Kovesi nu vede eficiența DNA
Procurorul general Laura Codruța Kovesi a declarat, vineri, la bilanțul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), că un număr de sub două rechizitorii pe procuror specializat, în 2008, nu relevă o activitate eficientă a DNA.
Kovesi nu vede eficiența DNA (Imagine: Bogdan Stamatin - Mediafax Foto)
"Trebuie să ne încărcăm şi cu răspunderea insuccesului. Un număr de 121 de procurori ai DNA câţi s-au specializat în 2008 este greu de folosit ca argument al eficienței față de fenomenul corupției. Poate că e nerelevant să ne raportăm la cifre, dar o medie de sub două rechizitorii pe procuror specializat în 2008, este greu de folosit ca argument al eficienței față de fenomenul real corupției" a spus Codruța Kovesi.
Pe de altă parte, procurorul general a ținut să remarce faptul că DNA a fost instituţia care a fost marcată pozitiv la Raportul pe ţară şi nu numai în rapoarte interne şi acest lucru este meritul tuturor procurorilor care îşi petrec multe ore nenormate la cauzele de mare corupţie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
-
Jandarmeria: protest ilegal în zona CCR. Traficul e blocat pe Calea 13 Septembrie
"În cursul anului 2008, am apreciat în mod pozitiv pe toţi acei procuroi care aţi avut dosare de mare complexitate. Însă acest succes nu trebuie să ne facă să ne mulţumim doar cu atât, or analiza datelor statistice ne relevă faptul că sunt o serie de probleme care trebuie corectate", a subliniat Kovesi.
De asemenea, procurorul general a cerut respectarea anumitor priorităţi pentru acest an, priorităţi care sunt valabile pentru toţi procurorii din Ministerul Public.
"Vă cer să daţi o atenţie deosebită trimiterilor în judecată. Principala raţiune pentru care s-a înfiinţat DNA-ul ca structură specializată pentru combaterea corupţiei şi tragerea la răspundere penală a celor care comit astfel de infracţiuni a existat în momentul înfiinţării, dar acest lucru nu trebuie să devină un scop în sine şi nu trebuie să evităm să dăm atenţia cuvenită delaţiilor procesuale, riscînd astfel să fim acuzaţi că am coborât stadardele profesionale. Cu atât mai mult trebuie să acordăm această atenţie prin prisma subiectului activ al infracţiuniilor care sunt de competenţa dumneavoastră şi a consecinţelor pe care le au aceste trimiteri în judecată asupra persoanelor pe care le cercetaţi", a mai declarat Codruța Kovesi.
În aceaşi măsură, procurorul general a punctat că răspunderea nu este numai a procurorului de caz, ci şi a celor care au funcţii de conducere şi care, potrivit legii sunt obligaţi să verifice calitatea soluţiilor şi a actelor.
"În condiţiile în care sunteţi structura Ministerului Public cu cele mai multe resurse materiale şi tehnice este normal ca şi aşteptările de la dumneavoastră să fie la un alt nivel. O atenţie sporită trebuie să o acordaţi şi operativităţii soluţionării cauzelor pentru că sunt multe dosare care se soluţionează într-un termen relativ mare, sunt sigură că aveţi cauze complexe în care faceţi multe acte de umrărire penală, aveţi multe persoane de audiat, aveţi expertize pentru a căror soluţionare aveţi nevoie de un timp îndelungat, dar acest lucru nu este întotdeauna o justificare obiectivă pentru depăşirea termenelor rezonabile. În măsura în care încărcătura pe procuror este mult prea mare, de noi depinde să găsim şi să gîndim împreună soluţii pentru a rezolva această problemă", a mai spus Kovesi.
"În acest context sunt procurori din serviciile teritoriale care au dezamăgit şi doar lipsa de profesionalism sau nepăsarea explică lipsa rezultatelor. Până la urmă, observatorul cel mai obiectiv sunt datele statistice, cifrele. Cei care nu aţi reuşit să penetraţi mediul infracţional şi nu aţi reuşit să-i aduceţi pe infractori în faţa justiţiei în anumite judeţe nu puteţi invoca cauze externe", a mai spus procurorul general.
Procurorul general a conchis arătând că DNA în ansamblul său trebuie să fie o instituţie eficientă de care are nevoie societatea românească în contracararea fenomenului de corupţie.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO