- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (21.07.2017, 13:25)
- Dana Stanila
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Legea prin care Avocatul Poporului primeşte rang şi salarizare de ministru, trimisă la reexaminare
Preşedintele Klaus Iohannis a trimis vineri Parlamentului, pentru reexaminare, legea prin care Avocatul Poporului primeşte rang şi salarizare de ministru, invocând nereguli în ceea ce priveşte modul în care se calculează pensia Avocatului Poporului şi a adjunctului acestuia.
Urmărește
402 afișări
Legea prin care Avocatul Poporului primeşte rang şi salarizare de ministru, trimisă la reexaminare
Unul dintre motivele pentru care şeful statului a trimis legea pentru reexaminare Parlamentului este faptul că nici Constituţia şi nici legea ”nu stabilesc un termen în care Parlamentul ar trebui să numească un nou Avocat al Poporului în cazul încetării mandatului predecesorului”, norma reglementată astfel fiind ”insuficientă”. Este necesară stabilirea unui termen ca să se evite posibilitatea ca adjunctul Avocatului Poporului ”să exercite aproape întregul mandat în funcţia de Avocat al Poporului”, precizează Administraţia Prezidenţială.
ULTIMELE ȘTIRI
-
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
-
Petrişor Peiu: Guvernul Ciolacu II începe cu austeritate
-
Diana Buzoianu, deputată USR: Nu am fugit de la guvernare, dar noi voiam nişte soluţii concrete
-
Revoluţia AI vine din China! DeepSeek V3 depăşeşte GPT-4 şi redefineşte limitele tehnologiei
Un alt articol pentru care preşedintele solicită reexaminarea se referă la pensia de serviciu a Avocatului Poporului, care ”se actualizează ori de câte ori se majorează indemnizaţia brută lunară a judecătorului de la Curtea Constituţională, aflat în activitate”. Legea mai spune că, în situaţia în care în urma actualizării rezultă o pensie mai mică, ”Avocatul Poporului îşi păstrează pensia aflată în plată”. Iohannis afirmă că astfel, se instituie ”un privilegiu nejustificat”.
”Excepţia stabilită la art. I pct. 8 din legea aflată la promulgare încalcă principiul egalităţii consacrat în art. 16 alin. (1) din Constituţie, instituind un privilegiu nejustificat pe baza unor criterii rezonabile şi obiective cu privire la procedura de stabilire a cuantumului pensiei Avocatului Poporului prin raportare la procedura de stabilire a pensiei judecătorilor Curţii Constituţionale”, precizează Iohannis în expunerea de motive.
Acesta atrage atenţia şi asupra unui articol potrivit căruia la încetarea mandatului, adjuncţii Avocatului Poporului pot fi numiţi, la solicitarea acestora, într-o funcţie de conducere sau de execuţie pe posturile vacante din cadrul instituţiei, prin ordin al Avocatului Poporului.
”În opinia noastră, prin această prevedere, se instituie un privilegiu pentru foştii adjuncţi ai Avocatului Poporului la ocuparea unui post vacant în cadrul instituţiei, în detrimentul altor persoane care ar îndeplini criteriile cerute pentru ocuparea respectivului post prin concurs”, mai precizează Administraţia Prezidenţială.
Plenul Senatului, în calitate de for decizional, a votat pe 27 iunie o lege prin care funcţia de Avocat al poporului este asimilată ca rang şi salarizare cu funcţia de ministru.
Citeşte şi: Preşedintele CJ Harghita cere MAJORAREA cotelor anuale de vânătoare, acuzând că viaţa oamenilor e în pericol: Ar trebui să veniţi să trăiţi acolo, să vedem dacă aţi ieşi afară după ora şapte seara
Citeşte şi: Încă un român a murit din cauza rujeolei. Numărul deceselor a ajuns la 32. Peste 8.000 de cazuri, confirmate în România, în mai puţin de un an / DSP Dolj: Epidemia arată insuccesul sistemului social
Citește pe alephnews.ro: Moldova își crește bugetul pentru apărare. Parlamentul a aprobat o nouă strategie pe 10 ani
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe