Kovesi spune că apreciază acţiunile din vămile Stamora-Moraviţa şi Năidaş şi pe cele din Argeş

Procurorul general Laura Codruţa Kovesi a spus, miercuri, că apreciază acţiunile procurorilor anticorupţie în cazul vameşilor, dar şi pe cele ale celor de la Parchetul Tribunalului Argeş în dosarul de evaziune fiscală şi trafic de ţigări, considerându-le "cauze de o complexitate deosebită".

Urmărește
4 afișări

"Ieri (n.r. - marţi) s-au derulat două acţiuni. A fost acţiunea DNA în ceea ce priveşte vameşii şi poliţiştii implicaţi şi a fost şi o acţiune a Parchetului Tribunalului Argeş pe care am apreciat-o în mod deosebit. De fapt, apreciez ambele acţiuni în mod deosebit, sunt cauze de o complexitate deosebită, iar colegii de la Parchetul Tribunalului Argeş au avut în cercetare persoanele care erau suspectate că au comis infracţiuni de contrabandă. Au fost peste 70 de percheziţii, iar pentru un Parchet de pe lângă Tribunal aş putea spune că este unul dintre cazurile complexe şi cu care nu ne întâlnim foarte des", a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, la Galaţi, Laura Codruţa Kovesi, citată de corespondentul MEDIAFAX.

Procurorul general al României a precizat că acţiunile de marţi sunt rezultatul unor bune colaborări între procurori şi organele de poliţie sau serviciile de informaţii.

Întrebată dacă sincronizarea celor două acţiuni nu a urmărit şi un beneficiu de imagine, Laura Codruţa Kovesi a spus că nu crede că astfel de evenimente sunt programate în funcţie de alte considerente decât cele judiciare.

"Vă asigur, acţiunile se fac de către procurorii care fac ancheta, atunci când ei stabilesc că trebuie să se întâmple acest lucru. Nu cred că aceste dosare sau acţiuni şi probatoriul administrat s-a făcut în funcţie de alte evenimente decât cele de natură judiciară. Procurorii sunt independenţi în activitatea lor şi acţiunile s-au desfăşurat atunci când procurorul de caz a decis că trebuie să facă percheziţii, audieri sau să înceapă urmărirea penală", a spus Kovesi.

De asemenea, Kovesi a fost întrebată despre faptul că şeful statului ar fi ştiut că ar urma să aibă loc arestări în această perioadă.

"Cred că la această întrebare nu trebuie să vă răspund eu. Cine a spus că ştia trebuie să vă răspundă. Au fost în ultima perioadă acţiuni foarte mari, la care au paricipat foarte multe persoane. Şi în cea de ieri (n.r. - marţi) au fost implicaţi poliţişti, atât de la poliţia naţională, cât şi de la DGA, au fost şi foarte mulţi procurori implicaţi, alte cometarii în acest caz nu pot să fac", a spus Laura Codruta Kovesi.

Kovesi s-a aflat, miercuri, la Galaţi, pentru a lua parte la prezentarea raportului de activitate a Parchetului Tribunalului Galaţi şi unităţile subordonate, dar şi pentru a avea o întrevedere cu reprezentanţii Parchetului Curţii de Apel Galaţi.

Aproximativ 140 de vameşi şi poliţişti de frontieră au fost ridicaţi de anchetatori în urma descinderilor care au avut loc marţi dimineaţă, la vămile Stamora Moraviţa (Timiş) şi Naidăş (Caraş Severin) şi la locuinţe lor.

Ulterior, aceştia au fost aduşi la sediul DNA, unde au fost audiaţi, fiind suspectaţi de luare de mită şi înlesnire a traficului cu ţigări din Serbia, au declarat surse judiciare.

În urma audierilor, 75 de vameşi şi poliţişti de frontieră din Timiş şi Caraş-Severin au fost reţinuţi, dintre aceştia 15 fiind arestaţi..

Pe de altă parte, 71 de persoane suspectate de contrabandă cu ţigări au fost ridicate în urma unor descinderi făcute, marţi dimineaţă, la locuinţe din Capitală şi din judeţele Argeş, Giurgiu, Dâmboviţa, Dolj, Olt, Ilfov, Galaţi, Maramureş, Suceava, Arad şi Timiş.

Ulterior, acestea au fost duse la sediul Parchetului Tribunalului Argeş, unde au fost audiate. Procurorii Parchetului Tribunalului Argeş au încheiat, miercuri dimineaţă, audierile şi au emis ordonanţe de reţinere pentru 24 de ore pe numele a 35 de persoane, acestea urmând să fie prezentate magistraţilor cu propunere de arestare preventivă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici