- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Lăzăroiu: 23% din banii pentru prestaţii sociale se duc la cei mai bogaţi 20% dintre români
Ministrul Muncii Sebastian Lăzăroiu a declarat, marţi, că 23% din banii pentru prestaţii sociale se duc la cei mai bogaţi 20% dintre români, iar aceştia trebuie scoşi din sistem, precizând că 200-300.000 dintre asistaţii sociali sunt de ani de zile aceiaşi în sistem, unii fiind chiar apţi de muncă.
Ministrul Sebastian Lăzăroiu a spus în Comisia de muncă din Camera Deputaţilor că sistemul este departe de a ţinti spre cei care au nevoie cu adevărat, arătând că cei mai săraci 10 la sută dintre beneficiari primesc 37 la sută din totalul de plăţi pentru prestaţii sociale.
"23 la sută din banii pentru prestaţii sociale se duc la cei mai bogaţi 20 la sută dintre români. Aici, mare parte sunt pentru alocaţiilor copiilor, care sunt universale şi e normal să fie aşa, dar 6 la sută din totalul banilor alocaţi pentru venitul minim garantat se duc la cei mai bogaţi 20 la sută. Cei mai săraci sunt acoperiţi de 37 la sută din plata prestaţiilor sociale. Trebuie să-i scoatem din sistem pe cei care nu ar trebui să fie asistaţi social", a declarat Sebastian Lăzăroiu.
Ministrul Muncii a adăugat că 82 la sută din cei mai săraci români beneficiază de prestaţii sociale, dar 18 la sută dintre ei nu sunt prinşi în sistem şi trebuie identificate motivele.
Sebastian Lăzăroiu a mai spus că 200-300 de mii dintre asistaţii sociali sunt de ani de zile aceiaşi în sistem, unii dintre ei fiind chiar apţi de muncă. În acest context, demnitarul a precizat că trebuie scăzută dependenţa de sistemul de asistenţă socială şi trebuie introdus un sistem de sancţiuni.
Ministrul a adăugat că speră în septembrie să fie votată Legea asistenţiei sociale cu amendamentele care vor fi propuse, precizând că prin noul act normativ se încearcă reducerea cheltuielilor cu asistenţa socială de la 2,9 - 3 la sută la 2,1 la sută până în 2013.
Totodată, el a precizat că are ca prioritate informatizarea sistemului tocmai pentru a putea fi făcută o verificare încrucişată a tuturor celor care sunt în sistem.
"Vorbim de debirocratizare, dar nu cred că asta rezolvă lucrurile. Dacă ai un funcţionar în loc de 40, dar la acest funcţionar vin cetăţenii tot cu 40 de adeverinţe, nu am rezolvat nimic. Eu aş înţelege această debirocratizare prin reducerea numărului de acte", a explicat Lăzăroiu.
Ministrul Sebastian Lăzăroiu declara, într-un interviu acordat recent agenţiei MEDIAFAX, că Guvernul nu îşi va asuma răspunderea pe Legea asistenţei sociale, ci aceasta va trece prin procedură normală în Parlament, ulterior urmând să fie modificate 20 de legi subsecvente.
În cazul pachetului de 20 de legi subsecvente ce urmează să fie modificate, Lăzăroiu a spus că acesta ar putea fi finalizat până la sfârşitul anului 2012. El a precizat că pe acest pachet, în care intră multe legi, s-ar putea să fie o asumare a răspunderii, dar, în acelaşi timp, dacă lucrurile merg repede, ar putea să fie trecute prin procedură parlamentară.
Lăzăroiu a mai spus, în interviul acordat MEDIAFAX, că al doilea lucru important care ţine de mandatul său la Ministerul Muncii vizează eliminarea fraudelor şi erorilor din sistemul de asistenţă socială. Ministrul Muncii a precizat că vede rezolvarea acestei probleme printr-un sistem informatizat integrat, prin care să poată fi verificate încrucişat toate persoanele care intră într-un program sau altul de asistenţă socială, pentru a nu mai exista "orbi care conduc maşina şi primesc indemnizaţii de handicap vizual" sau "persoane care merg să-şi ridice venitul minim garantat cu Mercedesul".
"Noi, practic, ne-am propus prin actualul program de modernizare a asistenţei sociale să reducem cheltuielile cu asistenţa socială de la 2,9 la sută cât a fost în 2010 la 2,1 la sută din PIB. Asta putem să o facem numai prin consolidarea prestaţiilor care sunt multe şi împrăştiate, dar şi prin eliminarea erorilor din sistem. Sunt mulţi. Cazurile astea nu sunt din păcate rezolvate şi va trebui să ne aplecăm asupra lor – orbi care conduc maşina şi primesc indemnizaţii de handicap vizual, sunt persoane care merg să-şi ridice venitul minim garantat cu Mercedesul. Noi astea trebuie să le eliminăm foarte repede şi trebuie să-i ajutăm prin măsuri active pe aceşti oameni, nu să-i facem să devină dependenţi de sistem. Trebuie să le dăm ajutorul de care au nevoie, pentru o perioadă, dar să ne asigurăm că în această perioadă ei sunt activi şi încearcă să-şi depăşească singuri propria situaţie în care se află, căutându-şi singuri un loc de muncă mai bine plătit. Să stai acasă să-ţi dea statul este formula cea mai simplă care s-a practicat până acum, dar economia nu se va ridica niciodată pe seama unor oameni care devin dependenţi de stat", a declarat Lăzăroiu în interviu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Inima frântă doare și fizic, nu doar emoțional: Efectele surprinzătoare ale despărțirilor
-
Noi proteste anti-Georgescu şi anti-fascism în Bucureşti şi marile oraşe din ţară. Se strigă: „Legiunea nu face naţiunea” / „Nu votaţi un dictator, tinerii vă cer în cor”
-
Acordul de încetare a focului în Liban ar putea fi anunţat marţi seara / Acordul se va implementa în două faze
-
Cât de posibil este un guvern de uniune naţională după alegerile parlamentare. Reacţia lui Bolojan
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO