- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (30.05.2018, 10:11)
- Bianca Ciocotisan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
La 106 ani de la primul studiu, au început irigaţiile din canalul Siret-Bărăgan
Ministrul agriculturii Petre Dea a declarat, miercuri, la inaugurarea staţiei de pompare a apei SRP5 Haret din canalul Siret-Bărăgan că investiţiile făcute la staţie au fost de aproximativ un milion de lei şi că vor fi irigate, „pentru început”, 3.000 de ha de teren agricol din judeţul Vrancea.
Urmărește
1845 afișări
Staţia SRP5 Haret care va iriga culturile din bazinul canalului Siret-Bărăgan, pusă azi în funcţiune
„E un început acum, până la 3.000 de ha. Canalul are o lungime de 7km. Am mers să îl curăţim, să îl reabilităm, să îl imprearmibilizăm pe o lungme de 3,5 km, pentru că aici s-au înfiinţat cele două asociaţii de utilizatorilor de apă care deja organizându-se pot să irige. Este un moment istoric, practic apa de irigat din Siret ajunge la plante astăzi”, a precizat ministrul agriculturii.
Petre Daea a mai precizat că investiţia a fost de aproximativ un milion de lei, iar programul urmăreşte ca în final să se ajungă pe partea dreaptă a Canalului Siret.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Ministrul Petre Daea a mai adăugat că sistemul de irigaţie din Canalul Siret-Bărăgan este foarte important pentru judeţul Vrancea, deoarece este zona cu cea mai imporantă pondere în viticultură, însă este foarte secetoasă şi se confruntă cu căderi de grindină.
„Vrancea este o zonă extrem de secetoasă. Aici este practic un pol al secetei. Din nefericire aici se întâlnesc şi seceta şi fenomenele extreme, căderile de grindină. Nu întâmplător aici există şi unitatea de comandă privind combaterea grindinei în zonă, ştiindu-se că Vrancea este zona cu ponderea cea mai importantă în viticultură”, a spus ministrul.
Miercuri a fost lansată în funcţiune staţia SRP5 Haret din Amenajarea Complexă Rugineşti-Pufeşti-Panciu, care va iriga culturile din bazinul canalului Siret-Bărăgan. La evenimentul de lansare a participat şi premierul Viorica Dăncilă.
„Amenajarea Complexă Rugineşti-Pufeşti-Panciu face parte din planul de amenajare hidroameliorativă a spaţiului Siret-Bărăgan, având ca sursă de apă Canalul Magistral Siret-Bărăgan”, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii.
Staţia de repompare SRP 5 Haret este situată pe partea dreaptă a drumului naţional DN2 (E85), pe direcţia Focşani-Adjud, şi asigură nivel de apă pentru două canale - CD 4 şi CD7 - prin preluarea apei direct din Canalul Siret-Bărăgan, fiind amplasată la Km 5+200.
Proiectul Canalului Siret-Bărăgan a fost aprobat de Nicolae Ceauşescu în 1986, iar în anul următor a început execuţia primului tronson. Conform proiectului, canalul ar trebui să aibă 198 de kilometri, o lăţime la bază de 20 de metri şi o adâncime de 7 metri. Canalul este proiectat să aibă următorul traseu: Călimăneşti-Mărăşeşti-Focşani-Râmnicu Sărat-Buzău-Urziceni-Dridu, între Acumularea Călimăneşti de pe Siret şi lacul Dridu, situat la nord de Bucureşti, pe râul Ialomiţa.
Primul tronson al Canalului este amplasat pe teritoriul judeţului Vrancea şi are o lungime de 50 de kilometri, iar numai întreţinerea canalului, pe zona funcţională, costă în jur de un milion de lei pe an. Al doilea tronson are 140 de kilometri şi traversează judeţele Buzău şi Ialomiţa, până la Dridu, fiind şi cel mai costisitor.
Potrivit Ministerului Agriculturii, realizarea Canalului Siret-Bărăgan ar permite irigarea a 500.000 până la 700.000 de hectare de teren din Câmpia Română şi obţinerea unor economii de 50% la energie, deoarece transportul apei în sistemele de irigaţii se va face preponderent gravitaţional şi mai puţin prin pompare.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe