- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (07.02.2018, 13:21)
- Iasmina Ardelean
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Legea pentru înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, adoptată/ Anterior, Ungaria a blocat aderarea României la OCDE până la rezolvarea situaţiei liceului
Senatul a adoptat în şedinţa plenului de miercuri, în calitate de for decizional, propunerea legislativă pentru înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş ca unitate de învăţământ preuniversitar cu predare în limba maghiară.
Urmărește
365 afișări
Legea pentru înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş, adoptată/ Anterior, Ungaria a blocat aderarea României la OCDE până la rezolvarea situaţiei
Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare înfiinţarea Liceului Teologic Romano-Catolic ca unitate de învăţământ preuniversitar, cu predare în limba maghiară, parte a sistemului naţional de învăţământ, prin divizarea parţială a Liceului "Bolyai Farkas" din Târgu Mureş.
Potrivit proiectului, liceul dobândeşte şi păstrează personalitatea juridică, prin derogare de la prevederile art. 19 alin. (1) lit. a) din Legea Educaţiei Naţionale 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare. Şcoala cuprinde clase de învăţământ primar, gimnazial şi liceal, filiera teoretică fiind organizată pe profilurile umanist şi real, iar cea vocaţională pe profilul teologic, specializarea cultul romano-catolic.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Trăiești în Democrație, ai putere absolută. Se numește VOT!
-
Gruparea Houthi anunţă că va continua să atace Israelul în ciuda loviturilor asupra Yemenului
-
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate
-
Crin Antonescu, despre faptul că nu există pe reţelele de socializare: Este foarte adevărat
„Se înfiinţează Liceul Teologic Romano-Catolic II Rákóczi Ferenc, denumit în continuare Liceul, ca unitate de învăţământ preuniversitar cu predare în limba maghiară, parte a sistemului naţional de învăţământ, cu sediul în localitatea Târgu Mureş, strada Mihai Viteazul nr. 15, corp B, judeţul Mureş, prin divizarea parţială a Liceului 'Bolyai Farkas' din Târgu Mureş'”, prevede textul adoptat.
"Am votat pentru înfiinţarea unei unităţi şcolare, nu pentru desfiinţare. Iar dacă mâine grupul PNL cu PMP va veni o propunere de înfiinţare a unui liceu agricol în comuna Nana, o să votăm şi înfiinţarea unui liceu agricol în comuna Nana, judeţul Călăraşi.(...) Cunosc problema liceului din Tg Mureş din 2015. (...) Aţi adus în discuţie o sentinţă judecătoarească. Dacă nu era o complicitate între fostul consilier al preşedintelui Traian Băsescu, ajuns secretar de stat în Ministerul Educaţiei, alături de nouă funcţionari ai Ministerului Educaţiei, astăzi Liceul funcţiona. Nu este vina Consiliului Local Tg Mureş din punctul acesta de vedere. Toţi cei nouă care astăzi sunt cercetaţi (...) au făcut ca tensiunea să existe în municipiul Tg Mureş. Legea Educaţiei Naţionale din 2011 a creat această tensiune inutilă. Nu era în programul de guvernare PSD-ALDE, înfiinţarea acestui liceru. Este iniţiativa parlamentarilor UDMR. Votul de astăzi dă o şansă elevilor din Târgu Mureş”, a declarat fostul ministru al Educaţiei, Liviu Pop.
Grupul senatorial al USR a votat în favoarea înfiinţării Liceului Romano-Catolic din Târgu Mureş.
„Am avut în vedere, în principal, dreptul superior al copilului la educaţie, la întărire identităţii lui şi la libertatea religioasă. Vă amintesc că Târgu Mureş este una din zonele în care în trecut au fost tensiuni etnice şi acum îmi amintesc cu tristeţe evenimentele din 1990 şi credem că numai prin dialog, toleranţă respectarea dreptului la educaţie, identitate, cultură se pot aplana aceste tensiuni. Votul USR nu are nicio legătură cu vreo negociere politică între partide şi vine pe platforma politicilor sociale, a apărării drepturilor omului pe care USR le-a apărat şi le va apăra întotdeauna”, a declarat, în plen, liderul grupului senatorial al USR, Vlad Alexandrescu.
În schimb, PMP a votat împotriva acestui proiect de lege. „Votul exprimat nu are o legătură cu o problematică de segregare sau alte asemenea exprimări. Noi susţinem devoltarea comunităţilor indiferent de ce naţionalitate discutăm, însă, de la momentul acesta până la a înfiinţa o unitate (de învăţămân – n.r.), trecând peste legislaţia română este mult prea mult. Motiaţia noastră stă pe baza legislaţiei existente, în ideea de a avea egalitate pentru toţi cetăţenii României, de a nu crea avantaje mai mult decât trebuie unei etnii sau alteia”, a declarat Dorin Bădulescu, liderul senatorilor PMP.
Şi senatorii PNL au votat împotriva acestei legi. „Trebuie să ştiţi că în consiliul local Târgu Mureş structura este aşa – 10 UDMR, 4 PSD, 3 USR şi 6 PNL. Deci iată, consiliul local, cu o majoritate covărşitoare, putea să modifice acea reţea electorală pentru înfiinţarea la nivel local a acestui liceu. De ce oare nu s-a vrut? De frică? Pentru că au considerat că este o înfiinţare ilegală?”, a susţinut senatorul PNL, Cristian Chirteş.
Liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila, a susţinut că proiectul legislativ corespunde integral prevederilor legale şi cadrului legal existent în România.
„Nici grupul parlamentar UDMR nu îşi dorea ca acest proiect legislative să trebuiască să fie formulat. Şi noi ne doream ca această chestiune a înfiinţării şi funcţionării acestui liceu să poată fi rezolvat la nivelul autorităţii administraţiei publice locale. Din păcate, istoria ultimilor trei ani ne arată că acest lucru nu a fost posibil, iar interesul copiilor, al elevilor şi al familiilor şi al comunităţii din care fac parte este, totuşi, mai important decât a avea declaraţii care pot fi catalogate ca fiind şi politice. (…) Evoluţia acestui proiect legislative şi al legii nu este îngreunată de către hotărârea instanţei”, a precizat Cseke.
Liceul este cuprins în reţeaua şcolară a municipiului Târgu Mureş, începând cu anul şcolar 2018 - 2019, de către Consiliul local Târgu Mureş, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi.
Potrivit unui amendament adoptat de Comisia senatorială pentru învăţământ, evaluarea periodică, autorizarea de funcţionare provizorie pentru nivelurile şi profilurile nou-înfiinţate, precum şi acreditarea celor care au autorizaţie de funcţionare provizorie, se realizează potrivit legii.
Legea a fost adoptată cu 71 de voturi „pentru”, 20 de voturi „împotrivă” şi 4 abţineri.
Citeşte şi: Şerban Nicolae va fi schimbat de la conducerea Comisiei de anchetă privind Arhiva SIPA. Cine îi ia locul
Citeşte şi: Firea, vizită inopinată la un spital din Capitală. Managerul a demisionat după întâlnire / Se caută un spaţiu adecvat în care să funcţioneze unitatea medicală
Citeşte şi: Lazăr, despre fraudele în achiziţii: Autorul din spate foloseşte un alt funcţionar, un om de paie / Portretul robot al celui care comite o astfel de infracţiune
Citeşte şi: Kovesi, despre răspunderea DNA privind clasarea dosarului Microsoft: De ce DNA a fost sesizată după 9 ani? Ce au făcut celelalte instituţii?
Citeşte şi: Traficul fluvial a fost închis pe Dunăre din cauza vântului puternic, în apropiere de Moldova Nouă
Citește pe alephnews.ro: Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Ucraina ar putea fi nevoită să se retragă din regiunea Kursk până în primăvară, avertizează oficialii americani / Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale
-
ieri, 22:26
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate