- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Legea educaţiei, retrimisă de Senat la comisia de învăţământ
Senatorii au decis, luni, retrimiterea Legii educaţiei la Comisia de învăţământ, pentru refacerea raportului, despre care senatorii puterii au afirmat că a fost întocmit fără respectarea Regulamentului.
Legea educaţiei, retrimisă de Senat la comisia de învăţământ (Imagine: Mediafax Foto)
Senatul a luat decizia cu 71 voturi "pentru", 15 voturi "împotrivă" şi două abţineri, după o oră de intervenţii pe procedură din partea tuturor grupurilor parlamentare.
Pentru stabilirea termenului de 30 de zile, liderii de grupuri parlamentare au luat o pauză de consultări, opoziţia solicitând fie un termen mai scurt, fie promisiunea UDMR şi PDL că la viitoarea dezbaterii în plen a Legii educaţiei puterea nu va încercare amânarea votului.
Voturile în favoarea retrimiterii la comisie au fost date inclusiv de unii senatori ai opoziţiei, care iniţial se pronunţaseră împotrivă, dar au fost de acord după ce au primit asigurări de la PDL şi UDMR că peste o lună de zile (respectiv la începutul sesiunii din februarie - n.r.) puterea nu va invoca alte motive pentru întârzierea votului plenului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Propunerea de eliminare de pe ordinea de zi a Legii educaţiei şi retrimitere a proiectului la Comisia de învăţământ a fost formulată de liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu, reprezentanţii PNL, prin liderul Puiu Haşotti, precizând că vor vota împotrivă, cu argumentul că legea a primit deja un raport şi trebuie discutată în plen.
Senatorul UDMR Verestoy Attila a afirmat că nu este democratic evitarea votului plenului pe Legea educaţiei, solicitând şi el retrimiterea la comisie a legii educaţiei.
"Nu cred că e bine să ajungem acolo ca Biroul Permanent să dicteze plenului tot ce doreşte, uitaţi-vă la Camera Deputaţilor. Nu cred că e bine să se încerce evitarea votului plenului", a spus el.
Solicitarea de retrimitere la comisie a Legii a fost argumentată şi de Radu Berceanu, care a invocat opinia celor şase reprezentanţi ai arcului guvernamental din Biroul Permanent, că raportul comisiei de învăţământ a fost întocmit fără respectarea Regulamentului Senatului.
Deşi senatorii PSD au declarat că se opun retrimiterii la comisie, afirmând că raportul a fost întocmit cu respectarea prevederilor Regulamentului, Miron Mitrea şi Ioan Mang au precizat că, personal, sunt de acord cu retrimiterea la Comisie, cu condiţia ca termenul acordat să fie de maximum o săptămână.
Liderul democraţilor, Cristian Rădulescu, a precizat că motivul pentru care PDL pune sub semnul întrebării corectitudinea şi seriozitatea raportului comisiei este faptul că în decurs de o săptămână, cât timp PDL şi UDMR au lipsit de la comisie, reprezentanţii opoziţiei au adoptat tot atâtea articole câte au fost adoptate în patru luni, când comisia a lucrat în plen complet.
Rădulescu a mai afirmat că, în opinia PDL, termenul dat comisiei pentru refacerea raportului ar trebui să fie de cel puţin o lună.
Senatorul UDMR Marko Bela, în calitate de vicepremier, a precizat că Guvernul susţine retrimiterea legii la comisia de învăţământ.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO