- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (23.08.2017, 12:16)
- Petriana Condrut
Legile Justiţiei: Statul se va îndrepta împotriva magistratului care a produs o eroare/ Magistraţii, plătiţi pentru munca efectivă, nu pentru gradul ţinut în sertar
Noul pachet de legi în Justiţe aduce modificări în ceea ce priveşte răspunderea magistraţilor, precizând că statul este răspunzător patrimonial atunci când se produce o eroare judiciară, dar ulterior tot statul se va îndrepta împotriva magistratului care a produs prejudiciul.
Urmărește
852 afișări
Legile Justiţiei: Statul se va îndrepta împotriva magistratului care a produs o eroare
”Se menţine prevederea potrivit căreia statul răspunde patrimoial pt erorile judiciare. Dacă o hotărâre judecătorească cauzează un prejudiciu, cel rejudiciat trebuie să aibă garanţia că are cine să îi acoperă prejudiciul. Spe deosebire de actuala reglementare care spune că statul se poate îndrepta împotriva judecătorului, adică o acţiune facultativă, în regres, modificarea arată că statul se îndreaptă, prin ministerul de Finanţe, împotriva magistratului care a produs eroarea”, a declarat ministrul Justiţiei, la prezentarea noului pachet de legi în Justiţie.
Toader a anunţat că va face publice toate situaţiile în care statul a fost nevoit să plătească despăgubiri în baza unor decizii CEDO, iar ministerul Finanţelor nu a îndreptat niciodată vreo acţiune de recuperare a prejudiciului de la vreun magistrat.
”După ce prejudiciul a fost acoperit de stat, statul se îndreaptă cu acţiune în despăgubiri împotriva judecătorului sau procurorului care a săvârşit eroarea judiciară cauzatoare de prejudiciu. Termenul de prescripţie este cel din Dreptul Comun, adică dreptul de acţiune este de un an. Într-un an nicio hotărâre judecătorească nu rămâne irevocabilă ca să arate eroarea. Într-un an, termenul de acţiune s-a prescris. Acest capitol, dacă va fi menţinut, răspunde cerinţelor pe care societatea le are ca să nu avem o categorie în afara răspunderii juridice”, a mai spus Tudorel Toader.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
Toader: Magistraţii, plătiţi pentru munca efectivă, nu pentru gradul ţinut în sertar
Tudorel Toader a anunţat miercuri că noul pachet de legi ce vizează domeniul justiţiei prevede ca magistraţii să fie plătiţi pentru munca efectivă, nu pentru gradul pe care l-au obţinut în urma unui concurs, dar pe care nu îl folosesc, preferând să rămână la judecătorii.
”Judecătorii/procurorii pot participa la concursuri pentru a dobândi un grad superior, dar dacă rămân pe acelaşi post vor fi plătiţi pentru activitatea efectivă, nu pentru gradul pe care îl au în sertar. Ştiu că această propunere va stârni controverse. Nu e tocmai în regulă ca un judecător să fie la o judecătorie, să dea consurs la tribunal, dar să rămână la judecătorie şi să aibă salariu de tribunal”, a declarat Tudorel Toader.
Ministrul Justiţiei a precizat miercuri, la prezentarea pachetului de legi în Justiţie, că în momentul de faţă există cazuri de magistraţi la judecătorii care iau salariul de judecător de curte de apel.
”Îmi spunea preşedinta unei Curţi de Apel că are patru posturi libere. Are judecători în raza de competenţă care au competenţele necesare şi care nu îşi dau acceptul de a fi mutaţi. Nefirescul e să rămâi cu bani de curte de apel la judecătorie şi cu posturi libere la Curtea de Apel. Sunt mulţi judecători care au grad profesional superior, au indemnizaţii aferente gradului dar îşi desfăşoară activitatea la judecătorie”, a mai spus Tudorel Toader.
Pachetul de legi în Justiţie va fi trimis CSM pentru avizare, iar apoi va fi trimis la Guvern. După ce va fi adoptat, proiectul de lege va merge în Parlament spre dezbatere.
Citește pe www.zf.ro: Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe