"Este o situaţie complicată, pentru că este un caz fără precedent, foarte grav, instituţia (Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii – n.r.) fiind în momentul de faţă suspendată pentru 45 de zile, iar angajaţii aflându-se în şomaj temporar", a spus Csendes.
El a adăugat că săptămâna viitoare va avea loc o şedinţă a Colegiului CNSAS.
Preşedintele CNSAS crede că partidele politice vor cădea de comun acord şi vor face legea constituţională.
Cazimir Ionescu, membru al Colegiului CNSAS, a declarat, vineri, că în urma deciziei Curţii Constituţionale nu se poate spune că instituţia şi legea de organizare şi funcţionare a CNSAS sunt neconstituţionale, apreciind că în acest sens s-a dat o interpretare exagerată hotărârii Curţii.
"Instituţia nu este neconstituţională şi nici legea de organizare a Consiliului nu este neconstituţională. Este o interpretare exagerată a hotărârii Curţii Constituţionale. Nu reiese că întreaga lege este neconstituţională, ci că există elemente neconstituţionale. Decizia Curţii Constituţionale nu spune că se aprobă legea şi că instituţia îşi încetează activitatea ca urmare a abrogării", a spus Cazimir Ionescu într-o conferinţă de presă.
Cazimir Ionescu a apreciat că nu pot fi pur şi simplu abrogate toate deciziile date pe marginea unei legi.
El a mai spus că în perioada în care Parlamentul va muncii la rezolvarea problemelor din Legea de organizare şi funcţionare a CNSAS, Consiliul poate face cercetare, dar nu mai poate da decizii.
Cazimir Ionescu a ţinut să sublinieze că CNSAS nu a dat verdicte, ci a luat decizii, pentru că nu este o instanţă, iar cetăţeanul nu este acuzat.
Curtea Constituţională a decis, joi, că Legea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) este neconstituţională, admiţând excepţia ridicată în procesul Dan Voiculescu – CNSAS.