Lecţia importantă a epidemiei: Să nu ajungem la medic abia când ne doare!

  • 20% din cei peste 10 milioane de români consultaţi într-un program naţional de evaluare a stării de sănătate au aflat că au boli despre care nu ştiau
  • Autorităţile nu au valorificat rezultatele pe care le-au obţinut în urma evaluării făcute în perioada 2006 - 2007
  • Dr. Sandra Alexiu: Noi nu avem această educaţie medicală prin programe de sănătate de profilaxie, există câteva, dar aproape că s-a aşternut praful peste ele
  • Dr. Adrian Marinescu: Sunt foarte mulţi tineri care au destul de multe boli asociate, prevenţia este şansa reală de a ne creşte speranţa de viaţă
Urmărește
1442 afișări
Imaginea articolului Lecţia importantă a epidemiei: Să nu ajungem la medic abia când ne doare!

Lecţia importantă a epidemiei: Să nu ajungem la medic abia când ne doare!

În 2006-2007 a fost singura perioadă în care am intrat într-un program naţional de evaluare a stării de sănătate. Primeam acasă de la medicul de familie un plic şi eram programaţi la consult în funcţie de data naşterii. Rezultatele acestei evaluări au arătat că foarte mulţi aveam boli cardiovasculare, diabet, cancer sau ciroze. Peste 10 milioane dintre noi am fost consultaţi, iar 20% am aflat atunci că aveam boli despre care nu ştiam. România nu a făcut nimic cu acele rezultate.

„S-ar fi putut face nişte estimări foarte aproape de adevăr, despre ce boli au românii, sau câţi suferă de boala respectivă, de ce medicamente au nevoie, astfel încât pe baza acestor informaţii statul român să poată să-şi facă predictibilităţile sau calculele pentru ce medicamente să comande sau să aibă grijă în anii următori”, a spus Sandra Alexiu, Preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti Ilfov.

Nu avem programe de profilaxie. De cele mai multe ori aflăm că suntem  bolnavi atunci când avem dureri sau când facem o infecţie, cum s-a întâmplat acum, cu Covid 19.

„Sunt boli despre care îţi dai seama la analize, sunt boli despre care îţi dai seama la un control clinic, deci în momentul în care medicul te consultă din cap până în tălpi, or noi nu avem această educaţie medicală formată prin programe, nu avem nici programe de sănătate de profilaxie. Există câteva, dar sunt extrem de prost finanţate şi aproape că s-a aşternut praful peste ele”, a mai spus Sandra Alexiu.

Doctorul Adrian Marinescu, medic primar boli infecţioase la Institutul „Matei Balş” din Capitală, spune că şi persoane aparent sănătoase au de multe ori afecţiuni importante.

„Este foarte interesant că sunt pacienţi tineri sau care nu au o vârstă de peste 65 de ani şi care au destul de multe boli asociate. Chiar dacă se spune aparent sănătos, în spatele acestui termen de multe ori se ascund afecţiuni importante, precum obezitate, boli cardiovasculare, diabet. Prevenţia este şansa reală de a ne creşte speranţa de viaţă”, a declarat Adrian Marinescu.

Prevenţia poate fi aşadar una dintre cele mai importante lecţii pe care ne-o dă epidemia. Până pune statul la punct programe de prevenţie, putem să-l căutăm noi pe medicul de familie şi să-l întrebăm când ar trebui să mergem la controalele de rutină. El ne va recomanda investigaţii ţinând cont şi de factorii de risc daţi de anumite boli prezente în familiile noastre.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici