Leonard Orban: Uneori, impresia CE este că se fac caiete de sarcini cu dedicaţie pentru anumite firme

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, la emisiunea "După 20 de ani" difuzată duminică de ProTV, că au fost identificate de Comisia Europeană deficienţe de sistem în modul în care funcţionează sistemul de achiziţii publice, menţionând între altele caiete de sarcini "cu dedicaţie".

Urmărește
432 afișări
Imaginea articolului Leonard Orban: Uneori, impresia CE este că se fac caiete de sarcini cu dedicaţie pentru anumite firme

Leonard Orban: Uneori, impresia CE este că se fac caiete de sarcini cu dedicaţie pentru anumite firme (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

"Au fost identificate de către Comisia Europeană, iar partea română a acceptat acest lucru, că sunt deficienţe de sistem în modul în care funcţionează sistemul de achiziţii. Trei elemente au fost identificate de către CE ca fiind probleme semnificative în domeniu. O dată - modul în care sunt lansate şi se derulează procedurile înainte de organizarea achiziţiilor publice. De exemplu, perioade foarte scurte, prea scurte, astfel încât nu se permite tuturor companiilor care ar fi interesate să se prezinte la procesul de achiziţii publice să participe", a spus Leonard Orban.

El a precizat că a doua problemă este modul în care sunt pregătite criteriile tehnice care definesc aceste achiziţii publice.

"Uneori, impresia Comisiei Europene este că se fac caiete de sarcini cu dedicaţie pentru anumite firme şi atunci sunt introduse criterii discriminatorii, care nu se justifică şi care permit doar unor anumite firme să se prezinte şi eventual să câştige aceste licitaţii", a adăugat el.

Ministrul a menţionat totodată demersurile de a se încheia contracte adiţionale, după desemnarea câştigătorului.

"Nu în ultimul rând, după ce s-au încheiat contractele, după ce s-a desemnat câştigătorul, există anumite demersuri de a încheia contracte adiţionale, care măresc sumele implicate. Când sumele depăşesc semnificativ valoarea contractului iniţial, asta reprezintă o mare problemă", a mai spus Orban.

De asemenea, în emisiunea difuzată de ProTV, ministrul a fost întrebat despre situaţia în care, la finalul lunii octombrie, România riscă să i se blocheze fondurile.

"În ceea ce priveşte politica de coeziune. Vreau să facem o diferenţă - lucrurile stau diferit în ceea ce priveşte PAC, pentru că acolo avem plăţile directe, unde rata de absorbţiei e 100%. Mă rog, or fi operate anumite corecţii financiare, dar care nu vor depăşi maximum 10%, şi, în ceea ce priveşte programul de dezvoltare, rata de absorbţie e undeva către 30%. Ne întoarcem la politica de coeziune, ce ţine de transport, mediu, energie, dezvoltare regională şi aşa mai departe. Lucrurile trebuie rapid rezolvate, în special în domeniul achiziţiilor publice. În dialogul cu CE s-a convenit ca, începând din iulie, să nu se mai trasnsmită facturi spre decontare instituţiei comunitare până când nu vom modifica întreg sistemul de achiziţii publice, îl vom include în cel al gestiunii fondurilor comunitare, iar toate aceste modifificări vor trebui să fie auditate şi acreditate de către Autoritatea de audit din România", a spus ministrul Afacerilor Europene.

El a spus că, dacă auditul nu va fi realizat, plăţile pe toate programele unde sunt implicate procese de achiziţii publice vor fi întrerupte formal pentru o perioadă de minim şase luni.

"E vorba de toţi banii. Nu e vorba de o sumă... În total, în ceea ce priveşte politica de coeziune, suma pe care ar trebui să o primim de la UE e de aproape 20 miliarde euro. Dacă mai adăugăm şi cofinanţarea, depăşim 25-26 miliarde de euro. Dar, în momentul de faţă, efectiv noi am cheltuit 716 milioane. O asemenea întrerupere ar însemna că practic nu am mai putea transmite, în niciun fel, facturi către Comisia Europeană", a continuat Orban.

"Situaţia în domeniul absorbţiei fondurilor comunitare este cum este în prezent. În ceea ce priveşte politica de coeziune, rata reală de absorbţie a fondurilor e de 3,7%. Era nevoie de un impuls, inclusiv la nivelul Guvernului, astfel încât să se poată lua măsurile necesare pentru a accelera absorborţia fondurilor comunitare, pentru că se apropie momentul în care vom începe să pierdem bani. (...) Au fost anumite dificultăţi şi s-a reuşit înfiinţarea acestui minister", a declarat Leonard Orban.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici