- Home
- Social
- ARAD, (26.05.2016, 17:04)
- Departamentul Corespondenti
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Laureat cu Nobel, arădeanul Stefan Hell: dealul şi penarul care l-au atras către ştiinţe - VIDEO
Laureatul Premiului Nobel pentru Chimie în 2014, născut în Arad, Stefan W. Hell, a revenit, joi, în localitatea natală, pentru prima dată după ce a câştigat premiul. Omul de ştiinţă a dezvăluit cum a fost de ştiinţă: un profesor i-a spus că dealul care se vedea pe geam ar putea intra în penarul său.
Urmărește
1637 afișări
Cel mai important eveniment din istoria învăţământului din oraş
"Cel mai important eveniment din istoria învăţământului din oraşul Sântana". Aşa au catalogat evenimentul de joi autorităţile locale. La aniversarea celor 265 de ani de învăţământ din localitate a participat chiar cel mai bun absolvent al tuturor generaţiilor de elevi care au trecut pe aici: cercetătorul Stefan Hell, laureat al Premiului Nobel pentru chimie în 2014.
"Trăim cel mai important eveniment din istoria învăţământului sântănean, alături de aniversarea a 265 de ani de existenţă a şcolii în localitatea noastră, sărbătorim şi prezenţa Excelenţa Sa prof. dr. Stefan Hell, laureat al premiului Nobel pentru chimie în 2014 şi membru al Academiei Române, absolvent cu ani în urmă al acestei şcoli, care de acum înaite cu onoare îi va purta numele. (...) Vă mulţumim că, datorită dumneavoastră, Sânatana a ajuns pe harta mondială a ştiinţei", a spus primarul oraşului Sântana, Daniel Sorin Tomuţa.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Rusia a distrus viitorul Ucrainei. Câţi micuţi a ucis războiul început pe 24 februarie 2022
-
PNL s-a retras de la audierea Roxanei Mînzatu în Parlament
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
"Pentru noi faptul că domnul Stefan Hell, absolvent al şcolii gimnaziale Sfânta Ana a obţinut premiul Nobel în chimie este o realizare deosebită pentru că în acest mod el este un model pentru generaţia tânără, un model de viaţă, de modestie, de succes prin forţe proprii. În amintirea profesorilor a rămas ca un elev foarte harnic, dedicat ştiinţei, curios să ştie ce se întâmplă, cum se pot rezolva problemele din lumea cotidiană, modest, cu un caracter deosebit. Avea note excepţionale, un om care devine cel mai bun din lume într-un domeniu nu poate să fie decât un om excepţional, şi dânsul este un om excepţional", a mai declarat, pentru MEDIAfAX, directorul adjunct al Liceului "Stefan Hell" din Sântana, Ana Honiges.
Spera să se întoarcă după un an sau doi, s-a întors după 34 de ani
Reputatul om de ştiinţă a participat la serbarea festivă a claselor a 12-a, un motiv în plus pentru ca elevii să fie încurajaţi să îşi continue studiile. Evenimentul a cuprins şi momente de dansuri populare româneşti şi germane, motive în plus pentru a-i aduce aminte câştigătorului premiului Nobel despre copilăria petrecută în Sântana.
"Când am plecat din Sântana, cu părinţii cu trenul, era în dimineaţa de 7 aprilie 1978 şi aveam 15 ani, credeam că mă voi întoarce în vizită un an sau doi mai târziu, ca majoritatea celor care au plecat din Sântana ca să înceapă o nouă viaţă în Germania. Gândeam aşa cu atât mai mult cu cât nu aveam rude apropiate în Germania, bunicii din partea mamei mele şi tatălui meu, ca şi rudele şi prietenii rămăseseră toţi în Sântana, până şi câinele, căţelul, pe care îl credeam cel mai inteligent din lume. Omul nu ştie niciodată ce îi rezervă viitorul, lucrurile nu s-au întâmplat aşa cum credeam şi nu m-am putut întoarce până în 2012, la peste 34 de ani de când am plecat. Aveam aproape 50 de ani şi am venit aici cu soţia mea şi cu cei trei copii ai noştri, născuţi în Germania. (...) Sântana rămâne un oraş prietenos. (...) Staţia de tren de unde am plecat în anii 70 a rămas tot acolo şi poate e doar o impresie, dar mi s-a părut că am văzut chiar unele dintre trenurile de pe atunci", şi-a început Stefan Hell povestea.
Şi-a amintit de casa în care "şi-a petrecut copilăria, a învăţat să meargă, să vorbească, a luat contact cu lumea".
Stefan Hell a retrăit amintiri din vremea copilăriei, rememorând întâmplări care i-au rămas în memorie peste ani şi ani, indiferent unde a ajuns.
"Când am ajuns în clasa a V-a, în 1973, statul a decis să contruiască o şcoală nouă. (...) Îmi aduc bine aminte, pentru că după cum ştiţi pe vremea aceea se obişnuia ca elevii să ajute la lucrări practice, îmi aduc aminte că noi copii i-am ajutat pe constructori la căratul cărămizilor de câteva ori. Cum şcoala era de cealaltă parte a localităţii, trebuia să mă scol mai devreme de dimineaţă, dar nu era o problemă, mă bucuram de clădirea nouă, modernă, cu ferestre mari. Era doar a doua sau a treia clădire cu două etaje din sat şi de la ferestre se vedeau dealurile din Şiria şi Galşa, cu cetatea veche", a mai spus Stefan Hell.
Pregătirea din România a fost extrem de importantă pentru ceea ce a urmat în cariera laureatului Nobel
"Cel mai important factor la şcoală erau profesorii, am avut mult noroc că şcoala din Sântana era bine organizată, cu profesori tineri, 30 de ani, şi foarte motivaţi, care făceau o şcoală de înaltă clasă. Baza câştigării unui astfel de premiu se construieşte deveme în viaţă şi e formată de profesorii de la şcoală. Sigur nu este sufiecient să ai profesori buni, dar fără ei este imposibil. Am avut profesori extraordinari. Mai am cărţi de literatuă română, mai ales poezii de Eminescu şi din când în când mă bucur să mai citesc din ele şi sunt fericit că am învăţat româneşte în copilărie", a mai povestit Stefan Hell.
Cum poate intra un deal într-un penar. Curiozitatea care l-a dus către ştiinţă
Cunoscutul cercetător a dezvăluit şi modul în care a devenit tot mai interesant de ştiinţă, după ce un profesor i-a spus că dealul care se vedea pe geamul clasei ar putea intra în penarul său.
"Şcoala nouă şi vederea dealurilor din Şiria (o localitatea învecinată - n.r.) au avut o influenţă mai mare pentru mine decât aţi putea crede. Îmi aduc aminte că în clasa a 7-a, profesorul de chimie ne-a explicat despre structura atomului, despre nucleul atomului şi ne spunea că nucleul conţine aproape întreaga masă a atomului, deşi era de zeci de mii de ori mai mic decât atomul. Profesorul trebuie să fi văzut la noi că nu prea ne venea să credem, aşa că a venit la banca mea, mi-a luat penarul şi a spus, arâtând către fereastră, "uită-te la dealul din Şiria, dacă toţi nucleii din dealul aceasta ar fi puşi împreună ar intra cu toţii în penarul tău, dar penarul ar fi atunci tot atât de greu ca dealul. Mi s-a părut fascinant, un penar la fel de greu ca dealul din Şiria, atunci am înţeles că ştiinţele naturale trebuie să fie foarte interesante", a mai spus Stefan Hell în aplauzele celor prezenţi.
"Mereu am spus că profesorul de chimie a făcut anecdota asta, cu penarul şi cu dealul, asta mi-a rămas în minte şi m-am dus în Germania şi am spus că vreau să devin un savant pentru că credeam că este foarte interesant şi mi-a spus că trebuie să fac fizică sau chimie şi a avut dreptate", a mai declarat Stefan Hell.
Consiliul Local al oraşului s-a întrunit tot la şcoală în cadrul unei şedinţe festive cu un singur punct pe ordinea de zi... acordarea titlului de cetăţean de onoare cercetătorului Stefan Hell, aflat pentru prima dată, după ce a câştigat preţiosul premiu, în localitatea în care s-a născut. Proiectul a trecut cu unanimitate.
După ce a primit placheta şi diploma, apreciatul cercetător a scris câteva cuvinte în cartea de onoare a liceului.
Un elev inteligent şi harnic
Întâlnirea a fost emoţionantă pentru doi dintre profesorii care i-au predat cercetătorului Nobel în primii ani de şcoală. Un elev modest şi bun la învăţătură, aşa şi-l amintesc dascălii.
"Din câte mi-l amintesc a fost inteligent şi foarte harnic, sobru, serios şi acum e la fel. I-a plăcut să înveţe, a avut note bune, a fost printre cei mai buni din clasă. Calităţi deosebite, calităţi intelectuale speciale şi morale. Eu îmi amintesc de mama lui, care a fost învăţătoare la şcoala noastră şi era o femeie foarte ambiţioasă, voia să-şi conducă băiatul să facă şcoală şi să realizeze ceva în viaţă, de aceea s-a ocupat de el foarte mult şi rezultatul este premiul Nobel care ne onorează şi pe noi şi pe el, la gândul că am fost unul dintre cei care l-am condus în şcoală. Da, a cunoscut bine limba română, aţi văzut şi în discursul său", a declarat Nicolae Buptea, cel care i-a fost profesor de limba română.
Romeo Trif i-a fost profesor de geografie şi îşi aminteşte că "i-a fost profesor între1976-1977, îl cunoaşte foarte bine, şi pe tatăl său. Cheia succeselor pe care le-a realizat în domeniul ştiinţific este corectitudinea, este ambiţia şi a pus problemele profesionale înainatea intereselor personale. A avut rezultate remarcabile".
"Sunt foarte mândru că sunt de aici"
Cercetătorul Stefan Hell a fost extrem de emoţionat de cele câteva ore petrecute în oraşul în care s-a născut.
"Este o mare onoare pentru mine şi a fost un moment foarte emoţionant pentru că am mers la şcoală aici şi am avut mult succes ca elev aici şi perioada asta a fost foarte importantă pentru mine în viaţă. (...) România înseamnă mult pentru mine în continuare. România este ţara unde m-am născut şi mi-am petrecut copilăria, mai am legături cu România şi sunt foarte mândru că sunt de aici", a declarat Stefan Hell.
Întrebat ce şanse au copii din România să obţină un premiu de talia premiilor Nobel, Stefan Hell a spus că "ai şanse şi de aici şi din toată ţara şi de altundeva, pentru că nu este important Premiul Nobel este decernat omului sau persoanei care a făcut cel mai important lucru ştiinţific în domeniul fizcă, chimie sau medicină, şi nu este important dacă persoana asta vine din SUA, din Germania sau din România".
Cercetătorul a mai spus că nu ştie prea multe despre actualul sistem de învăţământ românesc, dar ştie cert că "învăţământul românesc foarte bun în anii 60-70, câteva şcoli de talie mondială, bănăţenii au luat două premii Nobel, nu cred că este o coincidenţă, are ceva de-a face cu calitatea învăţământului care a fost aici în anii 70".
Omul de ştiinţă a avut şi un sfat pentru tineri.
"Este foarte important să ai un cap independent, să nu fii timid, să ai curaj, să faci ce iubeşti, pentru că dacă faci asta eşti mai bun decât alţii", a spus Stefan Hell.
Cunoscutul cercetător născut în judeţul Arad, Stefan W. Hell a primit, tot joi, placheta de aur a Universităţii de Vest Vasile Goldiş din Arad, care reprezintă cea mai înaltă distincţie a universităţii arădene, ocazie cu care a vizitat Institutul de Ştiinţe ale Vieţii din cadrul Campusului Universitar Vasile Goldiş şi Centrul de studii Germanice "Friedrich Schiller" şi a susţinut prelegerea "Secretele unei cariere ştiinţifice de succes".
Stefan W. Hell a primit în octombrie 2014 Premiul Nobel pentru Chimie, alături de alţi doi oameni de ştiinţă, pentru dezvoltarea microscopiei fluorescente.
Cercetătorul Stefan W. Hell s-a născut pe 23 decembrie 1962 în Sântana, judeţul Arad. În perioada liceului a emigrat cu părinţii în Republica Federală Germană, unde a terminat liceul şi apoi a urmat studii universitare. În prezent este director al Institutului de Chimie Biofizică „Max Planck”, din Göttingen, (Germania) şi profesor onorific la Facultatea de Fizică, Universitatea din Göttingen (Germania).
Stefan Hell a fost decorat, pe 4 septembrie 2015, de către preşedintele României, cu Ordinul Naţional 'Steaua României' în grad de Mare Cruce în semn de înalta apreciere pentru întreaga sa carieră academică. Ceremonia a avut loc la Palatul Cotroceni, iar decorarea a fost făcută la propunerea preşedintelui Academiei Române, academicianul Ionel Valentin Vlad. Tot pe 4 septembrie, profesorul Stefan Hell a fost sărbătorit la Palatul Elisabeta din Bucureşti, unde a primit, în numele Majestăţii Sale Regelui Mihai I, Ordinul Coroana României în grad de Comandor.
Citeşte şi: O româncă la NASA lucrează la o cercetare de integrare a orbitei Pământului în viaţa cotidiană: Poate generaţiile viitoare vor dori să meargă la serviciu pe orbită - FOTO
Citește pe alephnews.ro: Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
Citește pe www.zf.ro: Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a descoperit la autopsia femeii care a murit în fața spitalului din Slatina. Rudele acuză medicii de malpraxis
CANCAN.RO
Aparatul de bucătărie pe care OBLIGATORIU trebuie să îl deconectați peste noapte pentru a evita un incendiu
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe