Lazăr: Din 2017, la zi, am vreo 30 de sesizări la Inspecţia Judiciară şi zeci de denunţuri la Secţia specială/ Regret că drama unui disident anticomunist a fost folosită de oameni interesaţi pentru a ataca Justiţia

Procurorul general Augustin Lazăr a declarat, miercuri seară, că are, din 2017, aproximativ 30 de sesizări la Inspecţia Judiciară şi zeci de denunţuri la Secţia de anchetă a magistraţilor, precizând că cei care atacă sistematic acum Justiţia vor ajunge să-şi ceară scuze, dacă au onoare.

Urmărește
1984 afișări
Imaginea articolului Lazăr: Din 2017, la zi, am vreo 30 de sesizări la Inspecţia Judiciară şi zeci de denunţuri la Secţia specială/ Regret că drama unui disident anticomunist a fost folosită de oameni interesaţi pentru a ataca Justiţia

Augustin Lazăr: Din 2017, la zi, am vreo 30 de sesizări la Inspecţia Judiciară şi zeci de denunţuri la Secţia specială

"Adevărul va ieşi la lumină, în mod cert. Mai greu, dar va ieşi. Ei îşi vor cere scuze public, dacă vor avea această onoare, pentru ceea ce fac, atacând sistematic toate instituţiile Justiţiei, Ministerul Public şi Procurorul General. Sunt foarte interesaţi să vină cineva să facă plecăciuni în faţa cui trebuie. Prea a deranjat Procurorul General... Prea a avut păreri independente. După ce am fost denunţat că fac parte dintr-un grup infracţional, cu liderii Uniunii Europene, ce ar putea să mă impresioneze mai mult acum? Eu ştiu că sunt un magistrat cinstit al Ministerului Public şi de-a lungul carierei mele profesionale m-au denunţat doar cei pe care i-am cercetat. Mulţi m-au denunţat că am comis diverse abuzuri împotriva lor, dar după ce s-au făcut verificările respective s-a constatat că totul este în regulă", a declarat Augustin Lazăr, la Realitatea Tv.

Procurorul general a reiterat ideea potrivit căreia, în 37 de ani de carieră judiciară, nu a fost cercetat disciplinar, precizând că au fost făcute doar verificări prealabile şi nu a ajuns niciodată la cercetare disciplinară, pentru că nu au existat indiciii temeinice că ar fi săvârşit vreo abatere disciplinară.

Mereu am respectat adevărul şi onoarea de magistrat public şi degeaba se tot agită ei să îmi pună în sarcina diverse acuze, că sunt cu atât mai ridicoli cu cât se leagă de un om care nu a avut nici măcar un avertisment în 37 de ani de activitate profesională. (...) Din 2017, la zi, am vreo 30 de sesizări pe la Inspecţia Judiciară şi nu ştiu câte zeci de denunţuri la Secţia Specială. Fiecare poate să facă pe denunţătorul, că le permite... Ei, bine, nu ştiu un lucru. Din materialitatea actelor poţi să îţi dai seama şi de intenţia frauduloasă a cuiva, intenţia rea de a aduce pe cineva în faţă organului judiciar", a mai spus Augustin Lazăr, pentru Realitatea Tv.

Lazăr: Regret că drama acestui om a fost folosită de oameni interesaţi pentru a ataca Justiţia

Procurorul general Augustin Lazăr a catalogat, miercuri, drept grosolănii declaraţiile potrivit cărora procurorul deschidea sau închidea pe cineva într-un penitenciar, acesta fiind atributul judecătorului, precizând că regretă că drama disidentului Filip e folosită de cei ce vor să atace Justiţia.

"Este o grosolănie să spui că procurorul închidea sau deschidea pe cineva în penitenciar, că modifica mandatul de executare a pedepsei la care umbla doar judecătorul. Printre cele 50-60 de dosare, era posibil să fie şi o persoană ca domnul Filip şi condiţiile erau verificate în acelaşi mod la toate persoanele, indiferent de ce condamnare aveau. Procurorul nu avea contact cu condamnatul din penitenciar, iar comisia era la grefa penitenciarului. Îmi exprim regretul pentru drama acestui om despre care acum am auzit, pe care nu l-am cunoscut. Se vede că a suferit nevinovat. El avea o condamnare dată de un tribunal militar şi se afla la Aiud în executarea unei pedepse", a declarat Augustin Lazăr, la Realitatea Tv.

Procurorul general a precizat însă că drama disidentului a fost folosită de cei interesaţi să atace sistemul judiciar.

"Regret că drama acestui om, un disident politic care a crezut în convingerile sale şi a fost un om de onoare, a fost folosită de oameni interesaţi, pentru a ataca Justiţia, Ministerul Public, procurorul general. Aceste acte se ştie că erau cunoscute şi desecretizate de ani de zile, dar nu au fost scoase decât acum, când e nevoie să satisfacă interesele celor care au un interes major în procedurile judiciare şi pentru care se obţine cu dificultate un aviz de urmărire penală, persoane interesate de postul de procuror general", a mai spus Augustin Lazăr.

Inspecţia Judiciară s-a autosesizat 

Inspecţia Judiciară s-a autosesizat ca urmare a apariţiei în spaţiul public a unor informaţii potrivit cărora procurorul general Augustin Lazăr, înainte de 1989, ca procuror la Alba, ar fi refuzat că elibereze un disident anticomunist şi face verificări.

La rândul său, Călin Popescu Tăriceanu i-a trimis miercuri o scrisoare deschisă preşedintelui Klaus Iohannis, prin care îi cere să semneze urgent decretul de revocare din funcţie a procurorului general urmare a dezvăluirilor potrivit cărora Augustin Lazăr a fost implicat în persecutarea disidentului Iulius Filip. Şi purtătorul de cuvânt al PSD, Lia Olguţa Vasilescu, i-a cerut procurorului general să îşi dea demisia imediat şi să îşi ceară scuze public pentru că a ocupat această înaltă funcţie din sistemul judiciar românesc, deşi a întreprins acţiuni de poliţie politică în timpul regimului comunist.

Augustin Lazăr a respins acuzele lansate de Lia Olguţa Vasilescu potrivit cărora ar fi făcut poliţie politică, precizând că o astfel de dezinformare este contrazisă de adeverinţele Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS). Procurorul general apreciază că atacurile concertate din ultimele zile la adresa sa, în contextul derulării procedurii de desemnare a viitorului procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, urmăresc atât decredibilizarea sa în calitate de procuror general, cât şi destabilizarea Ministerului Public.

Lumea Justiţiei a publicat documente care ar arăta cum un procuror din judeţul Alba, pe numele său Augustin Lazar, a refuzat în două rânduri să elibereze un disident anticomunist, acest lucru întâmplându-se în mijlocul anilor '80. Potrivit sursei citate, numele procurorului din acest caz este identic cu cel al actualului procuror general al Romaniei, iar cazul se petrece la Penitenciarul Aiud din judeţul Alba, judeţ din care provine şi actualul procuror general. Jurnaliştii de la Lumea Justiţiei precizează că nu ştiu dacă procurorul din această cauză este unul şi acelaşi cu actualul procuror general, Augustin Lazăr.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici