- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (03.04.2019, 17:33)
- Florin Zafiu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Laura Codruţa Kovesi a SCĂPAT de controlul judiciar şi poate pleca din ţară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, miercuri seară, admiterea contestaţiei depuse de Laura Codruţa Kovesi şi a hotărât ridicarea măsurii controlului judiciar dispus de Secţia de anchetă a magistraţilor în cazul fostei şefe DNA, în dosarul aducerii în ţară a lui Nicolae Popa.
Urmărește
7420 afișări
Instanţa supremă, în pronunţare pe contestaţia depusă de Kovesi pe măsura controlului judiciar
UPDATE ora 18.37: Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, miercuri seară, admiterea contestaţiei depuse de Laura Codruţa Kovesi şi a hotărât ridicarea măsurii controlului judiciar dispus de Secţia de anchetă a magistraţilor în cazul fostei şefe DNA, în dosarul aducerii în ţară a lui Nicolae Popa.
Anunţul a fost făcut de fostul procuror-şef DNA, care s-a întors, miercuri seară, la sediul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
"Am contestat faptul că această măsură care a fost dispusă a fost nelegală. Am arătat în contestaţie toate motivele de nelegalitate, de netemeinicie şi ceea ce s-a făcut în dosar, o să vedem motivarea. (...) Acum pot să părăsesc şi ţara, s-a revocat controlul judiciar, s-au revocat toate măsurile şi mi s-a admis contestaţia", a declarat Laura Codruţa Kovesi, la instanţa supremă.
Decizia judecătorilor este definitivă.
Laura Codruţa Kovesi a fost pusă, săptămâna trecută, sub control judiciar de Secţia de anchetare a magistraţilor în dosarul privind mita pe care i-ar fi cerut-o lui Sebastian Ghiţă pentru repatrierea, din Indonezia, a fostului director FNI, Nicolae Popa, condamnat în lipsă la închisoare.
Prin măsura controlului judiciar, Kovesi trebuia să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori era chemată, să informeze de îndată Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie — Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie cu privire la schimbarea locuinţei, să se prezinte la Poliţie, conform programului de supraveghere întocmit de organul de politie sau ori de câte ori este chemată, să nu părăsească teritoriul României, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului de caz, să nu desfăşoare activitatea de procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie Justiţie, să nu deţină, să nu folosească, să nu poarte arme, să nu ia legătura cu mai multe persoane si martori şi să nu intre în legătură cu mass-media cu privire la faptele pentru care se efectuează urmărirea penală în cauză.
Fostului procuror-şef DNA i-au fost deschise două dosare de către procurorii acestei structuri, cel referitor la aducerea în ţară a lui Nicolae Popa şi cel privindu-i pe procurorii DNA Ploieşti.
Anterior, Laura Codruţa Kovesi a făcut declaraţii, la ieşirea de la instanţă.
”Am dat o declaraţie, am explicat motivele de nelegalitate pentru care eu am apreciat că se impunea ca eu să fac această contestaţie, am răspuns şi la întrebări, avocatul meu a susţinut motivele, o să vedem ce decide instanţa. A participat şi un procuror de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi un procuror de la Secţia specială, dar ce s-a întâmplat în sala de judecată eu nu vă pot spune. Am făcut o contestaţie în care am arătat că măsura (controlului judiciar – n.r.) nu a îndeplinit condiţiile cerute de lege şi mi-am motivat contestaţia în acest sens. Voi respecta decizia (instanţei – n.r.) indiferent care va fi aceasta”, a declarat Kovesi.
Fosta şefă a DNA este de părere că există o legătură între campania declanşată împotriva procurorului general Augustin Lazăr şi cea a şefei Curţii Supreme şi ancheta declanşată împotriva sa.
”Bineînţeles (că există o legătură - n.r.). Şi mai sunt şi alţi procurori care sunt atacaţi zilnic şi alţi judecători care sunt atacaţi zilnic, pentru că şi-au făcut treaba şi cu toţii trecem prin aceste campanii pentru că ne-am făcut treaba şi pentru că unii vor să fure liniştiţi în continuare şi noi i-am împiedicat. Sigur că întotdeauna încercă să ataci şefii, oamenii care sunt cei mai vizibili în spaţiul public, pentru a da un semnal şi celorlalţi. Dar, aşa cum am spus, în sistem sunt mulţi procurori şi judecători curajoşi, deci nu avem de ce să ne temem. O să se dovedească în timp că toate aceste acuzaţii care au fost făcute cu privire la noi sunt nefondate”, a spus Kovesi.
Kovesi, despre protecţia SPP: mi-a fost oferită de CSAT pentru că am primit numeroase ameninţări
Laura Codruţa Kovesi a explicat miercuri, la ieşirea de la instanţa supremă, unde a contestat măsura controlului judiciar dispusă împotriva sa de Secţia de anchetare a magistraţilor, de ce a solicitat protecţia Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP), precizând că a primit ameninţări.
”Da, am protecţie în acest moment. Protecţia mi-a fost oferită pentru că am primit numeroase ameninţări”, le-a declarat jurnaliştilor fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi, la ieşirea de la Curtea Supremă.
Ea a explicat contextul în care a solicitat şi a primit protecţia ofiţerilor SPP.
”Atunci când am încheiat mandatul, am trimis copie copie după toate ameninţările pe care le-am primit şi după toate riscurile care există cu privire la siguranţa mea fizică, iar Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a decis că trebuie să beneficiez de protecţie în continuare”, a spus Laura Codruţa Kovesi.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe