Laura Codruţa Kovesi: Sigur că am făcut şi greşeli, dar niciodată nu am încălcat legea în mod intenţionat/ Protocolul cu SRI nu a fost o greşeală

Laura Codruţa Kovesi a recunoscut că a făcut greşeli, însă a spus că niciodată nu a încălcat legea intenţionat, menţionând că protocolul încheiat cu SRI în 2009 nu a fost o greşeală. Kovesi a spus că protocolul era un instrument necesar la acel moment.

Urmărește
1960 afișări
Imaginea articolului Laura Codruţa Kovesi: Sigur că am făcut şi greşeli, dar niciodată nu am încălcat legea în mod intenţionat/ Protocolul cu SRI nu a fost o greşeală

Laura Codruţa Kovesi: Sigur că am făcut greşeli. Protocolul cu SRI nu a fost o greşeală

„Nu sunt un om perfect, deşi când deţii o funcţie aşa de importantă, îţi doreşti să faci totul perfect. Pentru că tot ceea ce faci, faci cu oameni. Şi nu există oameni perfecţi. Sigur că am făcut şi greşeli, dar niciodată nu am încălcat legea în mod intenţionat. Poate că una dintre greşeli a fost că trebuia să comunic mai mult, să explic mai mult anumite lucruri. Poate că anumite măsuri trebuiau luate mai din timp”, a declarat Laura Codruţa Kovesi, pentru Europa Liberă.

Totodată, fosta şefă DNA, a menţionat şi că protocolul încheiat cu Serviciul Român de Informaţii în 2009, pe vremea când era procuror general al României, nu a fost o greşeală.

„Dacă mă întrebaţi de protocol, acela nu a fost o greşeală. A fost un instrument care era absolut necesar la acel moment. Lumea uită că în 2009, niciun procuror din România nu putea să pună în aplicare o autorizaţie de interceptare. Erai obligat să transmiţi acea autorizare la SRI, care fusese desemnat autoritate naţională unică de intreceptare. Şi tocmai pentru a exista un control riguros asupra acestei activităţi, s-a semnat acest protocol”, a mai explicat Kovesi.

Aceasta a continuat, subliniind: „Pentru infractori e foarte uşor. Se întâlnesc într-o parcare, la un restaurant, pun la cale scheme de fraudare financiare, reţele întregi prin care fac trafic de droguri sau trafic de persoane. Contra acestor forme de lucru ale infractorilor, extrem de simple şi de rapide, instituţiile publice trebuie să reacţioneze la fel. Rapid şi eficient. Şi acest lucru nu se poate face decât lucrând împreună. Acesta a fost rostul semnării unor protocoale, a stabilirii unor reguli de lucru, dar care niciodată nu au fost deasupra legii”.

Kovesi are calitatea de inculpat în dosarul privind extrădarea lui Nicolae Popa, de la Secţia Specială, ea fiind acuzată de mai multe fapte. Pe 28 martie, Laura Codruţa Kovesi a fost plasată sub control judiciar de către Secţia de anchetă a magistraţilor, însă măsura a fost contestată în instanţă. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus ulterior revocarea măsurii controlului judiciar.

Fostul prim-adjunct al Serviciului Român de Informaţii, Florian Coldea, a fost audiat, joi, în dosarul lui Kovesi. Acesta a spus, după aproape 4 ore petrecute în Secţia de anchetă a magistraţilor, că a fost audiat în calitate de martor, precizând că nu a luat la cunoştinţă de nicio împrejurare în care Kovesi să fi comis vreo infracţiune.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici