- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (07.05.2014, 18:44)
- Otilia Ciocan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Legea privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi ar putea fi neaplicabilă
Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist (FEDRA) susţine că Legea privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, aflată în dezbatere la Senat, ar putea fi neaplicabilă, dacă va fi adoptată fără a exista consultări cu toate ONG-urile din domeniu.
Urmărește
1125 afișări
Legea privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi ar putea fi neaplicabilă
"Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist îşi exprimă îngrijorarea cu privire la o adoptare rapidă şi fără o consultare prealabilă cu toate organizaţiile care promovează drepturile personelor cu dizabilităţi a Legii privind drepturile copiilor cu dizabilităţi, aflată în dezbatere la Senatul României", se precizează într-un comunicat remis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX.
În opini FEDRA, propunerea de lege porneşte de la nevoi reale şi vizează modificări care ar putea îmbunătăţi viaţa persoanelor cu dizabilităţi, însă măsurile radicale de reorganizare pe care le propune sunt nerealiste şi greu corelabile cu legislaţia de la momentul actual.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ciolacu s-a plimbat în avioanele închiriate de Nordis. Documentele au apărut astăzi în presă
-
Scholz îi spune „nein” lui Zelenski: Germania nu va livra Ucrainei rachete Taurus, în ciuda deciziei SUA
-
Veşti bune pentru şoferi. Se deschide un nou tronson de 31 de kilometri din Autostrada Moldova
-
O ţară din UE interzice mamele surogat. Ce sancţiuni ar putea primi cei care nu se conformează
Potrivit FEDRA, desfiinţarea unor structuri existente şi înlocuirea lor cu structuri inexistente încă şi care nu garantează servicii mai bune, oferite de oameni mai pregătiţi şi mai empatici cu persoanele cu dizabilităţi, nu rezolvă problemele.
Acest lucru, spun reprezentanţii FEDRA, "doar perpetuează o nesfârşită perioadă de provizorat şi reorganizare".
"Orice modificare legislativă trebuie să fie armonizată cu cea deja existentă şi să încerce să îmbunătăţească punctele slabe. Din perspectiva Federaţiei pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist, prioritară este îmbunătăţirea şi aplicarea legislaţiei existente. În România este nevoie nu de desfiinţarea şcolilor speciale, ci de o reformă a învăţământului special", susţine preşedintele FEDRA, Carmen Ghercă.
Proiectul de lege privind drepturile copiilor cu dizabilităţi, propus de Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilităţi (CEDCD) şi Coaliţia O singură Voce pentru Dizabilitate, a fost depus în Parlament la 31 martie, cu 29 de iniţiatori de la toate formaţiunile politice, a anunţat anterior CEDCD.
CEDCD a precizat că proiectul propune, printre altele, ca monitorizarea şi evaluarea activităţilor şi a personalului care desfăşoară activităţi de intervenţie pentru copiii cu dizabilităţi să se realizeze trimestrial de către o comisie mixtă din care va face parte şi un reprezentant al societăţii civile.
De asemenea, se doreşte ca evaluarea activităţii şi a personalului care lucrează şi/sau predă copiilor cu dizabilităţi să se realizeze în funcţie de evoluţia individuală a copilului şi de gradul de promovabilitate al acestora.
"Organizaţiile nonguvernamentale cu mandat în domeniul dizabilităţii au dreptul să desfăşoare programe de monitorizare în CIT-uri, Şcoli Incluzive, Şcoli de Abilităţi, Unităţi de Educaţie Nonformală, precum şi în orice alt tip de unitate de învăţământ în care sunt înscrişi copii cu dizabilităţi", prevede acelaşi proiect.
Iniţiatorii mai vor obligativitatea evaluărilor psihologice a cadrelor didactice de psihopedagogie specială de către psihologi acreditaţi independenţi şi subordonarea centrelor de intervenţie timpurie DGASPC-urilor.
Citește pe alephnews.ro: Ungaria critică decizia lui Biden de a-i permite Ucrainei să atace Rusia cu arme americane. Szijjártó: „E un ultim atac asupra noii realități”
Citește pe www.zf.ro: Criză fără precent în Europa de la al Doilea Război Mondial încoace: Ce este sistemul ATACMS, care ameninţă să arunce în aer războiul din Ucraina. Americanii au autorizat Kievul să folosească rachete cu raze lungă de acţiune pentru a lovi ţinte din Rusia
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin a avertizat că va ataca NATO dacă Ucraina folosește rachete occidentale. Cum este afectată România de decizia Administrației Biden
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Ce afaceri are în România stră-strănepotul marelui poet Mihai Eminescu. El se ocupă de o afacere de familie, cu o tradiţie care datează din anii 1800
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Divorț surprinzător în showbiz! Vedeta pe care ai văzut-o la PRO TV într-un serial celebrul a rămas fără jumătate
CANCAN.RO
Dintr-o firmă de apartament, „nepotul” lui Nicolae Ciucă a împușcat contracte-mamut la Ministerul Apărării! Imagini în premieră cu descurcărețul rezervist și garajul lui de lux
GANDUL.RO
Marian Vanghelie scapă de condamnarea de 11 ani. Magistrații au amânat procesul pentru 7 februarie 2025. Faptele se prescriu pe 17 decembrie 2024
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe