- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (10.03.2015, 15:23)
- Andrei Dumitrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Kovesi: La DNA nu există niciun dosar penal bazat doar pe un denunţ. Avem întotdeauna şi alte probe
Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Laura Codruţa Kovesi, a declarat, marţi, că la structura pe care o conduce nu există niciun dosar care să se bazeze doar pe un denunţ, fiecare lucrare penală conţinând şi alte probe, cum ar fi declaraţiile unor martori sau interceptări audio.
Urmărește
1144 afișări
Kovesi: La DNA nu există niciun dosar penal bazat doar pe un denunţ. Avem întodeauna şi alte probe (Imagine: Mediafax Foto / Codrin Prisecaru)
"De când conduc DNA nu există niciun dosar care să-şi fundamenteze acuzarea doar pe un denunţ. Niciodată un procuror din DNA nu-şi va întemeia o acuzaţie pe un simplu denunţ. Întotdeauna denunţul trebuie coroborat cu altă declaraţie, la fel cum se face şi în cazul recunoaşterii pe care unii suspecţii din dosarele noastre o fac. Niciodată o declaraţie pe care un suspect o face nu constituie ea însăşi o probă, întotdeauna o coroborăm cu alte probe", a spus Laura Codruţa Kovesi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
Procurorul şef al DNA a adăugat că, uneori, actul din justiţie este obstrucţionat prin apariţia în spaţiul public a unor informaţii din dosare aflate în curs de anchetare.
"Pot să vă spun că sunt dosare din care s-au dat copii avocaţilor şi persoanelor participante la proces şi un număr de 15 sau 20 de copii care circulă pe piaţă, iar toată lumea poate citi. Acest lucru ne încurcă în activitatea noastră", a subliniat Kovesi.
Citeşte şi:
Kovesi, despre acuzaţii ale Elenei Udrea: Suntem imuni la astfel de declaraţii. Nu am sesizat Inspecţia Judiciară
Afirmaţiile procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie au fost făcut în contextul în care fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, deputatul PMP Elena Udrea, arestată în dosarul "Gala Bute" şi pusă sub acuzare şi în dosarul "Microsoft", a afirmat de mai multe ori că anchele DNA în care este implicată se bazează strict pe denunţurile anumitor persoane.
Udrea a postat, de mai multe ori mesaje pe Facebook, prin intermediul echipei sale de comunicare, despre anchetele procurorilor şi denunţurile inculpaţilor.
Într-un mesaj postat sâmbătă pe Facebook, intitulat "Denunţătorii buni şi denunţătorii răi", Elena Udrea a arătat că, după ce DNA şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie s-au opus punerii sale în libertate, se poate spune că principala vinovăţie a lui Dorin Cocoş este că a fost căsătorit cu ea.
Elena Udrea arată că Dorin Cocoş şi-a recunoscut faptele de care a fost acuzat de anchetatori după o bună perioadă în care s-a aflat în arestul Poliţiei Capitalei. "A spus sumele de bani pe care le-a luat, dar şi felul în care s-au împărţit apoi către alţi «beneficiari». Cu toate acestea, DNA şi, apoi, instanţa au considerat că faptele sunt «prea grave», iar sumele invocate sunt «prea mari» pentru ca Dorin şi Alin Cocoş să poată fi puşi sub control judiciar sau în arest la domiciliu. Cu alte cuvinte, cei doi au fost priviţi ca denunţătorii răi", afirma Udrea.
Ea a mai arătat că Stelian Gheorghe (cel care a fost beneficiarul direct al unei supraevaluări de 61 de milioane de euro) şi Sergiu Diacomatu (cel care a primit 7,5 milioane de euro mită pentru acţiunile din comisia ANRP) au avut câştiguri financiare mult mai mari, dar nici DNA şi nici instanţele nu consideră că este nevoie de o măsură privativă de libertate. "Cu alte cuvinte, ei sunt denunţătorii buni", adauga Udrea.
Ea mai afirma că "această stare de fapt - în care oameni acuzaţi de fapte similare au parte de pedepse diametral opuse, deşi acţionează în acelaşi sens - dă măsura caracterului puternic arbitrar sau discreţionar al felului în care se încearcă înfăptuirea anchetelor penale în aceste cazuri".
"După ce DNA şi ICCJ s-au opus punerii în libertate, se poate spune că, într-adevăr, principala vinovăţie a lui Dorin Cocoş este că «a fost căsătorit cu Elena Udrea». Sentimentul este că fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului este ţinta şi că toţi oamenii apropiaţi de aceasta trebuie să fie condamnaţi la purgatoriu. De altfel, asta se vede şi în dosarul Gala Bute - toţi cei care au declarat împotriva Elenei Udrea sunt liberi, iar cei care au spus că nu au ce declara sunt în arest", mai scria Udrea pe Facebook, prin intermediul echipei sale de comunicare.
Anterior, Elena Udrea a transmis pe Facebook, prin echipa de comunicare, că denunţurile împotriva sa în dosarul "Gala Bute" au fost făcute după ce Ana Maria Topoliceanu şi Gheorghe Nastasia au fost puşi sub acuzare.
"Circuitul denunţurilor: • Adrian Gărdean depune denunţ împotriva lui Ştefan Lungu şi a lui Gheorghe Nastasia. • După ce a fost acuzat, Lungu o denunţă pe Ana Maria Topoliceanu şi îl pomeneşte şi pe Tudor Breazu. • Acuzată de Lungu, Ana Maria Topoliceanu face denunţ împotriva Elenei Udrea şi îl presează pe Tudor Breazu să declare, la rândul său, împotriva lui Udrea. • Breazu neagă afirmaţiile lui Topoliceanu şi demonstrează cu probe presiunile la care a fost supus. • După denunţul lui Gărdean, Nastasia neagă, iniţial, acuzaţiile, pentru ca, apoi, să depună un denunţ împotriva Elenei Udrea. Concluzie: denunţurile împotriva lui Udrea au venit abia după ce Topoliceanu şi Nastasia au fost puşi sub acuzare. În realitate, odată prinşi, aceştia au vrut, în mod fraudulos, să plaseze vina mai departe", se arată în postarea de pe contul de Facebook al Elenei Udrea.
Elena Udrea este în arest din 25 februarie, în dosarul "Gala Bute", în care este acuzată de luare de mită şi abuz în serviciu.
Fostul ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului a mai stat în Arestul Poliţiei Capitalei din seara zilei de 10 februarie, când a fost reţinută de procurorii DNA, în ziua următoare ea fiind arestată prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în dosarul "Microsoft". În 17 februarie, Elena Udrea a fost scoasă din arest şi plasată în arest la domiciliu, în urma deciziei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a judecat contestaţia deputatului PMP.
Camera Deputaţilor a avizat, în 9 februarie, urmărirea penală, reţinerea şi arestarea preventivă a Elenei Udrea atât în dosarul "Microsoft", cât şi în dosarul "Gala Bute". Ulterior, în 23 februarie, Camera Deputaţilor a avizat noi cereri ale procurorilor de urmărire penală şi arestare preventivă a deputatului PMP, în dosarul "Gala Bute".
În acelaşi dosar sunt arestaţi preventiv fostul preşedinte al Federaţiei Române de Box Rudel Obreja, primarul municipiului hunedorean Lupeni, Cornel Resmeriţă, şi Tudor Breazu, administratorul moşiei de la Nana a Elenei Udrea. Fostul consilier al Elenei Udrea Ştefan Lungu şi fostul secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului Gheoghe Nastasia sunt cercetaţi în arest la domiciliu.
De asemenea, potrivit unor documente ale DNA obţinute de MEDIAFAX, Ana Maria Topoliceanu, fosta şefă a Companiei Naţionale de Investiţii, este urmărită penal pentru luare de mită, în dosarul "Gala Bute".
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe