Lazăr vs. Toader, într-o DISPUTĂ nouă legată de însuşi rolul Justiţiei: A interpretat eronat mesajul. A rupt din context cuvinte pentru acuzaţie

Augustin Lazăr îi răspunde lui Tudorel Toader şi precizează că ministrul a interpretat greşit mesajul transmis şi că a rupt din context câteva cuvinte, astfel încât acesta să-şi poată formula acuzaţiile. Lazăr mai spune că nu rezultă din mesajul său că justiţia e plasată în afara puterilor statului

Urmărește
2254 afișări
Imaginea articolului Lazăr vs. Toader, într-o DISPUTĂ nouă legată de însuşi rolul Justiţiei: A interpretat eronat mesajul. A rupt din context cuvinte pentru acuzaţie

Lazăr vs. Toader, într-o DISPUTĂ nouă legată de însuşi rolul Justiţiei: A interpretat eronat mesajul. A rupt din context cuvinte pentru acuzaţie

„Ministrul justiţiei, referindu-se la respectarea competenţelor, interpretează eronat mesajul pe care l-am postat în ziua de 16 septembrie a.c., formulat în baza principiului separaţiei şi echilibrului puterilor în stat, rupând din context câteva cuvinte pentru a-şi putea formula acuzaţia. Mesajul transmis subliniază faptul că justiţia independentă este capabilă, prin instituţiile sale şi prin exercitarea prerogativelor în cadrul constituţional, alături de celelalte puteri, să asigure echilibrul puterilor în stat în baza controlului reciproc între puteri, în interesul societăţii şi al menţinerii ordinii de drept.
Astfel, de nicăieri nu rezultă intenţia mea de a plasa justiţia în afara puterilor statului şi deasupra acestora, precum şi problema depăşirii cadrului constituţional şi a existenţei unui conflict juridic între puterile statului care, desigur, este de competenţa Curţii Constituţionale”
, a declarat procurorul general, Augustin Lazăr.

Magistratul a mai adăugat că principiile enunţate în mesajul transmis se regăsesc într-un document oficial.

„Principiile pe care le-am enunţat în mesaj se regăsesc în Carta de la Roma (adoptată ca urmare a Opiniei nr. 9 din 2014 a Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni către Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei) şi în nota explicativă unde, se subliniază că procurorii trebuie să îşi îndeplinească sarcinile fără nicio presiune sau interferenţă externă, în conformitate cu principiul separaţiei puterilor şi principiul responsabilităţii”, a mai spus Augustin Lazăr.

Explicaţiile procurorului general vin după ce ministrul Justiţiei, Tudorel Toader a precizat că Augustin Lazăr se află într-o „gravă eroare”, deoarece prin mesajul său transmis magistraţilor care au protestat la Curtea de Apel Bucureşti plasează justiţia în afara puterilor statului sau chiar deasupra lor.

„Sa ne cunoastem si sa ne respectam competentele! Procurorul general ne transmite faptul ca" justitia este capabila sa isi indeplineasca rolul de a mentine echilibrul puterilor in stat" ! Procurorul general se afla intr-o grava eroare, plasand justitia, una dintre cele trei puteri, in afara puterilor statului, deasupra acestora ! In ipoteza in care una dintre cele trei puteri isi incalca limitele constitutionale, echilibrul se restabileste de catre CCR, prin solutionarea conflictelor juridice de natura constitutionala ! In conditiile in care puterea judecatoreasca a fost parte a unor astfel de conflicte, este lesne de inteles ca nu isi poate judeca propria cauza”, a scris ministrul Tudorel Toader pe Facebook.

Precizările vin după ce Augustin Lazăr a transmis un mesaj, drept reacţie la protestul magistraţilor de la Curtea de Apel Bucureşti, subliniind că tânăra magistratură a ajuns la profesionalismul ce-i permite să reziste la presiuni exterioare şi că procurorii şi judecătorii sunt obligaţi să apere independenţa justiţiei.

„Tânăra magistratură din România a ajuns la maturitatea şi profesionalismul care-i permit să reziste la presiuni şi influenţe exterioare, dând dovadă de o deosebită responsabilitate în apărarea, la standarde europene, a independenţei instituţiilor judiciare. Independenţa judecătorilor şi procurorilor nu este un privilegiu al acestora sau o prerogativă personală, ci reprezintă o necesitate pentru a ne asigura că justiţia, ca una dintre puterile statului, prin instituţiile sale, este capabilă să îşi îndeplinească rolul de a menţine echilibrul puterilor şi a corectitudinii relaţiei dintre stat şi cetăţeni. Magistraţii sunt obligaţi să apere independenţa justiţiei ca pe o garanţie pentru societate, fără de care aceasta nu ar putea exista ca o societate democratică, organizată pe principiile supremaţiei dreptului”, este mesajul transmis de procurorul general, Augustin Lazăr.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici