La Buzău, în ianuarie costurile la căldura cresc cu 15%;la Ploieşti, comparabile cu decembrie

Buzoienii racordaţi la sistemul centralizat de încălzire vor avea de achitat în ianuarie facturi cu 15 procente mai mari faţă de decembrie, în timp ce la Ploieşti valoarea facturilor pentru ianuarie va fi comparabilă cu cea din decembrie, urmând să fie înregistrate creşteri în luna următoare.

Urmărește
137 afișări
Imaginea articolului La Buzău, în ianuarie costurile la căldura cresc cu 15%;la Ploieşti, comparabile cu decembrie

La Buzău, în ianuarie costurile la căldura cresc cu 15%;la Ploieşti, comparabile cu decembrie (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax foto)

Directorul Regiei Autonome Municipale (RAM), Constantin Tacea, a declarat că pentru această lună facturile la încălzire vor fi mai mari cu 15 la sută faţă de decembrie.

În decembrie, căldura pentru o garsonieră a costat, în medie, 128 de lei, pentru un apartament cu două camere factura a fost în jur de 209 lei, pentru trei camere - 257 de lei, iar o familie care locuieşte într-un apartament cu patru camere a plătit în jur de 330 de lei.

În decembrie 2011 temperatura medie exterioară a fost de 3,93 de grade Celsius, în timp ce în decembreie 2010 la Buzău media temperaturilor a fost de 0,36 grade Celsius. În aceste condiţii, comparativ cu decembrie 2010, în decembrie 2011 buzoienii au plătit facturi mai mici cu circa 20 la sută.

Reprezentanţii asociaţiilor de proprietari susţin că în cazul blocurilor reabilitate termic, unde au fost montate repartitoare, costurile la încălzire au fost mai mici, cele mai mari facturi fiind plătite de cei care locuiesc în blocurile cu multe centrale de apartament şi unde nu s-a investit pentru reabilitarea imobilului.

"Uniunea Asociaţiilor de Proprietari Buzău îşi exprimă îngrijorarea faţă de facturile mult mai mari care vor fi emise după perioada de încălzire din luna ianuarie 2012, comparativ cu luna decembrie 2011. Aceasta este cauzată de temperaturile extrem de scăzute pe o perioadă de aproximativ trei săptămâni consecutiv. Gerul de afară îi va frige la buzunare pe buzoienii de la bloc, dar şi pe cei de la case, având în vedere că Buzăul este unul dintre cele mai afectate judeţe din punct de vedere meteorologic. Mulţi dintre buzoieni se vor afla în imposibilitatea de a-şi achita factura la căldură. Ceva mai avantajaţi vor fi cei care au înţeles din timp şi mai ales au avut posibilitatea financiară să investească în reabilitarea termică a locuinţei. Cu siguranţă facturile lor vor fi mai mici. Poate că după acest moment statul va înţelege că singura soluţie de a le da posibilitatea tuturor categoriilor sociale să-şi achite factura la caldură este finanţarea substanţială a programului de reabilitare termica", a declarat, luni, Constantin Ionescu, vicepreşedinte UAP Buzău.

La Ploieşti, proprietarii apartamentelor racordate la sistemul centralizat de încălzire au plătit în luna decembrie facturi mai mici faţă de noiembrie, întrucât consumul de agent termic pe decembrie a fost mai redus.

Astfel, potrivit datelor furnizate de preşedintele unei asociaţii de proprietari din Ploieşti, cei care locuiesc într-un apartament cu două camere, cu o suprafaţă utilă de 45 de metri pătraţi, au plătit pentru noiembrie aproximativ 140 de lei pentru încălzire, în timp ce pentru acelaşi apartament factura la agent termic aferentă lunii decembrie a fost de aproximativ 135 de lei.

Pentru un apartament cu trei camere şi cu o suprafaţă utilă de 55 de metri pătraţi, în noiembrie, agentul termic a costat aproximativ 185 de lei, în timp ce factura din luna decembrie a fost cu zece lei mai mică.

Şi subvenţia plătită pentru agentul termic de la bugetul local al municipiului Ploieşti a fost mai mică în decembrie comparativ cu noiembrie.

Astfel potrivit datelor furnizate de purtătorul de cuvânt al Regiei Autonome de Servicii Publice (RASP) Ploieşti, Bianca Patrichi, valoarea subvenţiei de la bugetul local aferentă lunii noiembrie a fost de 1.596.194 de lei, în timp ce valoarea subvenţiei pentru decembrie este de 1.589.237 lei.

Conform reprezentantului RASP Ploieşti, valoarea subvenţiei aferentă lunii decembrie este mai mică întrucât şi consumul pe decembrie a fost mai mic decât în noiembrie.

Astfel, ploieştenii branşaţi la sistemul centralizat au consumat în noiembrie 58.418 gigacalorii, iar în decembrie 58.172 de gigacalorii.

Preţul unei gigacalorii la Ploieşti este de 244 de lei, 160 de lei fiind preţul pentru consumatorii casnici, restul fiind suportat de la bugetul local.

Reprezentanţii asociaţiilor de proprietari spun că se aşteaptă ca valoarea facturii pe ianuarie să fie comparabilă cu cea a facturilor din noiembrie şi decembrie, întrucât contoarele care măsoară agentul termic au fost citite în ultima săptămână a lunii ianuarie, înainte de ger.

În schimb, administratorii de blocuri se aşteaptă la facturi mai mari în luna februarie, când a crescut considerabil consumul de agent termic.

Compania care asigură furnizarea de agent termic la Ploieşti este Dalkia Termo Prahova. Conform datelor furnizate de reprezentanţii Dalkia, în Ploieşti sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare 58.000 de apartamente, beneficiare fiind aproximativ 151.000 de persoane.

La Constanţa, preţul gigacaloriei este dublu faţă de anul trecut, astfel că şi facturile la căldură au crescut semnificativ comparativ cu iarna trecută.

Dacă anul trecut costul unei gigacalorii în municipiul Constanţa era de 170 de lei, aceasta fiind subvenţionată în parte de Guvern şi de Consiliul Local, în această iarnă, preţul este de 338 de lei.

În aceste condiţii, constănţenii sunt sfătuiţi de către reprezentanţii Uniunii Asociaţiilor de Proprietari să îşi monteze repartitoare pentru a plăti mai puţin la întreţinere.

"Noi îi sfătuim pe constănţeni să monteze repartitoare şi gigacalorimetru şi să-şi izoleze termic apartamentele, astfel încât costurile să fie mai mici", a spus preşedintele Uniunii Asociaţiilor de Proprietari din Constanţa, Marcel Dragu.

El a precizat că valoarea facturilor pentru luna noiembrie nu fost foarte diferită de cea din decembrie, temperaturile înregistrate în cele două perioade fiind similare.

"Consumurile la branşamente nu au diferit de la o lună la alta prea mult, în lunile noiembrie şi decembrie. Poate în ianuarie să fie ceva mai mult", a mai spus Dragu.

Astfel, la blocurile care au repartitoare, costurile medii pentru un apartament cu două camere au fost în noiembrie de 180 de lei, iar în decembrie de 200 de lei, în timp ce la trei camere, în noiembrie, locatarii au plătit 200 de lei, iar în decembrie, 220 de lei.

"Sumele plătite în cele două luni sunt similare, mai ales după ce oamenii s-au speriat când au văzut facturile din noiembrie şi au făcut economie în decembrie", a mai spus Marcel Dragu, care a precizat că au existat şi cazuri în care s-au plătit şi facturi de 500 - 600 de lei, "şi chiar mai mult", fiind însă cazuri izolate.

La blocurile care nu au montate repartitoare pentru căldură, preţurile au fost mai mari. Astfel, costurile medii au fost la două camere de 260 de lei în noiembrie, respectiv 330 de lei în decembrie, la trei camere - 315 lei în noiembrie, 400 de lei în decembrie, iar la patru camere - 450 de lei în noiembrie şi 580 de lei în decembrie.

"Aici aşa a plătit toată lumea, de sus până jos. De asta tot insistăm noi ca populaţia să-şi monteze repartitoare şi să-şi izoleze termic apartamentele. Spre exemplu, un bloc cu 10 etaje şi 60 de apartamente, consuma într-o iarnă, fără gigacalorimetru montat, 600 - 700 de Gcal. Atât era consumul calculat de RADET. După ce au montat gigacalorimetru, consumul a scăzut cu 300 - 350 Gcal pe iarnă. După ce şi-au montat repartitoare şi au realizat şi izolaţia termică, consumul a scăzut la 110 Gcal. Deci vedeţi diferenţa", a mai declarat preşedintele Uniunii Asociaţiilor de Proprietari din Constanţa, Marcel Dragu.

Pentru că Guvernul nu mai acordă subvenţii, ci doar un ajutor de încălzire pentru persoanele cu venituri sub 786 de lei pe membru de familie, Consiliul Local Municipal a hotărât să suporte o parte din factură, în funcţie de veniturile fiecăruia.

Astfel, cei care au sub 786 de lei pe membru de familie plătesc acelaşi preţ ca şi anul trecut, adică 170 de lei/Gcal. Pentru cei care au între venituri între 786 de lei şi 840 de lei, subvenţia este de 50 la sută din valoarea facturii, pentru cei între 840 - 900 de lei procentul este de 45 la sută, iar pentru cei cu venituri între 1.400 - 1.500 de lei pe membru de familie, subvenţia este de 20 la sută din valoarea facturii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici