- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Kovesi: Raportul CE prezintă punctual vulnerabilităţilor identificate şi a măsurilor necesare
Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, afirmă că raportul CE prezintă obiectiv şi punctual problemele supuse monitorizării din justiţia română, din perspectiva situaţiei actuale, a vulnerabilităţilor identificate şi a măsurilor necesare pentru a atinge exigentele unui stat de drept.
Kovesi: Raportul CE prezintă punctual vulnerabilităţilor identificate şi a măsurilor necesare (Imagine: Mediafax Foto)
"Mă bucură faptul că experţii Comisiei Europene au remarcat şi au apreciat măsurile luate în cadrul Ministerului Public, în ceea ce priveşte combaterea corupţiei la nivel local, respectiv elaborarea ghidului de bune practici în acest domeniu, întocmirea strategiilor locale de combatere a corupţiei şi constituirea reţelei de procurori care lucrează în acest domeniu", a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, procurorul general al României, Codruţa Kovesi, după publicarea raportului CE privind justiţia română.
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Musk și Trump au făcut Revelionul împreună. Imagini virale cu cei doi executând „Dansul Victoriei” care l-a consacrat pe Trump
-
Câte eoliene şi solare s-ar putea pune în funcţiune anul acesta? Datele arată că ar putea fi cel mai bun an pentru regenerabile
-
Masacrul din New Orleans, catalogat drept atac terorist; şeful poliţiei confirmă intenţia
-
Franţa îşi pierde influenţa în Africa. Încă o ţară a anunţat retragerea trupelor franceze
CE a apreciat rolul activ al procurorului general al României în promovarea recursurilor în interesul legii pentru unificarea practicii judiciare.
"Cu toate dificultăţile create de lipsa acută de personal, aprecierile pozitive ale activităţii procurorilor, consemnate în raport, demonstrează că viziunea Ministerului Public concordă cu obiectivele fixate de Comisia Europeană şi avem nevoie de continuitate în implementarea proiectului care vizează întărirea capacităţii instituţionale a parchetelor de combatere a corupţiei", mai arată Kovesi.
Potrivit sursei citate, raportul CE surprinde constrângerile legislative cu privire la pîrghiile manageriale ale procurorului general în domeniul resurselor umane - angajarea, evaluarea, instruirea, transferarea şi sancţionarea -, precum şi în domeniul reorganizării instituţiei.
"Procurorul general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţiei răspunde de întreaga activitate a procurorilor din Ministerul Public, însă principalele pârghii manageriale ce ar putea duce la îmbunătăţirea activităţii sunt în portofoliul Consiliului Superior al Magistraturii. Din acest motiv raportul Comisiei menţionează că «este necesară intensificarea cooperării din partea CSM în vederea reorganizării» cu procurorul general", arată Kovesi.
În aces sens, procurorul general îşi manifestă în continuare deschiderea pentru colaborare cu principalele instituţii din sistemul judiciar - Consiliul Superior al Magistraturii, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Ministerul Justiţiei.
"Activitatea noastră depinde de celelalte instituţii menţionate în raport, aşa încât proiectele necesare în continuarea reformelor impun un consens şi o colaborare în funcţie de competenţele fiecăreia pentru crearea premiselor unui sistem judiciar independent, profesionist şi stabil", a conchis Codruţa Kovesi.
Raportul Comisiei Europene privind justiţia consemnează faptul că eforturile de restructurare şi reformare ale Ministerului Public (MP) sunt împiedicate de faptul că recrutarea, evaluarea, promovarea, sancţionarea şi transferul de personal sunt decise, în final, de membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care nu au acceptat propunerile MP.
Comisia Europeană arată în raportul privind justiţia că procesul de restructurare în cadrul MP trebuie să continue, obiectiv susţinut activ de procurorul general al României (Codruţa Kovesi-n.r.).
Performanţele şi volumul de muncă, însă, variază mult între parchete, iar numărul posturilor vacante rămâne mare. Din 1 mai 2009, 316 posturi de judecători şi 340 de posturi de procurori în poziţii de executare au rămas vacante, iar în ceea ce priveşte funcţiile de conducere au părăsit MP 168 de procurori.
Parchetele din Bacău şi Satu-Mare au 75 la sută din posturi vacante. Totodată, 28 de parchete din ţară au doar unul sau doi procurori angajaţi.
Probleme acute există, însă, la mai multe parchete, în termeni de volum de muncă inegal şi de calificări de personal.
"Procurorul general a căutat ajutorul Ministerului Justiţiei pentru amendarea legii care extinde puterile procurorului general la a face detaşări de urgenţă, însă această cerere a fost respinsă", mai sesizează Comisia.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO