- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (26.08.2018, 17:38)
- Departamentul Social - Mediafax
Lazăr, în plenul CSM din ianuarie 2017, despre protocoale: Nu mergem înainte cu astfel de inginerii
Procurorul general, Augustin Lazăr, a spus într-o şedinţă CSM din ianuarie 2017 că protocoalele sunt „inginerii” pe care nu şi le însuşeşte deoarce ele nu se regăsesc în Codul de Procedură Penală, vorbind despre cel din 2009, deja desecretizat, însă în acel moment era în vigoare cel secret din 2016.
Urmărește
2836 afișări
Lazăr, în plenul CSM din ianuarie 2017, despre protocoale: Nu mergem înainte cu astfel de inginerii
„Este adevărat că a existat un protocol care nu mai există. Cred că este şi o lipsă a mea, pentru că nu am comunicat, nu am făcut mare caz atunci când am preluat mandatul, să spun: „Nu mai există niciun protocol care să prevadă comisii mixte sau echipe mixte sau nu ştiu ce”. A existat un protocol în care se discuta despre echipe operative între Ministerul Public şi serviciile de informaţii, însă eu mereu mi-am pus următoarea problemă: acest protocol nu există, eu nu mi l-am însuşit şi nu mergem înainte cu astfel de inginerii, să zic aşa, pentru că ele nu se găsesc în Codul de procedură penală, Doamne Dumnezeule... Noi anchetăm, iar dumneavoastră judecaţi după Codul de procedură penală. Nu există nimic altceva care să se numească echipă mixtă sau nu ştiu ce”, a spus procurorul general Augustin Lazăr, şedinţa CSM din ianuarie 2017.
La acel moment, era deja în vigoare protocolul semnat de Lazăr cu SRI în 2016, pentru care s-a iniţiat, în prezent, procedura de declasificare. Acest protocol a fost dat publicităţii cu câteva zile în urmă, de către consilierul premierului, Darius Vâlcov.
Augustin Lazăr a precizat şi care sunt limitele după care procurorii lucrează, pentru a elimina suspiciunea unor echipe mixte: „Procurorul este cel care coordonează o echipă alcătuită din ofiţeri ai poliţiei judiciare. Ofiţerii sunt abilitaţi să efectueze acte de urmărire care au caracter legal. (...) Procurorul nu face parte din echipă, procurorul conduce şi coordonează activitatea poliţiei judiciare. Cine vine din exterior cu mapa la subsoară pentru a aduce informaţii celor care lucrează nu are ce se adresa ofiţerilor de poliţie, ci celui care conduce şi coordonează activiatea. (...) Nu are ce căuta ofiţerul, operatorul de informaţii să-mi conducă ofiţerii mei, pentru că eu le spun ce au de făcut în scris şi motivat”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cseke Attila: Sporul de antenă trebuie eliminat
-
Suspect arestat după ce ar fi înjunghiat mortal două persoane într-un parc din Germania
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
Întrebat de către un membru CSM dacă Ministerul Public are sau nu, în prezent, un protocol încheiat cu SRI, Augustin Lazăr a subliniat că este unul ce stabileşte limitele colaborării între instituţii: „Da, pentru că lucrează numai pe bază de protocol. S-a terminat, pentru că între timp a intervenit schimbarea legislaţiei. Acela nu mai există, dar există un protocol nou, la fel avem cu Poliţia Română şi cu alte instituţii cu care lucrăm. În esenţă, stabileşte cadrul de reguli în care se desfăşoară nişte activităţi, ca nu cumva cei care fac parte din instituţie să nu înteleagă bine ce a vrut conducerea. Între cele două instituţii trebuie să fie clare regulile”.
Parchetul General a arătat, vineri, printr-un comunicat de presă, că pe 8 decembrie 2016, a încheiat două protocoale cu Serviciul Român de Informaţii, respectiv protocolul privind cooperarea pentru stabilirea condiţiilor concrete de acces la sisteme tehnice ale Centrului Naţional de Interceptare a Comunicaţiilor (NESECRET), publicat pe site-ul Ministerului Public, şi protocolul privind organizarea cooperării între Serviciul Român de Informaţii şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru îndeplinirea sarcinilor ce le revin potrivit legii, clasificat secret de stat, nivel secret.
"1. Obiectul Protocolului se referă la cooperarea privind infracţiunile contra securităţii naţionale, a infracţiunilor de terorism şi a infracţiunilor săvârşite de cadre militare ale Serviciului Român de Informaţii, sesizarea parchetului cu privire la infracţiunile constatate de S.R.I. şi comunicarea de informaţii în conformitate cu prevederile Legii nr. 50/1991 privind securitatea naţională a României, ale Legii nr. 14/1992 privind organizarea şi funcţionarea S.R.I. şi ale Codului de procedură penală.
2. Protocolul şi-a încetat efectele la 13.03.2017, prin acordul instituţiilor semnatare. La aceaşi dată, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a solicitat Serviciului Român de Informaţii să comunice dacă menţine caracterul clasificat al documentului", arată Parchetul General.
Instituţia condusă de Augustin Lazăr mai transmite că, pe 22.03.2018, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a iniţiat demersurile pentru declasificarea protocolului şi a solicitat S.R.I. acordul în acest sens.
"Nu au fost comunicate informaţii publice cu privire la acest Protocol şi nici nu a fost publicat întrucât nu a fost finalizată procedura de declasificare. Protocolul a fost transmis la data de 20.03.2018 Consiliului Superior al Magistraturii şi ministrului justiţiei, care au fost informaţi şi cu privire la iniţierea de către procurorul general a demersurilor privind declasificarea documentului", mai arată Parchetul General.
Citește pe alephnews.ro: Dezbateri cruciale la Davos: Liderii europeni discută viitorul economic al Europei în era Trump
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Citește și: Defecţiune la telecabina de la Dealul Cetăţii din Hunedoara: 13 turişti, printre care doi copii, sunt blocaţi
Citește și: Vicepreşedinte PNL: Manualele şcolare sunt pline de greşeli. Propun revenirea la vechiul mecanism
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Prințul Harry soluționează procesul împotriva tabloidelor lui Rupert Murdoch. News Group Newspapers și-a cerut scuze public
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe