Lazăr, despre OUG pe legile justiţiei: Mă mir cum au avut curaj iniţiatorii. Îmi pot explica prin faptul că decizia a luat-o altcineva, nu cine se vede

Procurorul general a declarat, marţi seară, că există o stare de nelinişte în rândul magistraţilor cauzată de OUG pe legile justiţiei, precizând că este mirat de "curajul" iniţiatorilor, având în vedere multiplele prevederi neconstituţionale din ordonanţă, şi spunând că "decizia a luat-o altcineva".

Urmărește
3718 afișări
Imaginea articolului Lazăr, despre OUG pe legile justiţiei: Mă mir cum au avut curaj iniţiatorii. Îmi pot explica prin faptul că decizia a luat-o altcineva, nu cine se vede

Lazăr, despre OUG pe legile justiţiei: Mă mir cum au avut curaj iniţiatorii. Îmi pot explica prin faptul că decizia a luat-o altcineva, nu cine se vede mai în spate

"În interiorul sistemului judiciar, se vede o stare de nelinişte a magistraţilor judecători şi procurori, care este datorată în foarte mare măsură acestei instabilităţi legislative. Spre exemplu, a venit în toamnă legiuitorul şi a hotărât să consacre principiul separării carierelor profesionale: judecătorii să aibă cariera bine conturată, gestionată de secţia de judecători, procurorii să aibă cariera gestionată de Secţia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturi, care este, repet, garantul independenţei Justiţiei. Şi ce vedem noi acum? Printr-o ordonanţă de urgenţă, vine Guvernul şi înfrânge voinţa legiuitorului care a stabilit acest principiu acum 3-4 luni, cu putere de lege, în octombrie au rămas definitive Legile Justiţiei aşa cum au fost modificate... Şi vine acum Executivul, printr-o OUG, să se subroge atribuţiilor constituţionale ale legiuitorului. Aşa ceva nu e permis! De pe scaun şi din prima privire se vede neconstituţionalitatea unei astfel de OUG", a declarat Augustin Lazăr, la Realitatea Tv.

Procurorul general a sugerat că decizia emiterii unei ordonanţe de urgenţă pe legile justiţiei nu a fost luată de ministrul Justiţiei.

"Aşa ceva afectează funcţionarea unei instituţii fundamentale a statului de drept, care este Ministerul Public, iar afectarea activităţii unei instituţii fundamentale a statului de drept este interzis a se face prin ordonanţă de urgenţă. Este vizibil şi mă mir cum au avut curajul iniţiatorii, văzând astfel de aspecte de neconstituţionalitate, să se repeadă la o astfel de ordonanţă de urgenţă. Îmi pot explica prin faptul că decizia a luat-o altcineva, adică nu cine se vede, ci decizia a fost luată mai în spate, aşa cum am fost obişnuiţi şi în alte situaţii. Şi atunci, altcineva este posibil să nu fie jurist şi să fi venit cu o idee pe care ministrul doar trebuie să o pună în practică pentru a fi la nivel de competenţă, pentru a satisface evaluările în cadrul Guvernului", a mai spus Augustin Lazăr.

Întrebat cine ar fi putut lua decizia, acesta a replicat: "Nu aş dori să speculez... Cert este că un jurist al României cu experienţă, inclusiv de judecător la Curtea Constituţională, nu poate să nu vadă lucrurile pe care le văd majoritatea magistraţilor. Nu trebuie să le scrie procurorul general o scrisoare publică adresata Avocatului Poporului pentru ca pe urmă să spună 'Da, este în regulă, hai să revenim asupra unor dispoziţii!' Păi nu putem reveni asupra unor dispoziţii, această ordonanţă în integralitatea ei este neconstituţională fiindcă nu avem nici situaţie excepţională de a ieşi cu astfel de ordonanţă".

Procurorul general Augustin Lazăr a solicitat Avocatului Poporului sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la excepţia de neconstituţionalitate a O.U.G. nr. 7/2019, prin care au fost modificate legile justiţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici