Video Lazăr: Raportul este răspunsul pe care Executivul îl dă Comisiei de la Veneţia/ Procurorul general, cu lacrimi în ochi: Nu îmi este indiferent. Este un demers de destabilizare a Ministerului Public

Procurorul general Augustin Lazăr a declarat, miercuri seară, după ce ministrul Justiţiei a anunţat că a declanşat procedura de revocare în cazul său, ca acest raport de evaluare întocmit de Toader este de fapt răspunsul pe care Executivul îl dă Comisiei de la Veneţia.

Urmărește
4324 afișări

"Cu doar două zile în urmă, Comisia de la Veneţia transmitea că independenţa procurorilor poate fi afectată de numirea şi eliberarea din funcţie a procurorilor, recomandând examinarea acestor dispoziţii. Raportul de evaluare a activităţii manageriale desfăşurate de către procurorul general de la PICCJ este răspunsul pe care Executivul, prin vocea ministrulu Justiţiei, înţelege să îl dea Comisiei de la Veneţia. Raportul prezentat azi e modul în care Executivul, prin ministrul Justiţiei, înţelege să respecte autoritatea Ministerului Public ca parte a justiţiei din România", a declarat Augustin Lazăr.

Procurorul general a anunţat că va răspunde punctual criticilor aduse de Tudorel Toader în zilele următoare.

"Respectarea principiilor şi valorilor constituţionale a stat la baza mandatului meu. Mi-a asumat luarea unei atitudine publică de a exprima un punct de vedere ca reacţie la atacturile nejustificate la adresa sistemului judiciar", a completat Lazăr.

Procurorul general: Concluziile ministrului reprezintă un demers de a destabiliza Ministerul Public

Procurorul general a declarat ă demersul lui Toader, care contravine analizelor Inspecţiei Judiciare şi CSM, este de natură să destabilizeze ministerul Public.

"Evaluarea procurorului general a fost efectuată de către CSM, concluziile fiind de asemenea pozitive. A fost dat calificativul foarte bine. Concluziile la care a ajuns ministrul Justiţiei, fără o bază factuală şi solidă, reprezintă un demers de a destabiliza Ministerul Public. Stabilitatea instituţiei e esenţială", a declarat Augustin Lazăr.

"Raportul prezentat azi e modul în care Executivul, prin Ministrul Justiţiei, înţelege să respecte autoritatea Minsiterului Public ca parte a justiţiei din România. Cu privire al declaraţiile ministrului Justiţiei îmi rezerv dreptul de a răspunde zilele următoare. Respectarea principiilor şi valorilor constituţionale a stat la baza mandatului meu. Mi-a asumat luarea unei atitudine publică de a exprima un punct de vedere ca reacţie la atacturile nejustificate la adresa sistemului judiciar", a mai spus Lazăr.

Lazăr: Vă rog să scuzaţi starea emoţională, dar nu îmi este indiferent

Augustin Lazăr a spus că nu îi este indiferent ce se întâmplă, dar a refuzat să dea detalii despre clasarea unui dosar al preşedintelui Iohannis, de care a vorbit ministrul.

"Cum să facă dosarele dacă la fiecare câteva luni se destructurează o echipă de profesionişti care lucrează? După câteva luni e destructurată. Şi această este o întâmplare, între ghilimele. Doresc să transmit un semnal ca oamenIi să aibă încredere în procurori. Constituţia e a noastră, a tuturor. Vom rămâne fideli spiritului Constituţiei, în sensul de a reprezenta drepturile şi libertăţile cetăţenilor. Vă rog să scuzaţi starea emoţională, dar nu mi-e indiferent ce mi se întâmplă, mă simt într-un moment special al carierei mele şi al României. Iar făclia o să aibă surpriza trecând de la vechea generaţie la noua generaţie. Vom transmite făclia independenţei magistraţilor. Şi aşa să ne ajute Dumnezeu", a spus Augustin Lazăr.

Procurorul general a făcut declaraţiile cu lacrimi în ochi, iar la final a refuzat să răspundă vreunei întrebări, prima care s-a auzit din sală fiind legată tocmai de dosarul de clasare ce îl viza pe Klaus Iohannis şi care s-ar fi aflat în dosarul său de candidatură la funcţia de procuror general, aşa cum a afirmat Tudorel Toader.

"Pe 27 aprilie 2016 a semnat numirea în funcţia de procuror general, unde nu exista evaluarea criteriilor de performanţă profesională. Rezultă faptul că ministrului Justiţiei de la acea dată a făcut propunerea de numire în funcţia de procuror general cu nerespectarea criteriilor şi procedurilor legale. Preşedintele Republicii nu a verificat legalitatea evaluării în propunerea numirii făcute. De ce ministrul Justiţiei a transmis fără ca dosarul să fie complet, preşedintele a numit fără a exista verificarea legalităţii şi nu credem faptul că are vreo legătură numirea cu unul dintre documentele din dosarul de candidatură, în care, şi nu înţeleg de ce, apare o rezozluţie de clasare emisă de procurorul Lazăr referitoriare la preşedintele României în funcţie", a declarat Tudorel Toader în conferinţa de presă de miercuri, când a anunţat că demarează procedura de revocare a lui Augustin Lazăr.

Solicitarea de revocare a procurorului general urmează să fie transmisă de ministrul Justiţiei Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, pentru aviz, iar apoi cererea va ajunge la preşedintele Klaus Iohannis.

Potrivit articolului 54, alineat 1, din legea 303/2004 modificată, "Revocarea procurorilor din funcţiile de conducere prevăzute la alineatul (1) se face de către Preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, care se poate sesiza din oficiu, la cererea adunării generale sau, după caz, a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ori a procurorului general al Direcţiei Naţionale Anticorupţie ori a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism , cu avizul Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, pentru motivele prevăzute la articolul 51, alineat (2), care se aplică în mod corespunzător".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici