- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (26.10.2016, 12:24)
- Cristi Citre
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Legea privind plagiatul şi şcolile doctorale, care oferea universităţilor dreptul asupra retragerii titlului de doctor, este neconstituţională
Curtea Constituţională a României a decis miercuri că ordonanţa privind plagiatele şi şcolile doctorale, în forma adoptată de Parlament, este neconstituţională.
Urmărește
1781 afișări
Legea privind plagiatul şi şcolile doctorale este neconstituţională
Curtea Constituţională a României a decis miercuri că legea de aprobare a ordonanţei privind plagiatele şi şcolile doctorale, în forma adoptată de Parlament, este neconstituţională.
"Legea este integral neconstituţională, ordonanţa de urgenţă rămâne în vigoare", a anunţat preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu. Astfel, CNATDCU va rămâne în continuare instituţia principală care se va pronunţa asupra suspiciunilor de plagiat din zona academică.
ULTIMELE ȘTIRI
-
PISA: Doar unul din cinci elevi se descurcă la matematică. Profesor: „Ar trebui îmbunătățite formarea inițială și continuă a profesorilor”
-
Comisia Europeană trimite România în faţa CJUE pentru că nu a colectat şi epurat în mod corespunzător apele uzate
-
Marcel Boloş: termenul pentru aplicarea amnistiei fiscale, prelungit până la 20 decembrie 2024
-
Japonia egalează România la Billie Jean King Cup 2024. Soarta calificării e decisă de meciul de dublu
Decizia CCR a fost luată cu unanimitate de voturi, judecătorii acceptând astfel sesizările depuse de Guvern şi PNL.
"Am avut în vedere faptul principal că cele două camere ale Parlamentului nu au respectat principiul bicameralismului şi au adoptat legea într-o formă şi într-un conţinut foarte diferit decât cel care a început cu iniţiativa legislativă şi diferit şi de felul cum au adoptat fiecare din cele două camere. Noi am mai dat decizii în acest sens prin care am arătat că atunci când se schimbă substanţial conţinutul, forma, structura, compoziţia legii, nu se respectă principiul bicameralismului", a explicat Dorneanu.
El a mai spus că pe lângă încălcarea principiului bicameralismului, Parlamentul nu a respectat nici articolul 1, alineatul 5 din Constituţie ”cu privire la claritatea legii, la previziune, la toate normele de tehnică legislativă”.
Pe 13 octombrie, Guvernul a contestat la Curtea Constituţională legea privind şcolile doctorale şi plagiatul, în forma adoptată de Senat, după ce liberalii anunţaseră cu o zi în urmă că au depus şi ei o contestaţie la aceeaşi lege.
În sesizarea depusă la CCR, Guvernul semnalează încălcarea principiului bicameralismului, fiindcă cererea de reexaminare a legii care prevede că universităţile vor fi cele care vor decide acordarea şi retragerea titlului de doctor a fost adoptată de Senat fără un vot prealabil în Camera Deputaţilor.
Executivul mai precizează în sesizarea către CCR că, prin adoptarea respectivei legi, a fost încălcat articolul 1, alin. 5 din Constituţie, care prevede că ”în România, respectarea Constituţiei, a supremaţiei sale şi a legilor este obligatorie”. ”Prin prisma acestei reguli constituţionale se desprinde interpretarea potrivit căreia activitatea de legiferare se realizează în limitele şi în concordanţă cu Legea fundamentală dar aceasta trebuie să se facă în condiţii de calitate a legislaţiei. Pentru ca legea să fie respectată, aceasta trebuie cunoscută şi înţeleasă de subiecţii de drept, iar pentru a fi înţeleasă, trebuie să fie suficient de precisă, şi previzibilă, în scopul de a oferi securitate juridică destinatarilor săi”, mai argumentează Guvernul.
Liberalii au adus şi ei argumente similare în faţa Curţii Constituţionale. În primul rând ei invocă jurisprudenţa CCR, conform căreia o lege trebuie supusă votului final în fiecare cameră a Parlamentului, nu doar într-una din camere, aşa cum s-a întâmplat în cazul de faţă.
Un al doilea motiv de neconstituţionalitate subliniat de PNL este încălcarea principiului bicameralismului, rezultat tot din jurispridenţa CCR, care în deciziile sale a statuat că în ”camera decizională nu poate fi modificat substanţial obiectul de reglementare a iniţiativei legislative” pentru a nu fi ”deturnat de la finalitatea sa”. ”Analiza amendamentelor depuse la Senat evidenţiază faptul că reglementarea a căpătat alt conţinut juridic faţă de cel rezultat din dezbaterea primei camere sesizate. Au fost introduse 18 amendamente noi care nu au fost înregistrate şi discutate în Camera Deputatilor şi care modifică competenţa, în tot sau in parte, unor instituţii din domeniul educaţiei naţionale (ARACIS, CNATDCU) diminuându-le capacitatea decizională”, se arată în sesizarea PNL.
Votul dat în Senat asupra legii privind şcolile doctorale şi plagiatul a fost dur criticat atât de preşedintele Iohannis, cât şi de prim-ministrul Dacian Cioloş, iar şeful CNATDCU şi-a dat demisia din funcţie.
Într-o postare pe pagina de Facebook, Klaus Iohannis a atras atenţia că decizia Senatului ”riscă să afecteze verificarea imparţială a acuzaţiilor de plagiat, care au devenit tot mai dese în ultimii ani” şi a semnalat ”graba suspectă” cu care s-a acţionat ”pentru modificarea Legii educaŢiei, fără o discuţie pe fond, într-un moment în care toată lumea aşteaptă integritate şi performanţă".
”Regret decizia pe care a luat-o Parlamentul în privinţa modului în care se tratează plagiatele. Ştiţi că am luat nişte măsuri prin OUG în urmă cu ceva vreme tocmai pentru a crea un cadru clar, profesional, obiectiv de tratare a acestor cazuri de plagiat. Consider că ar trebui făcută o legătură între autonomia universitară şi dreptul şi obligaţia universităţilor de a decide asupra plagiatelor şi acreditarea pe care trebuie să o aibă sau reacreditarea, tocmai pentru a ne asigura că această autonomie universitară este asigurată într-un cadru clar, cu responsabilitate şi că există în toate universităţile care au dreptul de a conduce şi de a elabora lucrări de doctorat, că există calitatea profesională ştiinţifică pentru a face acest lucru şi stabilirea acestor lucruri se face şi prin această reacreditare”, a fost reacţia prim-ministrului Dacian Cioloş.
Senatul a respins cererea preşedintelui de reexaminare a legii care prevede că universităţile vor fi cele care vor decide acordarea şi retragerea titlului de doctor, cu 90 de voturi ''pentru'', în timp ce ''împotrivă'' au votat doar 12 aleşi, iar şase s-au abţinut. În cererea de reexaminare, Iohannis subliniase că proiectul de lege nu clarifică situaţia tezelor de doctorat aflate în prezent spre analiză la CNATDCU şi nici pe cea a situaţiilor de plagiat.
Citeşte şi: Şapte cetăţeni irakieni, patru turci şi un sirian, prinşi când încercau să intre ilegal în România - VIDEO
Citeşte şi: Fostul primar din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, adus la DNA Ploieşti în dosarul lui Blaga
Citeşte şi: Deputatul Ana Birchall este audiată la DNA Ploieşti ca martor în dosarul "Tony Blair" - VIDEO
Citește pe alephnews.ro: China testează noi roboți cu întrebuințare duală: civilă și militară. Ce rol are România în competiția armelor robotizate
Citește pe www.zf.ro: Piaţa muncii dă în clocot: Încă un domeniu a fost cucerit de inteligenţa artificială
Citește pe www.zf.ro: Black Friday sparge toate recordurile. Sute de milioane de lei până la această oră
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Ce au făcut copiii cu trupul lui Silviu Prigoană, înainte de înmormântare. I-au respectat o dorință arzătoare
CANCAN.RO
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Are trei copii și s-a mutat de la Sibiu la București pentru omul de afaceri
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe