- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Legea arhivelor naţionale, neconstituţională
Legea pentru modificarea şi completarea Legii Arhivelor Naţionale 16/1996 este neconstituţională, întrucât a fost adoptată cu încălcarea principiului bicameralismului, prevăzut la articolul 61 din legea fundamentală, potrivit deciziei de miercuri a Curţii Constituţionale.
Legea arhivelor naţionale, neconstituţională (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)
"Curtea Constituţională, în unanimitate, a constatat că Legea pentru modificarea şi completarea Legii Arhivelor Naţionale 16/1996 este neconstituţională, întrucât a fost adoptată cu încălcarea principiului bicameralismului, prevăzut la art.61 alin.(2) din legea fundamentală", informează CC.
Argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Avion doborât de Rusia sau un simplu accident? Care sunt teoriile contradictorii din spatele tragediei aviatice din Kazahstan
-
AUR a sesizat Consiliul Concurenţei cu privire la tranzacţia de vânzare a E.ON Energie România
-
Noi violenţe în Siria, în zona în care locuiesc mulţi membri ai sectei alawite a lui Assad
-
Suceava. O cisternă a luat foc, în urma unui accident rutier. Patru persoane rănite
Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru.
Camera Deputaţilor a adoptat, în 8 noiembrie, proiectul Legii Arhivelor Naţionale care prevede că documentele din Arhivele Naţionale predate în custodie sau preluate în mod abuziv de la cultele religioase vor putea fi retrase din administrarea Fondului Arhivistic Naţional al României.
Proiectul a fost adoptat cu 127 voturi "pentru", 117 voturi "împotrivă" şi patru abţineri, iar opoziţia a criticat acest proiect de lege.
UDMR a propus un amendament care a fost adoptat de plen şi care prevede că documentele care fac parte din Fondul Arhivistic Naţional al României odată intrate, potrivit legii, în depozitele Arhivelor Naţionale şi/sau ale serviciilor judeţene ale Arhivelor Naţionale, nu mai pot fi retrase din administrarea acestora, cu excepţia celor predate în custodie sau preluate în mod abuziv de la cultele religioase.
O altă prevedere a proiectului de lege arată că documentele din Arhivele Naţionale pot fi restituite numai dacă există condiţiile necesare şi numai după executarea unui microfilm pentru fiecare document ce urmează a fi predat, microfilm ce va rămâne în administrarea Arhivelor Naţionale Române.
Deputaţii din opoziţie au susţinut că, prin modificările aduse legii arhivelor, documentele care fac parte din fondul arhivistic naţional al României urmează să fie trecute într-o administrare privată.
Camera Deputaţilor a fost forul decizional pentru acest proiect de lege.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.