Lăzăroiu: Cresc numărul beneficiarilor de subvenţie la căldură şi plafonul de acordare a ajutoarelor

Numărul beneficiarilor de subvenţie la căldură va creşte, iar plafonul pentru care acestea se vor acorda va fi majorat şi el, autorităţile locale urmând să decidă dacă să acorde în continuare ajutoarele la încălzire în cuantumul stabilit, a spus, duminică, ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu.

Urmărește
1533 afișări
Imaginea articolului Lăzăroiu: Cresc numărul beneficiarilor de subvenţie la căldură şi plafonul de acordare a ajutoarelor

Lăzăroiu: Cresc numărul beneficiarilor de subvenţie la căldură şi plafonul de acordare a ajutoarelor (Imagine: Adrian Stoicoviciu/Mediafax Foto)

Lăzăroiu a explicat că Guvernul va elimina subvenţia de la bugetul de stat de 350 de milioane de lei, fiind păstrată doar suma de 120 de milioane de lei care reprezintă ajutoarele la încălzire pentru persoane vulnerabile.

Ministrul însă nu a putut garanta că persoanele vulnerabile vor plăti la fel ca anul trecut, dacă autorităţile locale vor acorda în continuare ajutoarele de încălzire în cuantumul stabilit, precizând că primăriile nu sunt obligate să mai acorde aceste subvenţii.

Ministrul Muncii a spus că faţă de anul trecut în sezonul rece 2011-2012 doar consumatorii vulnerabili vor beneficia de ajutoare. Astfel, din 1,4 milioane de familii racordate la CET-uri, 330.000 vor beneficia de subvenţie în acest an, faţă de 200.000 anul trecut.

O altă schimbare faţă de anul trecut este pragul maxim pentru care se acordă subvenţia, acesta crescând de la 615 lei cât a fost în 2010-2011 la 786 de lei. În 2010 - 2011, persoanele care aveau venit pe membru de familie de până la 615 lei primeau 10% subvenţie. Anul acesta, cei cu venit între 615 şi 786 vor primi 5%.

Doar pentru persoanele singure acest prag va fi de 1.082 de lei, ajutorul fiind de 10% din factură.

Lăzăroiu a spus că Ministerul Muncii ar trebui să aloce în acest an 345 de milioane de lei, iar autorităţile locale 370 de milioane de lei, iar dacă acest lucru se va întâmpla consumatorul vulnerabil nu va plăti mai mult decât anul trecut la factura de energie.

Ministrul a precizat că vulnerabilitatea este calculată pe baza veniturilor, dar şi a bunurilor din gospodărie.

El a subliniat şi faptul că se vor schimba şi regulile de acordare a subvenţiei astfel că vor fi verificaţi 60% dintre cei care depun dosare la primărie, iar aceştia vor fi aleşi aleatoriu de către minister. Până în prezent erau verificat doar 3% dintre cei care depuneau cerere de subvenţie.

"Când am făcut un control pe anul trecut din 30% dintre dosarele verificate 18% aveau nereguli, fiind vorba de fraudă, respectiv un milion de lei, sumă acordată necuvenit", a spus Lăzăroiu.

Ministrul Muncii a recomandat primăriilor să renunţe şi ele la subvenţie şi să-şi îndrepte fondurile spre persoanele sărace.

Autorităţile locale pot adopta politica Guvernului şi să acorde ajutoare de încălzire doar persoanelor cu "venituri modeste", dar pot decide să continue subvenţionarea nediferenţiată a proprietarilor de blocuri, firmelor de apartament şi familiilor cu venituri mici, a declarat, vineri, Emil Boc.

Premierul a afirmat, în cadrul unei emisiuni la postul naţional de radio, că ajutoarele de încălzire care vor fi acordate de Guvern începând cu această iarnă trebuie direcţionate către familiile cu venituri "modeste" şi nu ca până în prezent, către toată lumea.

"Guvernul a luat decizia ca ajutoarele de încălzire pe care statul le dă să meargă direct la cei care au cu adevărat nevoie. Până acum, subvenţia pe care o acorda Guvernul era la combustibil, de 45% din valoare, şi se aplica nediferenţiat şi la unul care avea (în proprietate-n.r.) un bloc de locuinţe sau la unul care avea avere o sută de milioane de euro sau la cineva care avea pensia minimă, deci se aplica acelaşi sprijin, beneficiau în egală măsură", a spus Boc.

Potrivit primului - ministru, odată cu introducerea noilor norme, persoanele cu venituri mari nu vor mai beneficia de subvenţii la încălzire din partea statului. El a subliniat însă că aceştia pot primi şi pe mai departe sprijin din partea autorităţilor locale.

"Primăriile pot în continuare să acorde subvenţie şi ajutoare de încălzire, fie să acorde numai ajutoare de încălzire direcţionat pentru familiile care sunt cu venituri mai mici.(...) La nivel local se va decide dacă se merge pe politica Guvernului şi nu se mai dă subvenţie generalizată la toată lumea, şi la cel cu blocul de locuinţă, notar sau la cel care are venituri mari, ca şi la cel care are pensie minimă sau venitul minim garantat", a spus Boc.

Potrivit premierului, dacă primăriile adoptă politica Guvernului şi renunţă la subvenţia generalizată, pot completa ajutoarele de încălzire acordate de Guvern pentru familiile cu venituri reduse.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici