- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
La Sfânta Parascheva, în grupuri mai mici de 6 persoane şi cu masca pe faţă. Regulile stabilite de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi / Reacţia Mitropoliei
- Arhiepiscopia Iaşilor trebuie să stabilească un perimetru delimitat pentru desfăşurarea sărbătorii religioase ocazionate de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva.
- Se interzic grupurile mai mari de 6 persoane, iar masca este obligatorie.
- Organizatorii sărbătorii Sfintei Parascheva cer iertare lui Dumnezeu, precum şi pelerinilor care nu pot veni la Iaşi din cauza restricţiilor, transmite Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, după măsurile anunţate de autorităţi.
La Sfânta Parascheva, în grupuri mai mici de 6 persoane şi cu masca pe faţă FOTO Doxologia
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi a decis:
- se dispune în sarcina Arhiepiscopiei Iaşilor să stabilească un perimetru delimitat, având ca punct de referinţă Ansamblul Mitropolitan Iaşi, în vederea desfăşurării sărbătorii religioase ocazionate de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, perimetru în care este permis accesul doar pentru pelerinii care au domiciliul sau reşedinţa în municipiul Iaşi. Perimetrul în cauză şi punctele de acces vor fi stabilite de comun acord cu organele de ordine şi cu Primăria Municipiului Iaşi, iar intrarea persoanelor în zonă va fi permisă pe baza verificării actelor de identitate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
- în perimetrul respectiv organizatorii, cu sprijinul organelor de ordine, vor lua măsuri pentru păstrarea unei distanţări fizice de minim 1,5 m între persoane.
- Conform Hotărârii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă nr. 9/30.07.2020, cu modificările şi completările ulterioare, este instituită obligativitatea purtării măştii de protecţie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spaţiile publice închise şi deschise de pe întreg teritoriul judeţului Iaşi.
- Arhiepiscopia Iaşilor are obligaţia delimitării raclei cu Moaştele Sfintei Parascheva, astfel încât pelerinii să nu aibă contact direct cu aceasta.
- pe teritoriul municipiului Iaşi se interzice circulaţia persoanelor în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparţin aceleiaşi familii, precum şi formarea unor asemenea grupuri.
- accesul credincioşilor în lăcaşul de cult se face astfel încât să fie asigurată o suprafaţă de minimum 4 mp pentru fiecare persoană şi o distanţă de minimum 2 m între persoane.
- la intrarea în Ansamblul Mitropolitan Iaşi sau în proximitatea acestuia, în funcţie de modul de stabilire a perimetrului delimitat, indicat la pct. 1, persoanele sunt obligate să îşi dezinfecteze mâinile cu dezinfectant, pus la dispoziţie de organizatorii evenimentului religios.
- organizatorii au obligaţia efectuării triajului observaţional al pelerinilor. Accesul credincioşilor care, după efectuarea triajului observaţional, prezintă simptome de infecţie respiratorie (tuse, strănut, rinoree, temperatură) în Ansamblul Mitropolitan Iaşi şi a perimetrului delimitat, indicat la pct. 1, nu este permis.
- se dispune în sarcina organizatorilor să amplaseze, la loc vizibil, anunţuri scrise privind regulile de igienă şi distanţare fizică în Ansamblul Mitropolitan Iaşi şi în perimetrul menţionat la pct. 1.
- se dispune în sarcina organizatorilor ca la activităţile religioase din interiorul Ansamblului Mitropolitan Iaşi şi în perimetrul menţionat la pct. 1 să se organizeze circuite separate de intrare şi ieşire, semnalizate explicit.
- se dispune amplasarea de filtre de control pe căile rutiere de acces în judeţ şi în municipiul Iaşi, formate din echipaje mixte ale Jandarmeriei Române şi IPJ Iaşi care vor acţiona conform planurilor de măsuri specifice.
- asigurarea respectării măsurilor de ordine publică se face de către structurile Ministerului Afacerilor Interne din judeţul Iaşi, împreună cu Gruparea de Jandarmi Mobilă Bacău "Alexandru cel Bun" şi Poliţia Locală Iaşi.
Măsurile sunt valabile în perioada 8 - 15 octombrie, pe perioada desfăşurării sărbătorii religioase ocazionate de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, în municipiul Iaşi.
Reacţia Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei
În contextul pregătirilor pentru hramul Sfintei Cuvioase Parascheva din 14 octombrie şi al interdicţiei anunţate de autorităţi pentru pelerinii din afara Iaşului de a participa la această sărbătoare, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei transmite că, începând cu anul 1641, pelerinajul la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva s-a desfăşurat cu participarea credincioşilor care şi-au asumat acest act de credinţă.
„Sfintele moaşte, element esenţial de mărturisire a credinţei creştin ortodoxe, reprezintă dovada concretă că atunci când omul dobândeşte harul Duhului Sfânt, trupul său primeşte darul sfinţeniei de care se pot bucura, apoi, cei ce se închină cu credinţă”, susţine Mitropolia Moldovei şi Bucovinei.
„Acum, Biserica, prin întreaga sa implicare în domeniul social şi medical, a dovedit că se preocupă de sănătatea trupească a oamenilor. Deopotrivă, Biserica este îndatorată să se îngrijească şi de sănătatea sufletească a credincioşilor ei în tot timpul, dar mai ales în momente precum cele actuale, când au apărut tot mai multe forme de nelinişte, deznădejde, frică şi confuzie lăuntrică. Participarea la sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva constituie pentru mulţi un prilej de întărire în vremurile de cumpănă prin care trec. De la începutul pandemiei, Biserica a sprijinit acele eforturi ale autorităţilor depuse în slujba sănătăţii oamenilor, respectând măsurile specifice acestei perioade. Organizarea hramului Sfintei Cuvioase Parascheva întăreşte această atitudine constantă a Bisericii, pelerinii având de respectat reguli dintre cele mai stricte. În acest context, ni s-ar fi părut normal ca şi autorităţile să mizeze pe un comportament responsabil al credincioşilor, în continuarea aceleiaşi încrederi cu care au fost învestiţi, în calitatea lor de cetăţeni, la recentele alegeri locale. Este necesar să se înţeleagă de către toţi că între libertăţile fundamentale se numără şi dreptul oamenilor de a-şi manifesta liber şi neîngrădit convingerile religioase”, adaugă sursa citată.
Conform Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, întreaga societate se află într-un moment dificil, dar nu se poate uşor trece cu vederea mâhnirea celor care constată că au libertatea de a veni la Iaşi pentru orice alt motiv, mai puţin pentru a participa la pelerinajul prilejuit de sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva.
„Credincioşii care nu vor putea veni la sărbătoarea din 14 octombrie sunt rugaţi să folosească timpul pe care l-ar fi dedicat pelerinajului în timp de rugăciune, să participe la Sfânta Liturghie în parohiile lor, să convertească în fapte de milostenie pentru cei bolnavi resursele pe care le-ar fi folosit pentru pelerinaj. Organizatorii sărbătorii Sfintei Parascheva cer iertare lui Dumnezeu, precum şi pelerinilor care nu pot veni la Iaşi din cauza restricţiilor impuse, exprimându-şi nădejdea că pentru aceştia va veni cât mai curând şi clipa în care vor putea să ajungă la racla cu sfintele moaşte”, se arată în acelaşi comunicat.
Purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, Constantin Sturzu, adaugă că, în acest context, racla cu sfintele moaşte nu va mai fi scoasă din Catedrala Mitropolitană pentru a fi depusă pe baldachinul din curte în data de 8 octombrie, ci „atunci când numărul mare de credincioşi ar impune acest lucru”.
„Asta înseamnă că poate fi scoasă oricând până pe 13 octombrie, dar nu mai târziu de această zi ce premerge sărbătoarea din data de 14”, a spus Constantin Sturzu.
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Iaşi a decis, marţi seară, că Arhiepiscopia Iaşilor va stabili un perimetru delimitat pentru Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, în care va fi permis accesul doar pentru pelerinii care au domiciliul sau reşedinţa în municipiul Iaşi. În perimetrul respectiv trebuie păstrată distanţa de minim 1,5 m între persoane, purtarea măştii de protecţie este obligatorie, iar pelerinii nu pot avea contact cu racla cu Moaştele Sfintei Parascheva.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO