- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Legea câinilor comunitari: Ce spun autorităţile locale despre aplicarea acesteia
Mai mulţi primari din ţară au declarat că vor organiza referendumuri pentru a aplica Legea privind câinii comunitari adoptată marţi de Camera Deputaţilor.
Legea câinilor comunitari: Ce spun autorităţile locale despre aplicarea acesteia (Imagine: Bogdan StamatinMediafax Foto)
Primarul din Vaslui: Nu ştim cât este de bună, dar o s-o aplicăm
Primarul din Vaslui, Vasile Pavăl, nu ştie cât este de bună Legea câinilor comunitari, adoptată marţi de Camera Deputaţilor, dar spune că, deşi "câinii fără stăpân nu reprezintă o problemă" pentru oraş, va aplica această lege şi va face referendum pentru a eutanasia o parte dintre animale.
"Nu ştiu cât este de bună această lege, dar nu putem noi, ca autorităţi locale, să ne opunem acum. O să aplicăm legea şi o să mai şi eutanasiem din câinii comunitari, chiar dacă o să mai şi scăpăm din ei. Desigur, voi organiza şi referendum local pe această temă, dar poate legiuitorul ne lasă măcar să treacă sărbătorile. Noi nu am terminat nici recensământul oamenilor, acum îl facem şi pe al câinilor?", a declarat Vasile Pavăl miercuri.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
El a susţinut că în municipiul Vaslui câinii comunitari nu sunt o problemă de care localnicii să se plângă.
"Câinii fără stăpân nu sunt o problemă deosebită la nivelul municipiului, deşi au apărut şi unele cazuri izolate de oameni muşcaţi, aşa cum a fost cel din zona parcului Copou. Acolo unde s-a impus, am luat măsuri punctuale pentru ca populaţia să nu aibă de suferit", a afirmat primarul Vasile Pavăl.
În municipiul Vaslui funcţionează, de mai mulţi ani, un padoc pentru câinii fără stăpân pe care societatea de gospodărie comunală îi adună de pe străzile oraşului. Pentru această activitate, Primăria cheltuieşte lunar, în medie, 20.000 de lei, bani din care se asigură întreţinerea a aproximativ 40 de câini.
Primarul din Piteşti: Trebuie luate măsuri împotriva câinilor, nu-i putem lăsa să ne mănânce de vii
Primarul municipiului Piteşti, Tudor Pendiuc, a anunţat miercuri că populaţia va fi consultată cu privire la problema câinilor comunitari, pentru a se decide eutanasierea sau sterilizarea acestora, el spunând că trebuie luate măsuri întrucât animalele nu pot fi lăsate "să mănânce oamenii de vii".
Primarul din Piteşti a declarat că 200 de câini comunitari sunt ridicaţi lunar de pe străzile municipiului, precum şi din zona metropolitană, din care fac parte opt localităţi.
"Doresc să consult populaţia în această problemă pentru a vedea în ce parte înclină balanţa, sterilizare sau eutanasiere. Mi se pare normal să cerem opinia cetăţeanului. Vom vedea cum vom proceda, pentru că maidanezii sunt o adevărată problemă în municipiul nostru. Nu-i putem lăsa să ne mănânce de vii, vom lua măsuri", a spus Tudor Pendiuc.
Primăria Braşov: Câinii comunitari sunt preluaţi de o asociaţie. Nu e necesară aplicarea legii
Reprezentanţii autorităţilor locale braşovene spun că nu este nevoie ca Legea privind câinii comunitari să fie aplicată în municipiul Braşov, întrucât, potrivit unui contract de colaborare cu Primăria, animalelor fără stăpân sunt preluate de o asociaţie şi duse în adăposturi special amenajate.
Asociaţia "Milioane de prieteni" a semnat în 1 august un contract de colaborare cu Primăria Braşov, în urma căruia toţi câinii comunitari din municipiu au fost strânşi şi duşi într-un adăpost de pe strada Fundătura Hărmanului, unde beneficiază de hrană şi tratament.
Contractul este valabil până la sfârşitul acestui an, însă preşedintele Asociaţiei, Cristina Lapis, a spus că speră ca reprezentanţii Consiliului Local să fie de acord cu prelungirea colaborării.
"Eu sper că în Consiliul Local se va decide continuarea colaborării cu noi, pe care a început-o în 1 august, anul acesta. Nu se pune problema eutanasierii. La Braşov oricum nici nu este un număr aşa de mare de câini fără stăpân. În prezent, în adăpostul nostru sunt 700 de câini. Am primit 400 de la Primărie şi alţi 300 erau la noi. Aici sunt îngrijiţi şi sperăm să fie adoptaţi, iar în acest sens avem o colaborare cu o asociaţie din Germania", a spus Lapis.
De la începutul acestui an, Asociaţia a dat spre adopţie, atât către cetăţeni, cât şi către asociaţii din străinătate, circa 900 de câini comunitari.
Directorul Serviciului Public Poliţia Animalelor, Flavius Bărbulescu, a spus că toate costurile privind întreţinerea câinilor fără stăpân din Braşov sunt suportate de Asociaţia "Milioane de prieteni" şi nu se pune problema eutanasierii acestora.
"În momentul de faţă, nu este nevoie să se mai eutanasieze câinii la Braşov. Legea se referă la spaţiile publice. Odată ce aceşti câini nu mai sunt pe domeniul public, fiind preluaţi de o societate privată, această lege nu se mai aplică. La Braşov nu este nevoie de aplicarea acestei legislaţii. Noi mai avem acum 30 de câini în adăpostul nostru, care în perioada următoare vor fi transferaţi la adăpostul Asociaţiei Milioane de prieteni", a spus Bărbulescu.
Primarul din Bistriţa: Legea privind câinii fără stăpân "e proastă şi nu se va aplica unitar"
Primarul din Bistriţa, Ovidiu Creţu (PSD), afirmă că ar dori eutanasierea câinilor fără stăpân întrucât metoda eliberării din adăpost a câinilor sterilizaţi a eşuat, "haitele" din oraş înmulţindu-se şi fiind agresive, însă consideră că dacă legea nu se va aplica unitar nu va avea efecte.
Ovidiu Creţu afirmă că iubeşte animalele, dar că, în calitate de primar al oraşului Bistriţa, nu poate fi de acord ca pe străzi să fie haite întregi de câini.
"Noi am sterilizat câinii şi pe cei de talie mică i-am eliberat din nou pe străzi. Ni s-a spus de către organizaţiile iubitorilor de animale că, odată castraţi, nu mai sunt agresivi şi că îşi marchează teritoriile şi nu mai acceptă alţi câini. Din păcate, s-a dovedit că nu este adevărat. Haitele s-au tot înmulţit de la o zi la alta şi sunt agresive", a declarat Ovidiu Creţu miercuri.
Potrivit primarului, mulţi cetăţeni i-au semnalat că numărul câinilor creşte de la o zi la alta, dar, în lipsa unei legi care să permită eutanasierea, Primăria Bistriţa nu a putut face nimic.
"Legea, în forma în care a fost dată, este proastă. Nu ni se spune exact ce anume putem face. Şi nu va fi aplicată unitar. Degeaba noi, la Bistriţa, vom decide să eutanasiem câinii dacă primăriile din jurul Bistriţei vor avea altă opţiune. Noi îi vom eutanasia şi ne vom trezi cu câini din alte localităţi", a declarat el.
Potrivit primarului, după ce legea va fi promulgată, Primăria Bistriţa va face un sondaj de opinie şi îi va întreba pe cetăţenii dacă doresc eutanasierea câinilor fără stăpân.
"Vom găsi banii necesari să facem un sondaj pentru a şti exact care este părerea oamenilor. Din semnalele pe care eu le am, majoritatea vor fi pentru eutanasiere", a declarat Ovidiu Creţu.
În prezent, Primăria Bistriţa are un adăpost pentru câinii comunitari cu 120 de cuşti, în care încap 240 de câini.
Primarul din Iaşi: Legea privind câinii nu rezolvă problema, ci pasează răspunderea către primării
Primarul municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, susţine că Legea privind câinii comunitari, adoptată marţi de Camera Deputaţilor, nu este explicită şi nu rezolvă problema, ci pasează întreaga răspundere către primări.
Gheorghe Nichita a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că prin legea adoptată de deputaţi se pasează răspunderea rezolvării acestei probleme către primării, el apreciind că actul normativ nu este unul explicit.
"La Iaşi am încercat iniţial să mergem pe varianta sterilizării câinilor, care nu a dat rezultate. Deocamdată, aşteptăm să vedem dacă legea e promulgată de preşedintele Traian Băsescu, apoi vom stabili dacă facem referendum. Oricum, legea nu este explicită, ci pasează răspunderea către primării", a afirmat primarul Gheorghe Nichita.
El a spus că în municipiul Iaşi procedurile de sterilizare a câinilor fără stăpân vor continua, în paralel cu eutanasierea câinilor în vârstă, periculoşi sau bolnavi.
"Trebuie ca legea să se aplice unitar, peste tot, pentru că altfel în oraşele mari vom continua să avem câini. Aceştia vin din localităţile învecinate sau sunt aduşi şi lăsaţi în oraş", a mai spus Gheorghe Nichita.
Viceprimar Buzău: În oraş sunt aproape 2.000 de câini fără stăpân. Aşteptăm ca legea să apară în Monitorul Oficial
Autorităţile locale buzoiene vor decide după apariţia în Monitorul Oficial a formei finale a legii câinilor comunitari dacă vor organiza referendum sau dezbatere publică în privinţa sorţii animalelor, precizând că în oraş sunt circa 2.000 de câini fără stăpân.
"În primul rând aşteptăm forma finală a legii, să apară în Monitorul Oficial. Noi avem o variantă dată de consilieri şi vom vedea dacă este nevoie de referendum sau de dezbatere publică cum va fi stipulat în noua lege. După ce va apărea în Monitorul Oficial vom vedea prevederile şi vom pune în aplicare. Noi nu am insistat foarte mult pentru eutanasiere, ci pentru sterilizarea câinilor din gospodării care se spune clar în lege că vor fi inventariaţi de medicii veterinari pentru că marea majoritate a câinilor comunitari provin din curţile oamenilor. Oamenii sunt miloşi, câinii fac pui, îi cresc o lună-două, apoi îi aruncă pe domeniul public", a spus viceprimarul Marcel Ciolacu.
El a adăugat că pentru ca problema câinilor comunitari să poată fi rezolvată trebuie să fie alocate şi resurse financiare.
"Finanţarea se va face atât din bugetul local, dar sperăm că şi din bugetul de stat pentru că atunci când dai o lege trebuie să precizezi şi sursele de finanţare. În momentul de faţă, există la Buzău aproape 2.000 de câini ceea ce nu e foarte mult, dar nici foarte puţin şi sperăm că acum avem şi cadru legislativ, astfel ca anul viitor să rezolvăm definitiv această problemă. Eu nu sunt neapărat adeptul eutanasierii, însă trebuie neapărat stopată sursa de unde vin aceşti câini şi sursa rămâne în continuare gospodăriile oamenilor", a mai spus viceprimarul Buzăului.
Potrivit datelor oferite de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Buzău, în primele şase luni ale acestui ani, 255 de buzoieni au fost muşcaţi de câini fără stăpân. În 2010, aproape 580 de persoane au ajuns la medic după ce au fost muşcate de câini, iar în 2009, aproape 600.
Primarul Sucevei vrea triplarea bugetului pentru gestionarea câinilor comunitari, fără eutanasiere
Primarul Sucevei, Ion Lungu, a anunţat, miercuri, că propune Consiliului Local Suceava triplarea bugetului alocat gestionării câinilor fără stăpân din municipiu, astfel încat până în luna septembrie 2012 să fie adunaţi toţi câinii din oraş şi să fie duşi în adăposturile municipalităţii.
Lungu a spus, într-o conferinţă de presă, că în prezent în municipiul Suceava sunt aproximativ 3.000 de câini fără stăpân, din care 1.500 sunt în adăpostul municipalităţii, iar restul pe străzi.
El a arătat că degeaba autorităţile locale fac eforturi pentru modernizarea oraşului dacă pe străzi continuă să fie câini fără stăpân şi că din acest motiv propune Consiliului Local un plan coerent, cu termene şi fonduri pentru gestionarea acestei probleme.
Lungu a spus că vor fi alocate fonduri de 150.000 de lei pentru construcţia unui nou adăpost pentru câini şi alţi 150.000 de lei pentru plata utilităţilor şi hranei câinilor.
El propune ca toţi câinii fără stăpân să fie adunaţi de pe străzi şi aduşi în adăposturi, urmând să fie sterilizaţi, iar cei bolnavi vor fi eutanasiaţi, decizia eutanasierii urmând să fie luată de o comisie din care vor face parte şi reprezentanţi ai asociaţiilor de protecţie a animalelor.
Primarul a spus că vrea ca prin asociaţiile de proprietari să fie consultată şi populaţia privind acest plan de gestionare a problemei câinilor fără stăpân.
El susţine că până în luna martie 2012 vor fi inventariaţi câinii fără stăpân din municipiu, până în iunie va fi construit cel de-al doilea adăpost pentru câini, iar până cel târziu în 30 septembrie 2012 vor fi adunaţi toţi câinii fără stăpân din municipiu şi duşi la cele două adăposturi.
"De zece ani ne învârtim în jurul cozii privind acest subiect", a spus Lungu.
El a arătat că până acum au fost sterilizaţi peste o mie de câini din municipiu, dar că li s-a dat drumul pe străzi şi că, de fapt, problema nu a fost soluţionată.
Ion Lungu a mai spus că împreună cu asociaţiile de protecţie a animalelor vor fi adunaţi de pe străzi şi vor fi îngrijiţi în adăposturi câinii fără stăpân.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO