- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Legea MAI menţine norma de reprezentare la generale şi ia în calcul cifre diferite privind populaţia
Proiectul MAI de comasare a alegerilor în 2012 menţine norma de reprezentare a parlamentarilo din legislaţia în vigoare, ceea ce înseamnă că numărul acestora nu va scădea, la locale populaţia luată în calcul fiind cea de la 1 ianuarie 2012, iar pentru generale, cea înregistrată la 31 octombrie 2011.
Legea MAI menţine norma de reprezentare la generale şi ia în calcul cifre diferite privind populaţia (Imagine: Marius Vasilica/Mediafax Foto)
Potrivit acestui proiect, supus, vineri, dezbaterii publice până la data de 12 decembrie, norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaţilor este de un deputat la 70.000 de locuitori. Proiectul propune ca norma de reprezentare pentru alegerea Senatului să fie de un senator la 160.000 de locuitori.
De asemenea, se specifică faptul că numărul locuitorilor care se ia în calcul pentru parlamentare este cel comunicat de Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerul Administraţiei şi Internelor la data de 31 octombrie 2011, repartizat pe localităţi, corespunzător structurii administrativ-teritoriale în vigoare.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în Rusiei
-
Donald Trump a făcut o numire importantă în consiliul DOGE condus de Elon Musk
-
Avertismentul ministrului german al Apărării: Berlinul trebuie să fie pregătit pentru „războiul hibrid” al Rusiei
Conform cifrelor din proiect, populaţia luată în calcul la 31 octombrie 2011 este de 22.305.133 de persoane.
În aceste condiţii, calculele indică faptul că numărul de parlamentari nu se micşorează, aşa cum a decis populaţia la referendumul din 2009 şi cum a hotărât recent coaliţia.
Potrivit gandul.info, iniţiativa este o preluare a legii promovate în 2008 de Guvernul Tăriceanu, iar în condiţiile în care norma de reprezentare se păstrează, 70.000 pentru un deputat şi 160.000 pentru un senator, practic numărul de parlamentari rămâne acelaşi. Mai mult, modul de alegere şi de repartizare a mandatelor rămâne neschimbat, ceea ce permite atribuirea unor mandate candidaţilor care se clasează pe locurile doi sau trei în colegii, în defavoarea unor competitori care au un număr mai mare de voturi. De altfel, aceste aspecte au fost criticate public până acum de reprezentanţii puterii, care au dcis în coaliţie că trebuie corectate.
De asemenea, gandul.info precizează că, potrivit negocierilor din coaliţie, sistemul electoral al fi trebuit să permită câştigarea mandatului de către candidatul care a obţinut numărul cel mai mare de voturi. Numărul Deputaţilor ar fi trebuit redus la 300, ceea ce ar fi însemnat o creştere a normei de reprezentare, iar cel al senatorilor la 89. În cazul acestora, nu era vorba despr o normă anume de reprezentare, la nivelul Coaliţiei hotărându-se ca fiecare judeţ să dea câte doi senatori, în vreme ce câte un senator să revină fiecărui sector al Capitalei, iar unul diasporei.
La locale, populaţia luată în calcul în proiectul MAI este cea aflată în evidenţe la data de 1 ianuarie 2012.
Legea MAI propune şi suspendarea, până la data publicării rezultatelor alegerilor din anul 2012 în Monitorul Oficial, a unor părţi din legile care reglementează, separat, în prezent organizarea alegerilor parlamentare şi a celor locale. Astfel, sunt suspendate Titlul I şi anexa la titlul I din Legea nr. 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, a Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001 şi a Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali, publicată în Monitorul Oficial, cu modificările şi completările ulterioare, cu excepţia prevederilor primelor două teze ale art. 13 alin. (1), art. 62 - 65, art. 75 alin. (1) şi a dispoziţiilor referitoare la constituirea birourilor teritoriale judeţene ale Autorităţii Electorale Permanente. De asemenea, se supendă temporar aplicarea Legii nr. 67/2004 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, cu modificările şi completările ulterioare.
Totodată, prin proiect se propune şi modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, astfel încât, numărul membrilor fiecărui consiliu local şi fiecărui consiliu judeţean, să se stabilească, în funcţie de numărul locuitorilor comunei, oraşului sau municipiului raportat de Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor la data de 1 ianuarie a anului în care se defăşoară alegerile.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO