Legea ANI propusă de Guvern nu mai obligă liderii sindicali să îşi declare averile

Proiectul de lege privind funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, propus Parlamentului de către Guvern, nu mai obligă preşedinţii, vicepreşedinţii, secretarii şi trezorierii federaţiilor şi confederaţiilor sindicale să îşi declare averile, obligaţie prevăzută distinct în actuala Lege ANI.

Urmărește
17 afișări
Imaginea articolului Legea ANI propusă de Guvern nu mai obligă liderii sindicali să îşi declare averile

Legea ANI propusă de Guvern nu mai obligă liderii sindicali să îşi declare averile (Imagine: Cristina Nichitus/Mediafax Foto)

Proiectul Guvernului prevede că obligaţia declarării patrimoniului şi a intereselor se aplică pentru preşedinte, consilieri prezidenţiali şi de stat, deputaţi şi senatori, membrii din România în Parlamentul European, primul-ministru, miniştrii, secretarii de stat, subsecretarii de stat şi asimilaţii acestora, precum şi consilierii de stat din aparatul de lucru al primului-ministru, membrii Consiliului Superior al Magistraturii, judecătorii, procurorii, magistraţii-asistenţi şi asimilaţii acestora, precum şi asistenţii judiciari, personalul auxiliar de specialitate din cadrul instanţelor judecătoreşti şi parchetelor, judecătorii Curţii Constituţionale, membrii şi personalul Curţii de Conturi, preşedintele Consiliului Legislativ şi preşedinţii de secţie, Avocatul Poporului şi adjuncţii săi, preşedintele şi vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, membrii Consiliului Concurenţei, membrii Colegiului Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, membrii Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare.

Obligaţia declarării averii este aplicată şi pentru membrii Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, ai Consiliului Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, ai Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, ai Consiliului Naţional al Audiovizualului, ai consiliilor de administraţie şi ai comitetelor directoare ale Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziune, ai Consiliului Naţional de Integritate, precum şi preşedintele şi vicepreşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate, directorul general şi membrii consiliului director al Agenţiei Naţionale de Presă Agerpres, directorul Serviciului Român de Informaţii, prim-adjunctul şi adjuncţii săi, directorul Serviciului de Informaţii Externe şi adjuncţii săi, personalul diplomatic şi consular, directorul Serviciului de Protecţie şi Pază, prim-adjunctul şi adjunctul său, directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale, prim-adjunctul şi adjuncţii săi, aleşii locali.

În categoria persoanelor care trebuie să completeze declaraţii de avere se mai află persoanele cu funcţii de conducere şi de control, precum şi funcţionarii publici, inclusiv cei cu statut special, care îşi desfăşoară activitatea în cadrul tuturor autorităţilor publice centrale ori locale, persoanele cu funcţii de conducere şi de control din cadrul unităţilor sistemului de învăţământ de stat şi al unităţilor de stat din sistemul de sănătate publică, personalul încadrat la cabinetul demnitarului şi la cancelaria prefectului, membrii consiliilor de administraţie, ai consiliilor de conducere sau ai consiliilor de supraveghere.

Trebuie să completeze declaraţii de avere şi persoanele care deţin funcţii de conducere în cadrul regiilor autonome de interes naţional sau local, companiilor şi societăţilor naţionale sau, după caz, al societăţilor comerciale la care statul sau o autoritate a administraţiei publice locale este acţionar majoritar sau semnificativ, guvernatorul, prim-viceguvernatorul, viceguvernatorii, membrii consiliului de administraţie, angajaţii cu funcţii de conducere ai Băncii Naţionale a României, precum şi personalul din conducerea băncilor la care statul este acţionar majoritar sau semnificativ, personalul instituţiilor publice, inclusiv cu contract individual de muncă, implicat în realizarea procesului de privatizare, dar şi angajaţii instituţiilor publice care administrează sau implementează programe ori proiecte cu finanţare externă sau bugetară.

Inspectorii de integritate vor verifica discrepanţele mai mari de 10.000 euro reprezentând modificări de avere intervenite pe durata exercitării funcţiei publice.

Proiectul Guvernului nu mai include însă distinct în categoriile care trebuie să completeze declaraţii de avere şi preşedinţii, vicepreşedinţii, secretarii şi trezorierii federaţiilor şi confederaţiilor sindicale, spre deosebire de legea actuală aflată pe site-ul ANI.

În luna februarie, liderii federaţiilor afiliate la "Cartel Alfa" au sesizat Avocatul Poporului, iar Confederaţia a anunţat că va reclama statul român la Organizaţia Internaţională a Muncii în legătură cu obligaţia din Legea ANI ca liderii confederaţiilor şi federaţiilor sindicale să depună declaraţiile de avere şi de interese.

Preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a spus atunci, într-o conferinţă de presă, că includerea în textul Legii 144/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate a unor prevederi prin care reprezentanţii sindicatelor, respectivi preşedinţi, vicepreşedinţi, trezorieri şi secretari generali sunt obligaţi să-şi facă publică averea şi declaraţiile de interese este un abuz.

Sindicaliştii au anunţat atunci că nu îşi vor depune declaraţia de avere şi de interese, susţinând că refuză nu pentru că ar avea ceva de ascuns, ci pentru că "nu este normal".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici