Kovesi: Parchetul Tribunalului Vrancea, cel mai mare volum de activitate pe 2010

Şeful Ministerului Public, Codruţa Kovesi, a afirmat, luni, că dintre toate unităţile judeţene de parchet, cel de pe lângă Tribunalul Vrancea a avut, în 2010, cel mai mare volum de activitate, dar şi cel mai mare număr de rechizitorii, iar Parchetul Galaţi a făcut cele mai multe cazuri de evaziune.

Urmărește
5 afișări

Totodată, Kovesi a ţinut să sublinieze faptul că Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (condusă de procurorul şef Marius Iacob-n.r.) a devenit o structură cu adevărat operativă şi s-a implicat în unele din cele mai dificile cazuri ale anului (cum ar fi cazul privind incendiul de la Maternitatea Giuleşti, unde mai mulţi bebeluşi au murit-n.r.).

"Ne-am obişnuit deja ca cele două structuri specializate - DNA (Direcţia Naţională Anticorupţie) şi DIICOT (Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism )- să instrumenteze dosare privind persoane cu funcţii importante, grupări infracţionale organizate cauze care interesează opinia publică şi sunt menţionate an de an de experţii străini", a spus Kovesi.

În anul 2010, a arătat Kovesi, şi celelalte structuri de parchet au investigat dosare complexe, în domeniul evaziunii fiscale, contrabandei şi corupţiei, remarcate şi în ultimul raport de ţară al Comisiei Europene.

Totuşi, spune şeful Ministerului Public încă există parchete, care funcţionează un singur procuror. "Imaginaţi-vă un parchet cum este cel de la Strehaia, unde un singur procuror trebuie să soluţioneze toate dosarele penale întocmite de 11 unităţi de poliţie, trebuie să participe în toate şedinţele de judecată şi trebuie să îndeplinească toate atribuţiile administrative ale parchetului", a spus Kovesi.

În aceleaşi condiţii a lucrat şi singurul procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Calafat, care a avut de soluţionat 2.700 de dosare, cel de la Năsăud, care a avut 2.300 de dosare sau cel de la Lieşti care a avut 1.700.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi funcţionează cu doar şapte procurori dintr-o schemă de 21 şi a întocmit cele mai multe rechizitorii pentru evaziune fiscală din ţară.

Un număr mare de rechizitorii în domeniul evaziunii fiscale şi contrabandei au emis şi procurorii de la parchetele din Iaşi, Reghin, Tîrgu Mureş, Focşani sau Buzău.

Dintre toate unităţile judeţene, Parchetul de pe lângă Tribunalul Vrancea a avut cel mai mare volum de activitate, dar şi cel mai mare număr de rechizitorii. Procurorii de la acest parchet au preluat de opt ori mai multe cauze decât cele care le reveneau potrivit competenţei materiale şi au sprijinit în acest fel unităţile locale, a precizat Kovesi.

Şi în acest an a existat o preocupare pentru combaterea infracţiunilor de mică corupţie, a susţinut Kovesi, remarcând abordarea eficientă a procurorilor din judeţele Mehedinţi, Arad, Dolj, Botoşani, Suceava şi municipiul Bucureşti.

Parchetele de pe lângă curţile de apel s-au implicat mai mult în activitatea de urmărire penală prin preluarea de dosare. Parchetele de pe lângă Curţile de Apel Braşov şi Bacău au preluat cele mai multe dosare, iar cel din Cluj a întocmit cele mai multe rechizitorii, a mai spus Kovesi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici