- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Legea pensiilor va fi adoptată tacit
Şedinţa Senatului în care se dezbătea Legea sistemului unitar de pensii a fost suspendată, luni seară, din lipsă de cvorum, actul normativ urmând să fie adoptat tacit.
Legea pensiilor va fi adoptată tacit (Imagine: Razvan_Chirita/Mediafax Foto)
Şedinţa Senatului în care se dezbătea Legea sistemului unitar de pensii a fost suspendată, luni seară, din lipsă de cvorum, actul normativ urmând să fie adoptat tacit.
Anterior, amendamentul la proiectul Legii privind sistemul unitar de pensii prin care se stabilea punctul de pensie la 45 la sută din salariu mediu brut pe economie fusese respins, motiv pentru care senatorii PSD s-au retras de la dezbateri.
Senatul a respins, luni, cu 52 de voturi "împotrivă", 51 "pentru" şi trei abţineri, un amendament deja admis de Comisia de muncă prin care se fixa la minimum 45% din salariul mediu brut pe economie a punctului de pensie.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Bolojan: Am semnat acest protocol pentru ca România să aibă un guvern stabil într-o perioadă dificilă
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
Coreea de Nord ar putea trimite şi mai multe trupe şi drone în sprijinul Rusiei
Şedinţa a fost suspendată din lipsă de cvorum, legea urmând să fie adoptată tacit.
Senatul şi-a suspendat lucrările după ce senatorii PSD au decis să părăsească plenul, protestând faţă de eliminarea din Legea sistemului unitar de pensii publice a unui amendament care fixa punctul de pensie la minimum 45% din salariul mediu brut pe economie, senatorii PNL au reclamat lipsa cvorumului de lucru.
Deşi imediat după plecarea senatorilor PSD preşedintele Mircea Geoană a anunţat că sunt prezenţi 78 de senatori, lucrările putând continua, la insistenţele grupului PNL s-a efectuat apelul nominal, care a dus la constatarea lipsei de cvorum, întrucât doar 62 de senatori mai erau în plen.
Suspendarea şedinţei va cauza trecerea Legii sistemului unitar de pensii publice prin procedura adoptării tacite, întrucât termenul la care dezbaterile expirau era 10 mai.
Prin procedura adoptării tacite, Legea va ajunge în dezbaterea Camerei Deputaţilor în forma propusă de Guvern, fără ca amendamentele adoptate de Comisia de muncă a Senatului sau de plen să mai fie valabile.
Înaintea efectuării apelului nominal pentru verificarea cvorumului de lucru, senatorii PDL şi UDMR au respins solicitarea liberalului Puiu Haşotti de verificare a prezenţei, arătând că prezenţa lor cvorumul este întrunit.
După ce Geoană a dispus apelul nominal şi s-a constatat lipsa cvorumului, Haşotti a afirmat că PDL, împreună cu UDMR, a făcut "tot posibilul" ca Legea pensiilor să treacă tacit de Senat.
Senatorul UDMR Verestoy Attila i-a răspuns lui Haşotti că ar fi avut dreptate dacă Uniunea ar fi fost "într-o strânsă alianţă" cu PSD.
"Deocamdată, cei care au părăsit sala nu sunt de la UDMR, nu de la PDL. Noi am rămas aici, aproape că suntem în cvorum", a continuat el.
Haşotti a replicat că senatorii din arcul puterii sunt în număr de 72, iar cu cei 18 senatori liberali nu exista niciun risc de lipsă de cvorum. "Unde sunt senatorii PDL?", a întrebat el.
Liderul senatorilor PDL, Traian Igaş, a răspuns: "Cu regret constat că ce am spus şi am bănuit noi de la început s-a întâmplat. Cu largul concurs al PSD, această lege trebuie să treacă prin Senat tacit, într-un fel care nouă nu ne convine".
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO