- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (08.05.2017, 13:57)
- Petriana Condrut
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Şerban Nicolae bate în retragere. Legea GRAŢIERII, întoarsă la Comisia Juridică la cererea ALDE. Băsescu: Obiectivul pe care îl realizează este să elibereze hoţi din domicilii (...) dar să ţină în continuare încarceraţi medici şi profesori
Plenul Senatului a decis, luni, retrimiterea proiectului Legii graţierii la Comisia juridică, în favoarea propunerii, făcută de liderul senatorilor ALDE, Ionuţ Sibinescu, exprimându-se 61 de senatori, 41 votând împotrivă, în timp ce şapte senatori s-au abţinut de la vot. Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat luni că legea graţierii revine la Comisia Juridică din Senat, din cauza amendamentelor adoptate de parlamentarii jurişti.
Urmărește
4159 afișări
Şerban Nicolae bate în retragere. Legea GRAŢIERII, întoarsă la Comisia Juridică la cererea ALDE. Băsescu: Obiectivul pe care îl realizează este să elibereze hoţi din domicilii (...) dar să ţină în continuare încarceraţi medici şi profesori
”În numele grupului ALDE solicit trimiterea proiectului de lege înapoi la comisie (juridică - n.r.). Termen o săptămână, să nu treacă tacit”, a cerut Ionuţ Sibinescu.
La rândul său, senatorul George Dircă a afirmat că USR nu este de acord cu retrimiterea la comisie.
”Dezbaterile în această comisie s-au întins pe o perioadă lungă de timp, aproape o lună şi jumătate am discutat prevederile şi am amendat această lege pe care o avem astăzi. Legea e însoţită de un raport din partea comisiei, astfel încât nu vedem necesară trimiterea ei la comisie. În dezbaterile din cadrul comisiei au fost implicate toate instituţiile, respectiv Parchetul de pe Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Consiliul Superior al Magistraturii, Uniunea Naţională a Barourilor, Autoritatea Naţională a Penitenciarelor. Practic, dacă noi retrimitem iarăşi această lege la comisie, există riscul ca ea să nu mai ajungă pe ordinea de zi a Senatului, să fie adoptată tacit în forma trimisă de iniţiator şi toată munca noastră din cadrul comisiei să nu mai aibă niciun fel de rezultat. USR se opune la retrimiterea legii în comisie”, a declarat Dircă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ursula von der Leyen s-a îmbolnăvit de pneumonie „în formă severă”
-
Ministerul Energiei: Liberalizarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale se va face etapizat şi nu se limitează la data de 1 aprilie 2025
-
Mureş: Scurgeri de benzină dintr-un vagon-cisternă / Intervenţia autorităţilor s-a încheiat fără incidente majore
-
Guvernul pregăteşte eliminarea plafonării tarifelor la energie electrică şi gaze
Senatorul PMP Traian Băsescu a cerut Guvernului să retragă proiectul de lege privind graţierea.
”Această lege nu are ce căuta nici măcar la comisie. Ea trebuie retrasă de Guvern. Este atât de prost făcută, încât obiectivul pe care îl realizează este să elibereze, estimez eu în forma în care este acum, hoţi din domicilii, din curţi, din autobuze, din societăţi comerciale, iar, pe de altă parte, să ţină în continuare încarceraţi medici şi profesori. Nu mă refer la politicieni, pentru ei e legea 78, care le dă un regim special, dar cred că, conceptual, proiectul de lege este greşit”, a spus în plenul Senatului Traian Băsescu.
Liderul senatorilor PSD, Şerban Nicolae, le-a cerut colegilor săi să voteze retrimiterea la Comisia juridică, susţinând că percepţia că s-ar merge pe repede înainte sau că s-ar evita discuţiile publice sau dezbaterile în Parlament este una greşită.
”Noi susţinem propunerea făcută de dl senator Ionuţ Sibinescu în numele grupului ALDE de retrimitere la Comisie. Aş vrea să nu fie moment de dezbatere şi acestă chestiune pentru că o să fie timp pentru dezbatere în plen atunci când legea va ajunge sub o formă sau alta cu raport în dezbaterea plenului şi să depăşim acest moment urmând să facem o discuţie parlamentară raţională, fără perurbări şi chichirăi”, a adăugat Şerban Nicolae.
Supusă la vot, propunerea de retrimitere la Comisia juridică a fost aprobată, cu 61 de voturi ”pentru”, 41 ”împotrivă” şi şase abţineri.
Tăriceanu: S-au făcut modificări pe care nu le considerăm a fi oportune
”Am făcut propunerea pentru adăugarea pe ordinea de zi a proiectului de lege a graţierii, având în vedere că la Comisia juridică s-a întocmit raportul. Punctul de vedere pe care l-am exprimat, al coaliţiei PSD-ALDE este că vom cere în plen retrimiterea proiectului la comisie, pentru ca proiectul să fie adoptat în forma avansată de Guvern. E forma pe care o susţinem şi dorim ca din această perspectivă, lucrurile să fie extrem de clare, mai ales după turbulenţele care au avut loc săptămâna trecută”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, după şedinţa Biroului Permanent al Senatului.
El a mai spus că liderii PSD-ALDE nu susţin varianta votată în Comisia juridică deoarece au fost aprobate amendamente care ”nu sunt oportune”.
”E adevărat, după aceea s-a revenit la nivelul comisiei, de graţiere extinsă pentru faptele de corupţie. Vreau să spun foarte clar, fără niciun fel de echivoc, nu susţinem acest punct de vedere. S-au făcut şi alte modificări pe care nu le considerăm a fi oportune”, a adăugat Tăriceanu.
Preşedintele ALDE a precizat că este nevoie de discuţii cu reprezentanţii CSM şi ai Ministerului Justiţiei, deşi la lucrările comisiei juridice aceştia au fost prezenţi.
”Există puncte de vedere exprimate şi de CSM, care trebuie analizate. Din punctul lor de vedere, sunt anumite prevederi care fac legea să fie inaplicabilă şi vrem să facem o discuţie la care să invităm şi CSM şi MJ, pentru a pune aceste lucruri în acord”, a apreciat Tăriceanu.
Termenul de aprobare tacită în Senat este 23 mai.
Ponta: De ce nu s-a decis de la început ca Legea graţierii să plece de la Senat în forma Guvernului?
Deputatul PSD Victor Ponta a precizat, luni, că este „foarte bine” că Legea graţierii pleacă de la Senat în forma propusă de Guvern, el întrebându-se de ce nu s-a decis acest lucru de la început şi cui a folosit „tot bâlciul” din ultimele 2 luni legat de acest subiect.
„Foarte bine că ( până la urmă ) Legea (graţierii, n.r.) pleacă de la Senat în formă propusă de Guvern. Dar două întrebări logice tot rămân: de ce nu s-a decis acest lucru de la început?!?! Cui a folosit tot bâlciul ăsta de două luni şi cine are de câştigat şi de pierdut din asta ?!? Poate răspundeţi dvs - eu dacă îmi spun opinia iar mă acuză unii că sunt prea critic”, a scris Ponta pe Facebook.
Preşedintele PSD Liviu Dragnea a solicitat, luni, ca proiectul de lege privind graţierea să fie votat de Senat în forma venită de la Guvern, el declarându-se nemulţumit de modul în care Comisia juridică din Senat a tratat acest subiect.
„Eu cred că Comisia juridică de la Senat a încurcat destul de mult această lege. Cred că cea mai bună variantă pentru moment este ca legea să plece din Senat aşa cum a venit de la Guvern pentru că s-au schimbat de foarte multe ori acolo şi eu sunt foarte nemulţumit”, a spus Dragnea.
Citeşte şi: 37.000 euro ascunşi în bagajele unei tinere din Bucureşti, descoperiţi de poliţişti la Vama Albiţa
Citește pe alephnews.ro: Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
China se confruntă cu un nou focar provocat de un virus la cinci ani după ce a început pandemia COVID-19. Ce este HMPV
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Medicul Vlad Ciurea dezvăluie alimentul nelipsit de pe masa românilor, care ne obosește și ne seacă de energie 😲
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe