Legea prin care Avocatul Poporului primeşte rang şi salarizare de ministru, trimisă la reexaminare

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis vineri Parlamentului, pentru reexaminare, legea prin care Avocatul Poporului primeşte rang şi salarizare de ministru, invocând nereguli în ceea ce priveşte modul în care se calculează pensia Avocatului Poporului şi a adjunctului acestuia.

Urmărește
402 afișări
Imaginea articolului Legea prin care Avocatul Poporului primeşte rang şi salarizare de ministru, trimisă la reexaminare

Legea prin care Avocatul Poporului primeşte rang şi salarizare de ministru, trimisă la reexaminare

Unul dintre motivele pentru care şeful statului a trimis legea pentru reexaminare Parlamentului este faptul că nici Constituţia şi nici legea ”nu stabilesc un termen în care Parlamentul ar trebui să numească un nou Avocat al Poporului în cazul încetării mandatului predecesorului”, norma reglementată astfel fiind ”insuficientă”. Este necesară stabilirea unui termen ca să se evite posibilitatea ca adjunctul Avocatului Poporului ”să exercite aproape întregul mandat în funcţia de Avocat al Poporului”, precizează Administraţia Prezidenţială.

Un alt articol pentru care preşedintele solicită reexaminarea se referă la pensia de serviciu a Avocatului Poporului, care ”se actualizează ori de câte ori se majorează indemnizaţia brută lunară a judecătorului de la Curtea Constituţională, aflat în activitate”. Legea mai spune că, în situaţia în care în urma actualizării rezultă o pensie mai mică, ”Avocatul Poporului îşi păstrează pensia aflată în plată”. Iohannis afirmă că astfel, se instituie ”un privilegiu nejustificat”.

”Excepţia stabilită la art. I pct. 8 din legea aflată la promulgare încalcă principiul egalităţii consacrat în art. 16 alin. (1) din Constituţie, instituind un privilegiu nejustificat pe baza unor criterii rezonabile şi obiective cu privire la procedura de stabilire a cuantumului pensiei Avocatului Poporului prin raportare la procedura de stabilire a pensiei judecătorilor Curţii Constituţionale”, precizează Iohannis în expunerea de motive.

Acesta atrage atenţia şi asupra unui articol potrivit căruia la încetarea mandatului, adjuncţii Avocatului Poporului pot fi numiţi, la solicitarea acestora, într-o funcţie de conducere sau de execuţie pe posturile vacante din cadrul instituţiei, prin ordin al Avocatului Poporului.

”În opinia noastră, prin această prevedere, se instituie un privilegiu pentru foştii adjuncţi ai Avocatului Poporului la ocuparea unui post vacant în cadrul instituţiei, în detrimentul altor persoane care ar îndeplini criteriile cerute pentru ocuparea respectivului post prin concurs”, mai precizează Administraţia Prezidenţială.

Plenul Senatului, în calitate de for decizional, a votat pe 27 iunie o lege prin care funcţia de Avocat al poporului este asimilată ca rang şi salarizare cu funcţia de ministru.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici