Legea anti-fumat a fost amânată din nou. Reprezentanţii ONG-urilor, lăsaţi să aştepte trei ore în sala de şedinţă

Comisia de sănătate din Camera Deputaţilor a amânat, marţi, pentru a doua oară, dezbaterea proiectului de lege care interzice fumatul în toate spaţiile publice închise, după ce preşedintele acestui for, Florin Buicu, i-a lăsat pe reprezentanţii ONG-urilor să aştepte trei ore în sala de şedinţă.

Urmărește
4872 afișări
Imaginea articolului Legea anti-fumat a fost amânată din nou. Reprezentanţii ONG-urilor, lăsaţi să aştepte trei ore în sala de şedinţă

Legea anti-fumat a fost amânată, din nou, pentru săptămâna viitoare

Iniţiatoarea proiectului, Aurelia Cristea, medici, reprezentanţi ai societăţii civile şi ai companiilor de tutun au ajuns la Comisia de sănătate din Camera deputaţilor în jurul orei 10.00, însă preşedintele comisiei Florin Buicu participa în acest timp la o şedinţă comună cu Comisia de învăţământ, iar apoi a mers la Senat.

După ce au aşteptat aproape două ore, în jurul orei 12.00, iniţiatoarea proiectului, împreună reprezentanţi ai ONG-urilor, au mers către comisia de învăţământ pentru a-i cere explicaţii lui Florin Buicu. Potrivit Aureliei Cristea, acesta i-ar fi spus că va veni la sedinţa Comisiei pentru sănătate, lucru care nu s-a mai întâmplat.

Pentru a face aşteptarea mai uşoară, preşedintele Societăţii de Cardiologie, dr. Gabriel Gabi-Chiţu, le-a pus muzică celor din sală. Piesa "În aşteptarea ta" s-a auzit în comisia de sănătate din Camera Deputaţilor mai bine de jumătate de oră.

Abia după trei ore şi jumătate, cei prezenţi la Comisia de sănătate din Camera Deputaţilor au fost anunţaţi că şedinţa se amână pentru săptămâna viitoare. Anunţul a fost făcut de un membru al comisiei, care a primit un sms de la preşedintele comisiei, Florin Buicu.

"Mi-am cerut personal scuze de la cei care au aşteptat trei ore astăzi (marţi-n.r.) şi sper ca săptămâna viitoare să se rezolve (...) Au apărut probleme legate de un amendament şi este motivul pentru care a fost raportul reîntors la comisie. Urma să se dezbată acest amendament şi să se facă un alt raport", a declarat deputatul Rodica Nasar.

Iniţiatoarea proiectului de lege a numit această amânare drept un abuz.

"Mă simt extrem de jenată de situaţia în care am fost puşi astăzi şi în special de situaţia în care au fost puşi reprezentanţii ONG-urilor care au fost invitaţi la şedinţa comisiei (...) Nici măcar nu li s-a adresat un bună ziua din partea comisiei de sănătate şi nici nu li s-a spus oficial care este motivul pentru amânare. Este inadmisibil să te comporţi aşa într-un stat membru al Uniunii Europene", a precizat deputatul Aurelia Cristea.

Unii dintre medicii care au aşteptat să se întrunească comisia pentru sănătate au fost nevoiţi chiar să reprogrameze consultaţii.

"Nu cred că este o lege care suferă amânare, prin amânare lasă loc ca tutunul să-şi facă datoria de ucigaş şi orice amânare este în defavoarea sănătăţii populaţiei", a precizat prof. univ. dr. Florin Mihălţan, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie.

Reprezentanţii ONG-urilor au numit această amânare drept un abuz instituţional şi au declarat că vor cere clarificări oficiale asupra motivelor care au stat la baza acestei decizii. Mai mult, aceştia s-au arătat deranjaţi de prezenţa celor doi reprezentanţi ai companiilor industriei tutunului.

Cu toate că legea anti-fumat primise aviz favorabil de la comisia de sănătate şi trebuia votată în plenul Camerei Deputaţilor pe 25 noiembrie, aceasta a fost scoasă de pe ordinea de zi şi retrimisă către comisie.

Dezbaterile au fost prelungite după ce Consiliul Concurenţei a trimis o scrisoare prin care a atras atenţia asupra unui amendament care interzice afişarea ţigărilor în locurile obligatorii de trecere.

În România, 89 de oameni mor în fiecare zi din cauza fumatului, echivalentul a 4 oameni pe oră. Asta înseamnă că „la fiecare 15 minute, un român moare din cauza fumatului. 50% din fumătorii de acum vor muri de boli legate de fumat dacă nu renunţă”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

17 dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene interzic total fumatul în spaţiile publice închise, în mijloacele de transport în comun şi la locul de muncă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici