- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Lăzăroiu: România are deficit de forţă de muncă, dar şi un rezervor uriaş pe care nu-l foloseşte
Piaţa muncii în România este într-un fel paradoxală, întrucât are un deficit de forţă de muncă, dar şi un rezervor uriaş în mediul rural pe care însă nu-l foloseşte, a declarat, marţi, ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu.
Lăzăroiu: România are deficit de forţă de muncă, dar şi un rezervor uriaş pe care nu-l foloseşte (Imagine: Adrian Stoicoviciu/Mediafax Foto)
Lăzăroiu a precizat că, dacă în mediul urban gradul de ocupare este mult mai mare, în rural există o masă amorfă care nu este în niciun fel angajată pe piaţa muncii, dar care reprezintă un potenţial uriaş pentru rata ocupării.
El a a spus că şomajul înregistrat oficial în România nu este spectaculos de mare, ţara noastră fiind printre cele cu cea mai mică rată a şomajului.
"Nu şomajul înregistrat ne îngrijorează. Avem o rată a subocupării mult prea extinsă, dar şi o subutilizare a forţei de muncă. Pentru rural, cel mai la îndemână ar fi fost să avem acele întreprinderi mici şi mijlocii care să se ocupe de procesarea produselor agricole", a susţinut ministrul Muncii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
COMENTARIU Lelia Munteanu: Uzurpatorul
-
Trupele germane trebuie să fie „apte” pentru război dacă Putin atacă, afirmă Boris Pistorius. Ministrul spune că Berlinul trebuie să aloce mai mulţi bani pentru apărare
Acesta a explicat că dacă ar exista astfel de modalităţi de procesare s-ar absorbi mare parte din forţa de muncă din rural.
"Rata ocupării trebuie crescută prin scoaterea forţei de muncă neutilizate", a menţionat Lăzăroiu.
Potrivit acestuia, prin aplicarea noului Cod al Muncii, au fost deja înregistrate efecte pozitive, el estimând că la sfârşitul acestei săptămâni s-ar putea ajunge la circa 500.000 de noi contracte de muncă înregistrate după intrarea în vigoare a legii.
"Noi nu credem că oameni care nu munceau s-au angajat acum. Noile contracte provin din munca la negru", a mai spus ministrul Muncii.
Într-un interviu acordat, luni, MEDIAFAX, Sebastian Lăzoriu a susţinut că noile contracte au fost înregistrate după ce munca la negru a ieşit la suprafaţă.
"Mă uit pe rezultate palpabile şi văd că în urma modificării Codului Muncii numărul contractelor de muncă a crescut într-o lună şi jumătate cu aproape jumătate de milion. Deci, ne apropiem acum de o jumătate de milion de contracte noi care au fost încheiate după adoptarea Codului Muncii. Sunt cam 460.000, dar estimez că până la sfârşitul lunii vom depăşi chiar 500.000 de contracte. Eu sunt convins că aceşti oameni nu au fost acum angajaţi. Este munca la negru care a ieşit la suprafaţă. Deci are de beneficiat bugetul de stat şi au de beneficiat, în special, angajaţii, pentru că până acum oamenii aceştia erau total nesiguri. Nu plăteau contribuţiile, deci nu erau asiguraţi la sistemul de pensii, la sistemul de sănătate. Ei intră acum în zona normală şi pot să se gândească la un viitor sigur. Deci efectele se văd deja în momentul acesta, sunt în jur de 6.400.000 de contracte active şi a fost depăşit cel atins în noiembrie 2008, când să zicem că România era pe un trend pozitiv al creşterii economice. Deci sunt efecte palpabile ale Codului Muncii. Desigur, sunt ajustări care mai pot fi făcute pe parcurs, dar în esenţă Codul Muncii a fost foarte bine primit şi de angajatori şi de angajaţi şi are efecte benefice", a spus Sebastian Lăzăroiu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO