- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (09.04.2013, 19:59)
- Laura Mitran
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Leii lui Nuţu Cămătaru nu pot fi mutaţi în Africa, pentru că, potrivit legii, ei nu au stăpân
Leii care au fost preluaţi de la reşedinţa lui Nuţu Cămătaru, la sfârşitul lunii februarie, nu pot fi mutaţi într-o rezervaţie din Africa de Sud, cum doreşte să facă Fundaţia Vier Pfoten, deoarece, conform legislaţiei române, nu este clar cine este proprietarul animalelor.
Urmărește
208 afișări
Leii lui Nuţu Cămătaru nu pot fi mutaţi în Africa, pentru că, potrivit legii, ei nu au stăpân (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)
Reprezentanţii Vier Pfoten afirmă, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că transferul celor patru lei crescuţi pe proprietatea lui Nuţu Cămătaru la rezervaţia Lionsrock din Africa de Sud urma să aibă loc marţi, însă nu mai poate fi făcut, "din cauza faptului că, până în acest moment, autorităţile nu s-au decis cine este proprietarul de drept al animalelor".
Cei patru lei - doi adulţi şi puii lor -, precum şi doi urşi, au fost ridicaţi de pe proprietatea lui Nuţu Cămătaru la 27 februarie, deoarece erau deţinuţi fără autorizaţie. De la reşedinţa interlopului aflat în arest, animalele au fost transportate la Grădina Zoologică Bucov, de lângă Ploieşti, de către Garda de Mediu, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi Fundaţia Vier Pfoten.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Netanyahu a declarat că există progrese în negocierile cu Hamas în Gaza. O rachetă lansată de Houthi a fost interceptată deasupra Israelului
-
Mesajul de Crăciun al preşedintelui Klaus Iohannis
-
O ursoaică şi un pui au ajuns într-o localitate din Alba. Populaţia a fost alertată
-
Polonia este al treilea exportator de ciocolată din Uniunea Europeană. Investiţiile unui gigant american îi vor întări poziţia
Grădina Zoologică Bucov a preluat animalele pentru 45 de zile, termen care expiră la 12 aprilie, însă Vier Pfoten şi-a anunţat de la început intenţia să mute leii la Lionsrock.
Pentru scoaterea din ţară a animalelor, este însă nevoie de acordul proprietarului, iar în cazul de faţă nu se ştie cine este acesta, conform legii, potrivit informaţii furnizate de Vier Pfoten şi Garda Naţională de Mediu (GNM). Animalele erau deţinute ilegal pe proprietatea lui Nuţu Cămătaru, însă ele nu au fost confiscate, ci luate în custodie de Garda de Mediu, ANSVSA şi Vier Pfoten pe durata transportului la Zoo Bucov, iar apoi de către grădina zoologică.
Reprezentanţii Gărzii de Mediu precizează, într-un comunicat remis MEDIAFAX, că instituţia nu are atribuţii privind confiscarea animalelor sălbatice deţinute în captivitate.
Întrucât, până la acest moment, nu au fost clarificate aspectele privind proprietarul animalelor, GNM a făcut demersurile necesare pentru ca Grădina Zoologică Bucov să găzduiască în continuare animalele, până la definitivarea acţiunii de relocare, se mai spune în comunicatul GNM.
Totodată, GNM, împreună cu ANSVSA, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM) şi Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), "are în vedere formularea unor propuneri privind modificarea şi completarea legislaţiei specifice, respectiv clarificarea aspectelor referitoare la deţinerea, reţinerea şi confiscarea animalelor sălbatice deţinute în captivitate".
Conform articolului 9, alineatul 1 din Legea 205/2004 privind protecţia animalelor, "deţinătorii de animale pot deţine animale sălbatice, potrivit legii, numai dacă sunt autorizaţi de direcţia veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti".
ANSVSA - autoritatea care, alături de Ministerul Afacerilor Interne, veghează la îndeplinirea prevederilor acestei legi - precizau că nu s-a solicitat niciun aviz pentru deţinerea de animale săbatice pe proprietatea fraţilor Cămătaru, când au fost descoperiţi cei patru lei şi doi urşi.
Reprezentanţii ANSVSA au menţionat că nu sunt deţinute legal animale sălbatice de către persoane fizice în România, condiţiile care trebuie îndeplinite pentru a obţine o astfel de autorizaţie fiind foarte stricte.
În afara grădinilor zoologice şi centrelor de îngrijire a animalelor, mai pot fi deţinute, "pe o perioadă determinată de timp, în vederea îngrijirii şi recuperării fizice", animale sălbatice aflate în impas de supravieţuire, cu acordul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, potrivit articolului 9, alineatul 3, din Legea 205/2004.
Potrivit aceleiaşi legi, deţinerea şi comercializarea de animale sălbatice de către persoane fizice şi juridice neautorizate, cu excepţia grădinilor zoologice, constituie infraţiune (articolul 23, alineatul 1.1), iar în cazul constatării unei infracţiuni, instanţa poate dispune pe seama proprietarului interdicţia de a deţine animale pe o perioada de cinci ani (articolul 24.1).
ANSVSA poate confisca animale, însă numai în condiţiile săvârşirii repetate a unor contravenţii legate de bunăstarea şi tratamentul aplicat acestora. "În acest caz, toate animalele vor fi cazate în adăposturi care funcţioneaza pe lângă consiliile locale, în vederea adopţiei sau a valorificării, în condiţiile legii", se mai arată în Legea 205/2004 privind protecţia animalelor.
Citește pe alephnews.ro: O explozie la o fabrică de muniții din Turcia a dus la moartea a cel puțin 12 persoane și la rănirea altor patru. Autoritățile investighează incidentul
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Nuţu Cămătaru, catalogat gangster în presa internaţională. Ştirea despre leii şi urşii de la locuinţa lui Ion Balint, relatată în mai multe publicaţii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Joe Biden comută pedepsele a 37 de condamnați la moarte. Acestea au fost transformate în închisoare pe viață fără posibilitatea de eliberare
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe