Noua Lege a Pensiilor | Cum se vor calcula pensiile din anul 2021/ Când se va putea opta între pensie şi indemnizaţie socială minimă/ Cazurile în care mamele vor putea beneficia de reducerea vârstei/ Al 13-lea salariu va fi luat în calcul

Ministerul Muncii a lansat, joi, în dezbatere publică, proiectul noii Legi a Pensiilor. Actul normativ arată cum se vor calcula pensiile din anul 2021, cum se va acorda pensia minimă şi când se vor putea pensiona angajaţii mai devreme. Potrivit legii, se va putea opta între pensie şi indemnizaţie socială minimă. Proiectul arată şi când mamele pot beneficia de reducerea vârstei de pensionare. Mai mult, potrivit legii, doctoratul şi masteratul vor fi perioade asimilate stagiului de cotizare, iar al 13-lea salariu, primele sau orele suplimentare, vor fi luate în calcul la pensie.

Urmărește
13807 afișări
Imaginea articolului Noua Lege a Pensiilor | Cum se vor calcula pensiile din anul 2021/ Când se va putea opta între pensie şi indemnizaţie socială minimă/ Cazurile în care mamele vor putea beneficia de reducerea vârstei/ Al 13-lea salariu va fi luat în calcul

Foto: Pixabay

Noua Lege a Pensiilor: Asigurarea facultativă, raportată la salariul mediu. Se pot plăti perioade diferite

Proiectul noii Legi a Pensiilor prevede ca cei care aleg o asigurare facultativă să poată plăti perioade diferite pentru care nu au contribuit, care să totalizeze cinci ani, şi nu pentru o perioadă de cinci ani consecutivi, aşa cum prevede legea actuală.

În legea actuală, potrivit reprezentanţilor Ministerului Muncii, în cazul contractului de asigurare facultativă se poate plăti doar pentru cinci ani consecutivi, retroactivi.

În noul Proiect al Legii Pensiilor se prevede şi posibilitatea de a se alege perioade diferite necontributive, care să totalizeze 5 ani.

„Plata se va putea face în rate, dar nu mai târziu de un an de la încheierea contractului. În cazul neplăţii integrale, se va lua în calcul suma parţial achitată. În prezent, asigurarea facultativă se face la nivelul salariului minim, dar în practică s-a demonstrat că aceasta nu asigură nici măcar pensia minim garantată, astfel că s-a decis folosirea salariului mediu ca indicator. Acest tip de contract se încheie doar în cazul persoanelor care au realizat stagiul minim de 15 ani. Se menţin prevederile referitoare la contractul de asigurare pentru perioadele viitoare încheierii lui, cu noua bază de calcul”, transmit reprezentanţii Ministerului Muncii.

Noua Lege a Pensiilor: Doctoratul şi masteratul vor fi perioade asimilate stagiului de cotizare

Noul Proiect al Legii Pensiilor prevede ca masteratul şi doctoratul să fie incluse ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare. Pentru fiecare an de perioadă asimilată se acordă câte 0,25 de puncte.

Printre noutăţile aduse de noul Proiect de Lege a Pensiilor se numără introducerea masterului şi a doctoratului ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare, care se adaugă facultăţii, stagiului militar, pensiei de invaliditate, concediului medical, celui pentru creşterea copilului, şomajului indemnizat, deportării, prizonieratului şi detenţiei politice, prevăzute de legislaţia în vigoare.

Potrivit reprezentanţilor Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale (MMJS), instituţia care a lansat, joi, proiectul în dezbatere publică, condiţia pentru asimilarea perioadei necontributive este ca stagiul minim de cotizare să fie de 15 ani. Pentru fiecare an de perioadă asimilată se acordă câte 0,25 puncte.

De asemenea, pentru cel care a lucrat în timpul studiilor se iau în calcul contribuţiile din salarii.

Noua Lege a Pensiilor: Al 13-lea salariu, primele sau orele suplimentare, luate în calcul la pensie

Noul Proiect al Legii Pensiilor prevede să se valorifică toate drepturile de natură salarială, pentru care s-au plătit contribuţii: sporuri, acord global, al 13-lea salariu, ore suplimentare, prime, premii şi alte bonusuri.

În noul Proiect al Legii Pensiilor, lansat, joi, în dezbatere publică de Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale (MMJS), se prevede valorificarea tuturor drepturile de natură salarială, pentru care s-au plătit contribuţii, precum sporuri, acord global, al 13-lea salariu, ore suplimentare, prime, premii şi alte bonusuri, potrivit MMJS.

„Se va acorda un procent de 10% din oficiu, care va putea fi majorat dacă pensionarul va aduce acte doveditoare din care să rezulte un procent mai mare. În cazul în care, după recalcularea conform adeverinţelor aduse, rezultă o pensie mai mică, atunci se păstrează pensia calculată cu majorarea de 10% acordată iniţial”, transmit reprezentanţii MMJS.

Potrivit sursei citate, această modificare a fost operată deoarece pentru astfel de venituri s-au plătit contribuţii şi, cu toate acestea, ele nu sunt luate în calcul, în prezent, la stabilirea pensiei.

Este vorba de perioada 1975 - 2001, perioadă în care sistemul nu a fost informatizat, şi astfel s-au pierdut acte care să dovedească contribuţia din aceste sporuri.

De asemenea, potrivit MMJS, prin noul Proiect se creează baza legală pentru recunoaşterea altor locuri de muncă în condiţii speciale în plus faţă de cele existente.

Dragnea: Din 2021, salariaţii vor fi informaţi odată la două luni dacă angajatorul le-a plătit CAS

Preşedintele PSD Liviu Dragnea a declarat, joi, că începând cu anul 2021, după intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor, fiecare salariat din România va fi informat de Casa de Pensii dacă angajatorul i-a plătit contribuţia de asigurări sociale (CAS).

„Pensiile vor fi recalculate în mod automat, din oficiu, de Casa de Pensii. ANAF-ul va transmite la Casa de Pensii datele privind sumele plătite pentru salariat. Casa de Pensii va trimite la cetăţeni dacă compania a plătit contribuţia pentru el. Trebuie să ştie toată lumea că, din 2021, cei pentru care nu se vor plăti contribuţii vor avea scăderi la pensii", a declarat Liviu Dragnea, joi seară, la România TV.

Liderul PSD a explicat că înainte de trecerea transferului contribuţiilor de la angajator la angajat, pentru două milioane de salariaţi angajatorii nu plăteau contribuţiile sociale.

„Adică trebuie să înţeleagă toate companiile că nu se mai poate cum s-a făcut în anii precedenţi, adică apare că firma trebuie să plătească contribuţie la pensie 1.000 de lei, dar nu o plăteşte. Vor fi informaţi toţi salariaţii, din două în două luni, dacă firma respectivă a plătit contribuţia pentru el ca să poată să intervină şi să nu permită să se perpetueze pentru că înainte să facem transferul contribuţiilor în dreptul salariatului, pentru două milioane de angajaţi din România angajatorii nu plăteau contribuţiile sociale, or nu este admisibil aşa ceva. Nefiind vina angajatului, noi o să informăm, e bine ca angajatul să ştie, să ceară socoteală celor care conduc companiilor”, a spus Dragnea.

Înapoi

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Înapoi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici