- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (04.01.2013, 14:04)
- Lucia Efrim - Mediafax , Livia Ispas
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Legalitatea candidaturii Oanei Schmidt Hăineală la şefia CSM, în discuţia membrilor Consiliului
Legalitatea candidaturii procurorului Oana Schmidt Hăineală, vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, la funcţia de preşedinte al instituţiei a fost luată în discuţia membrilor CSM.
Urmărește
1346 afișări
Oana Schmidt Hăineală (Imagine: Mihai Dascalescu/Mediafax Foto)
Adrian Bordea a cerut, în şedinţa Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, să fie pusă în discuţie problema unei candidaturi a unui fost vicepreşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) la funcţia de preşedinte al instituţiei.
Întrebat de Daniel Morar dacă se discută posibilitatea unui procuror de a candida la preşedinţia CSM, Bordea a spus că discuţia vizează posibilitatea ca un fost membru al conducerii Consiliului să poată candida, atât timp cât dispoziţia legală spune că mandatul poate fi de un an şi nu poate fi reînnoit.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Judecătorul Mircea Aron, candidat la funcţia de preşedinte al CSM, a propus ca solicitarea lui Bordea să fie unită cu fondul problemei.
Vicepreşedintele CSM, procurorul Oana Schmidt Hăineală, candidat la preşedinţia CSM, a susţinut că nu i se pare sustenabilă propunerea, precizând că reglementările stabilesc imposibilitatea reînnoirii mandatului pe funcţia pe care candidează un magistrat în Consiliu.
În acest context, judecătorul Alexandru Şerban a propus membrilor CSM să ia o pauză pentru a putea discuta.
Şedinţa CSM în care candidaţii la conducerea CSM urmau să îşi prezinte proiectele de management a fost suspendată pentru 20 de minute.
Anterior, judecătorul Horaţius Dumbravă a adus în discuţie cererea Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România adresată CSM ca alegerea conducerii instituţiei să fie amânată, în condiţiile în care, până joi seară, niciun membru al Consiliului nu şi-a anunţat candidatura.
În acest context, judecătorul Mircea Aron a spus că nici el nu a fost foarte prompt cu candidatura, precizând însă că joi la ora 16.00 a trimis proiectul. El a precizat că se simte mai puţin vizat de observaţia Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România.
Mircea Aron a spus însă că nu consideră că procedura privind alegerea conducerii CSM trebuie amânată pentru o altă dată, pentru că aşa s-a procedat şi anul trecut, candidaturile fiind anunţate în ziua votului şi, astfel, nu era o surpriză.
Membrii CSM îşi aleg noua conducere întrucât mandatul preşedintelui Alina Ghica şi cel al vicepreşedintelui Oana Schmidt Hăineală expiră.
Judecătorul Mircea Aron şi procurorul Oana Schmidt Hăineală candidează la funcţia de preşedinte al CSM.
Anul trecut, Alina Ghica şi Oana Schmidt Hăineală şi-au depus un proiect comun, însă pe parcursul anului s-a simţit faptul că vicepreşedinta Consiliului, procuroarea Hăineală, a condus mai mult decât preşedinta Ghica.
Surse din magistratură spun că anul acesta cele două magistrate vor să facă rocada, astfel ca Hăineală să preia conducerea, iar Ghica să-i fie vicepreşedinte.
Faptul că un procuror îşi depune candidatura pentru preşedinţia CSM în condiţiile în care acest for are în componenţă mai mulţi judecători decât procurori a generat discuţii în sistemul judiciar.
Nu există vreo interdicţie prevăzută de lege cu privire la posibilitatea unui procuror de a fi preşedinte al CSM. De asemenea, acest lucru nu ridică probleme de constituţionalitate, susţin membri ai CSM.
Pentru ca tandemul Hăineală-Ghica să fie ales, acesta ar avea nevoie de zece voturi, cu tot cu cel al preşedintei instanţei supreme, Livia Stanciu, şi cele două reprezentante ale societăţii civile în CSM, Corina Dumitrescu şi Daniela Ciochină.
Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR) a cerut, joi, CSM ca alegerea conducerii instituţiei să fie amânată, pentru a oferi posibilitatea unei dezbateri reale a proiectelor candidaţilor.
UNJR a precizat că a solicitat în mod oficial actualei conduceri a CSM, încă din 19 decembrie 2012, asumarea publică a candidaturilor pentru funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte al Consiliului şi a proiectelor candidaţilor.
În opinia UNJR, perpetuarea acestei modalităţi de alegere a conducerii Consiliului, prin anunţarea doar în cadrul şedinţei a candidaturilor şi a proiectelor este inacceptabilă, fiind în totală contradicţie cu principiile transparenţei şi responsabilităţii asumate în mod explicit de fiecare dintre membrii actualului CSM.
UNJR consideră că alegerea conducerii CSM trebuie făcută printr-o procedură similară celei pentru şefii Parchetului General şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe