„Nu sunt chiar un străin de minister, vreau să ştiţi. Am avut o lună concediu. Am experienţă pe partea de muncă şi protecţie socială, pentru că am lucrat cu profesorul Marian Preda în comisia prezidenţială pentru analiza riscurilor sociale şi demografice din România”, a spus Lăzăroiu.
Ioan Botiş a demisionat din postul de ministru al Muncii la 20 aprilie, în contextul scandalului izbucnit legat de angajarea soţiei sale într-un proiect european.
Aproximativ o săptămână mai târziu, în 28 aprilie, preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul de eliberare din funcţia de consilier prezidenţial a lui Sebastian Lăzăroiu, raporturile de muncă ale acestuia cu Administraţia Prezidenţială încetând de la 1 mai, prin acordul părţilor. Lăzăroiu preciza, atunci, că doreşte să se dedice analizei politice şi că nu vrea ca analizele sale politice să fie asociate instituţiei prezidenţiale.
Sebastian Lăzăroiu ocupa poziţia de consilier prezidenţial, la Departamentul de Planificare şi Analiză Politică al Administraţia Prezidenţială, din 2007.
Premierul Emil Boc a condus Ministerul Muncii până vineri, ultima zi a interimatului, interval în care ca nume pentru preluarea portofoliului au fost vehiculate doar Sulfina Barbu, Marian Preda, Raluca Turcan, Claudia Boghicevici.
Şeful Guvernului declara chiar public că are „o listă scurtă de 4-5 nume” ca şi candidaţi pentru funcţia de ministru al Muncii.
Numele lui Sebastian Lăzăroiu a fost vehiculat pentru prima dată doar după întâlnirea de vineri dimineaţa dintre premierul Boc şi preşedintele Băsescu, fiind anunţat în premieră de agenţia de presă MEDIAFAX.
Surse din PDL declarau dimineaţă că premierul Emil Boc a mers la Cotroceni cu propunerea ca Sulfina Barbu să preia portofoliul Muncii, liderii PDL aşteptând la acel moment concluzia întâlnirii primului-ministru cu preşedintele Traian Băsescu, precum şi anunţul oficial al premierului, în jurul orei 13.00.
Această oră a fost depăşită, însă, cu mai mult de trei ore, timp în care Emil Boc a avut noi discuţii cu colegii de partid, pentru ca în final presa să fie informată asupra nominalizării printr-un scurt comunicat de presă, şi nu printr-o declaraţie oficială la Palatul Victoria.