Leonard Orban: Repatrierile voluntare de romi din Franţa nu au adus rezultate mulţumitoare

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, joi, la RFI, că repatrierile voluntare de romi din Franţa nu au adus rezultate mulţumitoare, iar în privinţa unor posibile repatrieri forţate el subliniază că "există o legislaţie foarte clară, care trebuie respectată".

Urmărește
252 afișări
Imaginea articolului Leonard Orban: Repatrierile voluntare de romi din Franţa nu au adus rezultate mulţumitoare

Leonard Orban (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Ministrul francez de Interne, Manuel Valls, aflat în România, vorbea miercuri despre "eliminarea taberelor ilegale şi reconducerea cetăţenilor la frontiere, conducere forţată sau ajutată".

Leonard Orban spune că nu poate defini ce înseamnă conducerea forţată până la graniţe. "Nu pot să definesc în momentul de faţă exact ce înseamnă această conducere forţată până la graniţe. E de presupus că e vorba de repatrierea forţată a cetăţenilor din comunitatea romă", declară ministrul Afacerilor Europene.

Întrebat în ce condiţii se poate face repatrierea forţată a romilor din Franţa, Leonard Orban a răspuns: "Există nişte prevederi foarte clare. Vorbim de reguli care sunt aplicabile cetăţenilor europeni, cetăţenilor din UE. Există o legislaţie foarte clară, care trebuie respectată din punctul acesta de vedere. Să ne reamintim că acum câtva timp a fost o întreagă discuţie, aş spune chiar dispută, între autorităţile franceze şi Comisia Europeană în ce priveşte respectarea acestor reglementări comunitare. Comisia Europeană, ca şi anterior, va trebui să se pronunţe în ce măsură acţiunile autorităţilor franceze respectă această legislaţie sau nu".

Totodată, Orban a apreciat că programul de repatriere voluntară a romilor din Franţa nu a avut rezultate mulţumitoare.

"Unii dintre cei repatriaţi, după un scurt timp, s-au întors fie în ţara de unde au plecat, fie în alte ţări. Deci, aici nu-i vorba de o soluţie, avem nevoie de un set de soluţii, şi nu pe termen scurt, pentru că pe termen scurt nu putem în niciun caz să rezolvăm această problemă extrem, extrem de complexă a incluziunii sociale a romilor. E nevoie să ne concentrăm din punctul meu de vedere în special asupra tineretului, asupra copiilor, educaţia este esenţială în dezvoltarea persoanelor din această comunitate. Deci, vorbim de eforturi pe termen lung şi foarte lung"", a explicat ministrul român la RFI.

Orban a precizat că subiectul se va afla pe masa Consiliului Afacerilor Generale al UE din 24 septembrie.

"Ne aşteptăm la o prezentare din partea Comisiei Europene a ultimelor acţiuni şi ultimelor eforturi care au fost întreprinse atât la nivel european, cât şi la nivel naţional şi rămâne de văzut dacă va fi o discuţie sau va fi doar o informare din partea Comisiei Europene. Dar faptul că subiectul este adus la nivel european este un lucru pozitiv, pentru că această chestiune a incluziunii sociale a romilor este o problemă europeană. Avem nişte reguli, libera circulaţie a persoanelor, nimeni nu poate fi obligat să rămână într-o anumită ţară, într-un anumit loc. Deci, e o chestiune care priveşte nu numai ţările de origine, ci şi ţările de destinaţie. Orice efort la nivel european făcut nu poate decât să ajute la găsirea unor soluţii, repet, pe termen lung pentru incluziunea socială a romilor", spune ministrul român al Afacerilor Europene.

Leonard Orban a mai explicat că UE nu poate să prevadă în buget sume special destinate pentru această chestiune, pentru că regulamentele sunt de aşa natură încât să nu permită o asemenea abordare. El a arătat că în continuare vor fi proiecte care vor fi finanţate din Fondul social european.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici