Legiştii au stabilit cauza morţii elevului de la un liceu maghiar din Cluj

Medicii legişti au stabilit drept cauză a decesului în cazul elevului de 10 ani de la un liceu maghiar din Cluj-Napoca afecţiuni medicale mai vechi, necropsia relevând şi că decesul nu a fost violent, potrivit reprezentanţilor Poliţiei Cluj.

Urmărește
1335 afișări
Imaginea articolului Legiştii au stabilit cauza morţii elevului de la un liceu maghiar din Cluj

Legiştii au stabilit cauza morţii elevului de la un liceu maghiar din Cluj (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Judeţene Cluj, Anca Sidonia Bolba, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că în cazul copilului de 10 ani medicii de la Institutul de Medicină Legală (IML) Cluj au stabilit, în urma necropsiei, că moartea nu a fost violentă, ci a fost cauzată de afecţiuni medicale mai vechi.

"Din rezultatul necropsiei reiese că moartea nu a fost violentă şi a fost cauzată de afecţiuni medicale", a precizat Bolba.

Conform unor surse din IML, copilul suferea de "hiperplazie de timus", o boală caracterizată prin mărirea uniformă a timusului, organ limfoid primar aflat în spatele sternului şi care atunci când îşi măreşte volumul poate apăsa pe trahee, dar poate, de asemenea, să producă afecţiuni neurologice.

Un elev de 10 ani de la Liceul "Bathory Istvan" din Cluj-Napoca a murit, luni, după ce s-a prăbuşit în curtea instituţiei de învăţământ.

Directorul Liceului "Bathory Istvan" din Cluj-Napoca, Timar Agnes, declara că elevul era în pauză în momentul incidentului, iar când a ieşit în pragul uşii şcolii a "căzut ca un lemn", Timar spunând că în toamnă băiatul leşinase la şcoală, însă diagnosticul pus atunci nu era îngrijorător.

"Copilul din clasa a IV-a, Daniel Petru Berbec, a ieşit din clasă fără să fi avut vreo problemă, în pauză, şi se deplasa spre sala de mese. Alerga şi când a ieşit în pragul uşii şcolii a căzut ca un lemn, s-a prăbuşit în faţă. Un coleg care mergea în urma lui a încercat să îl ajute să se ridice şi şi-a dat seama că este inconştient. A chemat-o pe doctoriţa şcolii, care şi-a dat seama că băiatul nu avea puls şi a încercat să îl resusciteze, i-a făcut masaj cardiac şi respiraţie gură la gură, iar băiatul şi-a revenit puţin. A venit şi un echipaj SMURD, care a încercat alte manevre de resuscitare, după care l-au dus la UPU Copii. Ulterior, am aflat că a decedat. Este un eveniment cumplit, o mare tragedie pentru liceu", spunea Timar.

Ea preciza că, din ceea ce a aflat, elevul a leşinat, în octombrie anul trecut, la şcoală, iar părinţii l-au dus la spital, unde i-au fost făcute investigaţii medicale.

"Nu i s-a pus un diagnostic care să îi fi periclitat viaţa. Din câte ştiu, era un elev bunicel la învăţătură, nu avea probleme de învăţătură sau de comportament", afirma directorul Liceului "Bathory Istvan".

La rândul său, directorul medical al Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Cluj, Călin Lazăr, declara, luni seară, într-o conferinţă de presă, că elevul a fost adus ventilat şi intubat la Unitatea de Primiri Urgenţe a spitalului, în timp ce echipajul SMURD mai făcea manevre de resuscitare.

"În timpul transportului de la liceul unde a avut loc incidentul până la UPU s-au efectuat manevre de resuscitare, pentru că băiatul nu prezenta activitate cardiacă. Acesta a fost adus ventilat, intubat, nu prezenta respiraţii spontane, iar cardiac manevrele nu au dat rezultate. După 15 minute de resuscitare în ambulanţă, a fost transferat în UPU şi au continuat manevrele de resuscitare, observându-se o activitate electrică, dar fără activitate mecanică, ceea ce înseamnă că inima răspundea electric, dar nu putea impune unda de flux. S-au efectuat diverse investigaţii medicale şi tratamente, dar după 45 de minute de resuscitare s-a declarat decesul. Cauza decesului este stop cardiorespirator", spunea Lazăr.

El preciza că băiatul nu era înregistrat cu boli cronice, iar în momentul aducerii la UPU avea zgârieturi pe faţă, survenite cel mai probabil în timpul căzăturii, nefiind vorba de "leziuni cu urmări grave".

Poliţia şi Inspectoratul Şcolar Judeţean au declanşat anchete în acest caz.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici