Lazăr, despre legile justiţiei: Se lansează idei că propunerile vin de la magistraţi. E o manipulare

Procurorul general al României susţine că propunerile din comisia specială pentru legile justiţiei ar trebui discutate cu magistraţii, precizând că se induce ideea că propunerile vin de la judecători şi procurori, ceea ce în viziunea lui Augustin Lazăr este "o manipulare grosolană".

Urmărește
350 afișări
Imaginea articolului Lazăr, despre legile justiţiei: Se lansează idei că propunerile vin de la magistraţi. E o manipulare

Lazăr, despre legile justiţiei: Se lansează idei că propunerile vin de la magistraţi. E o manipulare

"După cum se cunoaşte bine, prin raportul MCV s-a precizat că orice modificare actuală a ordinii de drept e de dorit să fie discutată cu magistraţii. Noi aşteptam să vedem care sunt propunerile noi cu care au venit şi ele trebuie analizate cu magistraţii. (..) Din păcate, am observat că se lansează idei că vin de la magistraţi. Am impresia că este o manipulare grosolană acest fapt, că a venit cineva, de undeva, de la o asociaţie de magistraţi, sunt sigur că este o manipulare grosolană şi mi se pare că aşa ceva nu trebuie să existe. Veţi vedea că în MCV se prevede că sistemul de numire a procurorilor de rang înalt să fie unul robust, similar numirii preşedintelui ÎCCJ pentru ca justiţia să poată rămâne independenţa. Altfel, facem experimente care nu îşi gasesc explicaţii", a declarat Augustin Lazăr, fiind întrebat despre propunerea potrivit căreia preşedintele României nu mai poate refuza numirea şefilor de parchete.

În ceea ce priveşte excluderea CSM din circuitul verificării declaraţiilor de răspundere a magistraţilor care atestă că nu sunt colaboratori ai serviciilor secrete, procurorul general al României consideră că propunerea necesită analize serioase, precizând că : "Oricine forţează modificarea ordinii de drept prin care noi am intrat în UE forţează bunul simţ juridic".

Augustin Lazăr susţine că nu ar trebui ca modificarea legilor justiţiei să fie dezbătută în procedură de urgenţă, mai ales în contextul recomandărilor MCV.

"Nu poţi face cu forţa nişte modificări şi apoi să obţii ordine de drept care să fie agreată de toată lumea. Lucrurile astea se întorc împotriva celor care le iniţiază. Orice lucru făcut cu forţa nu poate fi bine apreciat, nu numai de societatea civilă, dar de profesioniştii care lucrează cu el.(..) Modificările care se preconizează a fi făcute sunt focusate pe instrumente juridice de control. Adică, priorităţile justiţiei române nu sunt să pui sub control justiţia pentru ca să funcţioneze mai bine, ci se referă la faptul că justiţia trebuie să aibă mai bine distribuite resursele, la faptul că micile instanţe şi micile parchete trebuie desfiinţate şi această activitate se numeşte reforma Cartei sau hârtii judiciare. Asta trebuia de ani de zile şi nu se face. Prin urmare, această reformă care s-a făcut în Germania, Italia, Franţa acum 30 de ani trebuie făcute şi la noi imperios. (..) Acestea sunt priorităţile justiţiei române, nu punerea sub control", a mai spus Lazăr.

Comisia specială privind legile justiţiei a adoptat, miercuri, mai multe modificări la Statutul magistraţilor, stabilind că protocoalele semnate de CSAT şi serviciile de informaţii care privesc justiţia sunt de interes public, magistraţilor fiindu-le interzis să defăimeze alte puteri ale statului.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici