- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Kovesi: Peste 1.300 de evazionişti deferiţi justiţiei, de trei ori mai mult decât în 2006
Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a declarat, joi, că procurorii Ministerului Public au trimis în judecată peste 1.300 de persoane pentru fapte de evaziune fiscală, un număr de trei ori mai mare decât în anul 2006.
Kovesi: Peste 1.300 de evazionişti deferiţi justiţiei, de trei ori mai mult decât în 2006 (Imagine: Mediafax Foto)
"Numărul rechizitoriilor întocmite în domeniul evaziunii fiscale a crescut cu 28 la sută faţă de anul trecut şi trebuie să remarcăm eficienţa procurorilor din judeţele Vrancea, Iaşi, Cluj, Sibiu, Mureş, Galaţi şi Olt în acest domeniu", a spus Kovesi.
O eficienţă similară, a preciyat Kovesi, s-a înregistrat în domeniul combaterii contrabandei, numărul inculpaţilor trimişi în judecată în 2011 fiind de 15 ori mai mare decât în anul 2006 şi de trei ori mai mare faţă de 2011. Reducerea contrabandei cu tutun de la 36 la sută la 13 la sută în doi ani a fost şi rezultatul activităţii procurorilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în sprijinul Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
"Rezultate deosebite în acest domeniu au avut procurorii din judeţele Timiş, Suceava, Maramureş, Vaslui, Galaţi, Mehedinţi, Caraş Severin şi Călăraşi", arătat Kovesi.
Şeful Ministerului Public a spus că trebuie continuată investigarea concomitentă a evazioniştilor şi a funcţionarilor corupţi care favorizează prejudicierea bugetului de stat.
"Este o modalitate prin care putem reduce acest fenomen infracţional. Dacă în anii trecuţi aveam judeţe în care nu s-a instituit nicio măsură asiguratorie, în anul 2011 abordarea a fost modificată radical. Am implementat un ordin comun semnat cu Ministerul Administraţiei şi Internelor care a prevăzut atât pentru procurori, cât şi pentru poliţişti o procedură standardizată de identificare a bunurilor ce pot fi sechestrate.
În acest fel, procurorii au instituit în anul 2011 măsuri asigurătorii în valoare de peste un miliard de lei. Aceste cifre dovedesc transformarea Ministerului Public într-o instituţie care reacţionează la evoluţiile societăţii şi poate influenţa fenomenele care pun în pericol buna funcţionare a statului", a afirmat Codruţa Kovesi.
Ea a subliniat că poate cel mai bun exemplu al acestei transformări îl reprezintă Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a devenit o structură cu adevărat operativă. Dacă în anul 2006 existau doar 19 rechizitorii, numărul acestora s-a triplat în anul 2011 la această secţie.
"Procurorii secţiei s-au implicat în cazuri dintre cele mai dificile şi au fost activi în recuperarea prejudiciilor. De exemplu, într-un singur dosar au indisponibilizat peste 135 de imobile, precum şi alte bunuri pentru recuperarea unui prejudiciu de aproximativ 80de milioane euro", a arătat şeful Ministerului Public.
În anul 2011 s-a dublat numărul dosarelor soluţionate faţă de anul 2006, a continuat Codruţa Kovesi.
"În cele aproape 600.000 de dosare soluţionate în peste 70 la sută soluţia a fost emisă în mai puţin de şase luni de la sesizare. Este rezultatul procedurilor simplificate propuse de procurorul general şi pe care Ministerul Justiţiei le-a introdus în Legea micii reforme", a arătat procurorul general
Anterior anului 2006 procentul trimiterilor în judecată a scăzut de la an la an.
"Prin modalitatea de abordare a cauzelor şi stabilirea ca prioritate a creşterii fermităţii am reuşit să schimbăm acestă tendinţă. În anul 2011 au fost trimişi în judecată peste 60.000 de inculpaţi. Vreau să nominalizez procurorii care s-au remarcat anul acesta prin numărul mare de rechizitorii, şi anume pe cei din judeţele Cluj, Maramureş, Sălaj, Timiş şi Dolj. Această consolidare a fermităţii se manifestă pentru al patrulea an consecutiv şi vine după o perioadă de zece ani în care acest indicator a scăzut constant. Creşterea numărului de rechizitorii reprezintă una dintre cele mai importante realizări ale ultimilor ani", a declarat Kovesi.
Ea a remarcat că această evoluţie a avut loc în condiţiile în care procentajul inculpaţilor achitaţi definitiv de instanţe a rămas în mod constant sub doi la sută, una dintre cele mai scăzute medii din Europa.
"Aceste rezultate s-au obţinut cu aproximativ acelaşi număr de procurori ca în anul 2006. Astăzi 15 la sută din posturi sunt vacante. Din cei 2.400 de procurori, 450 au o vechime mai mică de trei ani. A fost un efort al tuturor procurorilor, pentru care ţin să vă mulţumesc", a declarat procurorul general al României.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO