S-au cheltuit miliarde, dar medici tot nu avem. Cristian Oancea, manager de spital: „Suntem la limită, am stat non-stop în spitale”

  • S-au cheltuit miliarde de la începutul pandemiei, dar medici tot nu avem
  • Pe o singură tranşă de echipamente de protecţie, de 200 de tone, s-au cheltuit peste 10 milioane de euro
  • Din bugetul FNUASS sunt suportate cheltuielile pacienţilor cu Covid-19, până în septembrie
  • Cristian Oancea, manager spital: Suntem la limită, am stat non-stop în spitale
  • De la intrarea României în UE au plecat din ţară este 40.000 de medici
  • Ministrul Sănătăţii: Nu trebuie să stăm să vedem ce s-a schimbat în sistemul sanitar
Urmărește
1944 afișări
Imaginea articolului S-au cheltuit miliarde, dar medici tot nu avem. Cristian Oancea, manager de spital: „Suntem la limită, am stat non-stop în spitale”

Sursa FOTO: Profimedia

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru te anunţă că în perioada pandemiei s-au făcut suficiente achiziţii, că există în spitale stocuri de materiale şi asta e tot ce contează.

Cât am stat închişi în casă s-au făcut achiziţii pe sume fabuloase. În mai, pe o singură tranşă de echipamente de protecţie, am cheltuit 15 milioane de euro. Am avut de unde să şi donăm. Ţara noastră a oferit Republicii Moldova, în urmă cu 3 luni, o donaţie de echipamente medicale şi medicamente în valoare de 3,5 milioane de euro.

Toate astea în timp ce, potrivit Economica, în primele patru luni ale acestui an am avut un deficit de 2,83 miliarde de lei la Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate din care este finanţat, în mare parte, sistemul sanitar. de peste nouă ori mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut,  Din bugetul acestui fond sunt suportate serviciile medicale şi medicamentele pacienţilor cu Covid-19, până la 30 septembrie.

Iar în ceea ce priveşte resursa umană, stăm la fel de prost. Managerul spitalului de Boli Infecţioase ”Victor Babeş” din Timişoara îţi spune că puţinii medici care au mai rămas muncesc la foc continuu, au obosit şi sunt la limită. Să nu uiţi că şi medicii de ATI sunt foarte puţini şi epuizaţi. În toată ţara lucrează doar 1672, potrivit Preşedintelui Colegiului Naţional al Medicilor.

Nici situaţia pacienţilor cronici nu a fost rezolvată în această perioadă. Mii de bolnavi se plâng că nu au ajuns pentru investigaţii în multe spitale unde au fost trataţi exclusiv pacienţi Covid.

Nelu Tătaru, Ministrul Sănătăţii, a declarat la Galaţi, pe 13 aprilie: „Există materiale, există medicamente, există echipamente, capacitatea de testare, de la un punct cu 100 de teste pe zi am ajuns la 115 puncte cu aproape 18.000 de teste pe zi, un sistem medical cu un altfel de moral, dar , mă repet, nu trebuie să stăm să vedem ce s-a schimbat în sistemul sanitar, ci trebuie să trecem de un moment pandemic.”

„Personalul medical, suntem la limită, am stat non stop în spitale, nu ne-am luat concediu, acum am dat drumul la concedii, gândiţi-vă că noi, când vedem în mass media ce se întâmplă, cum sunt plajele pline, terasele pline, şi noi stăm în spital, şi rugăm oamenii să ne înţeleagă şi pe noi”, spune Cristian Oancea, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Victor Babeş din Timişoara.

„Trebuie facilitate procedurile prin care se fac angajările pentru că sunt absolut anevoioase. Trebuie să dăm drumul la concursuri, posturi am, doritori ar fi, mai ales pe asistenţii medicali”, afirmă Andrea Neculau, director executiv DSP Braşov.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici