Video Kovesi, la întoarcerea în ţară: Decizia privind procurorul-şef european va fi una politică/ Sunt alături de colegi. Se luptă cu îndârjire contra subordonării justiţiei de către politic

Laura Codruţa Kovesi a declarat miercuri, la revenirea în ţară de la Bruxelles, că decizia privind procurorul şef european va fi una politică, urmare a unor negocieri şi că a mers ca profesionist să candideze, neavând susţinerea Guvernului român.

Urmărește
6916 afișări

"Acest vor nu este doar pentru mine, acest vot este pentru tot sistemul de justiţie român, acest vor este pentru toţi cetăţenii din România care în ultimii ani au susţinut lupta anticorupţie şi statul de drept, este un vor pwentru toţi procurorii şi judecătorii din Europa care lucrează sub presiune. Eu aş vrea să le mulţumesc tuturor celor care m-au susţinut şi aştept decizia decidenţilor europeni. M-am înscris singură în această procedură, m-am înscris ca procuror, profesionist, nu am avut spriijinul Guvernului de la Bucureşti, nici nu l-am cerut, nici nu l-am aşteptat şi nici nu îl aştept", a declarat Laura Codruţa Kovesi, la revenirea în ţară.

Fostul procuror-şef DNA a reiterat ideea potrivit căreia decizia de numire a unui procuror-şef european va fi una politică.

"Sunt onorată că am trecut prima în urma interviului susţinut în comisia tehnică, sunt onorată pentru votul de astăzi, dar trebuie să aşteptăm decizia care se va lua de către politicieni, va fi o decizie politică, în urma unor negocieri între Consiliu şi Parlamentul European. Ceea ce a depins de mine eu am făcut. Mulţumesc tuturor celor care m-au susţinut, a fost foarte importantă încurajarea", a completat Kovesi.

În urma unui vot secret, miercuri, Comisia LIBE a selectat-o pe Laura Codruţa Kovesi pe primul loc în lista de candidaţi pentru postul de procuror-şef european. Votul a fost: Laura Codruţa Kövesi -26 de voturi, Jean-François Bohnert (Franţa) -22 voturi, iar Andrés Ritter (Germania)- 1 vot.

Kovesi a fost preferată şi în Comisia CONT cu o zi înainte. Laura Codruţa Kovesi a obţinut 12 voturi în Comisia CONT din Parlamentul European. Pe locul doi a fost Francois Bohnert- 11 voturi, iar Andres Ritter a primit un vot.

Următoarele etape vor fi decise în Conferinţa Preşedinţilor din 7 martie.

Preşedintele Comisiei LIBE din PE, Claude Moraes, a anunţat că va transmite o scrisoare către şeful Conferinţei preşedinteţilor pentru a îi anunţa rezultatul, iar pe baza mandatului Conferinţei preşedinţilor va începe negocierile cu Consiliul UE pentru un acord cu privire la candidatul pentru şefia Parchetului European.

Procurorul Jean-François Bohnert, din Franţa, s-a clasat pe primul loc în urma votului reprezentanţilor permanenţi ai statelor în Consiliul Uniunii Europene privind desemnarea procurorului-şef european, au afirmat surse citate de site-ul de ştiri New Europe, fiind urmat de Laura Codruţa Kovesi, din România, şi de germanul Andres Ritter.

Kovesi: Sunt alături de colegi. Se luptă cu îndârjire contra subordonării justiţiei de către politic

Laura Codruţa Kovesi a declarat, miercuri, la întoarcerea în ţară, că susţine protestul magistraţilor, care se luptă "cu îndârjire contra subordonării justiţiei de către politic", precizând că modificările legislative sunt împotriva normelor europene.

"Aş vrea să spun că sunt alături de colegii mei procurori şi judecători pentru tot ce se întâmplă în aceste zile în justiţia din România, este ceva extrem de grav, este un protest prin care colegii mei şi-au suspendat acrtivitatea, se luptă cu îndârjire împotriva subordonării justiţiei de către politic, se luptă cu îndârjire împotriva adoptării unor modificări legislative care contravin normelor europene, contravin tututor recpmandărilor făcute de GRECO şi Comisia de la Veneţia", a declarat fostul procuror-şef DNA, la sosirea pe Aeroportul Henri Coandă Bucureşti.

Magistraţii din mai multe parchete şi judecătorii şi-au suspendat activitatea în semn de protest faţă de ordonanţa de urgenţă adoptată de Guvern care modifică legile justiţiei. Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat că va abroga articolul 54 din ordonanţă, dar ca actul normativ nu va fi abrograt în integralitatea lui, aşa cum cer magistraţii.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici