Kovesi: Numirile procurorilor şefi ar trebui propuse de procurorul general

Şeful Ministerului Public, Codruţa Kovesi, a afirmat, joi, că propunerile de numire a procurorilor şefi ar trebui să se facă de procurorul general al României, şi nu de ministrul Justiţiei, care este om politic.

Urmărește
21 afișări
Imaginea articolului Kovesi: Numirile procurorilor şefi ar trebui propuse de procurorul general

Kovesi: Numirile procurorilor şefi ar trebui propuse de procurorul general (Imagine: Mediafax Foto)

"Ar trebui să vină de la procurorul general (acestă propunere - n.r.), în primul rând pentru că organizarea Ministerului Public, potrivit Constituţiei, se bazează pe principiul subordonării ierarhice şi al controlului ierarhic superior. În al doilea rând, din momentul în care unui procuror general i se aprobă un anumit proiect managerial, cred că aceste proiecte trebuie puse în practică cu oameni care au aceleaşi proiecte manageriale", a explicat procurorul general, Codruţa Kovesi.

Totodată, şeful Minsterului Public a arătat că, în situaţia în care ceilalţi şefi din parchete sunt propuşi de ministrul Justiţiei, există riscul ca ei să aibă alte proiecte, alte obiective, astfel că nu se va putea obţine un management eficient.

În opinia Codruţei Kovesi, numirile în funcţiile de conducere ale Ministerului Public, celelalte care nu sunt ocupate prin concurs, ar trebui să se facă la propunerea procurorului general.

Întrebată despre cine ar trebui să decidă asupra acestor numiri, Codruţa Kovesi a răspuns că pot fi o serie de discuţii pe marginea acestei chestiuni, respectiv să rămână un atribut al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

"Dar eu m-am referit, în mod special, la propunerea în sine, care e important să plece de la procurorului general, şi nu de la ministrul Justiţiei, care este un om politic", a conchis Kovesi.

În urmă cu două zile, purtătorul de cuvânt al Ministerului Public, Robert Cazanciuc, a declarat că procurorul general nu comentează decizia de modificare a procedurii de numire a procurorilor-şefi, considerând că nu e normal ca propunerile pentru funcţiile de conducere din subordinea sa să fie făcute de ministrul Justiţiei

"Procurorul general ar trebui să facă propunerile pentru funcţiile de conducere din subordinea sa, dacă dorim cu adevărat ca el să fie eficient", a spus oficialul Ministerului Public (MP).

Senatul a aprobat, marţi, modificarea Legii 303/2004, prin care procurorii şefi ai DNA, DIICOT şi PICCJ, precum şi adjuncţii lor, nu mai sunt numiţi de preşedintele ţării, ci de plenul CSM, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul secţiei de procurori a CSM.

Plenul Senatului a aprobat, marţi, cu 78 de voturi "pentru" şi 46 de voturi "împotrivă", propunerea de modificare a Legii 303/2004 privind Statutul magistraţilor, iniţiată de senatorul PC Rodica Stănoiu şi deputatul PSD Florin Iordache, şi completată în Comisia juridică a Senatului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici