- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Liberalizarea tarifelor la electricitate pentru populaţie a fost amânată cu doi ani, până în 2017
Perioada în care se va efectua liberalizarea treptată preţurilor la energie pentru populaţie a fost prelungită cu doi ani, urmând să aibă loc în perioada 2013-2017, a declarat duminică şeful misiunii Comisiei Europene (CE) în România, Istvan Szekely.
Liberalizarea tarifelor la electricitate pentru populaţie a fost amânată cu doi ani, până în 2017 (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)
Pentru consumatorii industriali, tarifele reglementate vor fi eliminate treptat până la sfârşitul anului 2013.
"Guvernul va decide în privinţa preţurilor la energie şi gaze. Noi am cerut un traseu foarte limpede şi foarte direct (...) Este foarte important să ne asigurăm că la momentul 1 ianuarie 2014 să nu aibă loc o creştere foarte mare care să şocheze industria", a mai spus Szekely în conferinţa de presă susţinută de reprezentanţii instituţiilor financiare internaţionale la sfârşitul misiunii FMI, CE şi BM în România.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Oleksandr Usyk l-a învins pe Tyson Fury în revanşa din Arabia Saudită
-
Noul guvern. Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări / PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale vor veni împreună la discuţii
-
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
Oficialul a adăugat că piaţa trebuie să decidă preţul, iar instituţiile financiare internaţionale vor încuraja guvernul spre această ţintă, însă modificările trebuie să fie graduale, transparente şi previzibile.
"Trebuie să ne asigurăm că afacerile vor avea timp suficient să se ajusteze la schimbări. Am încurajat guvernul să aibă o strategie clară, pentru a permite companiilor să-şi ajusteze strategiile", a afirmat Szekely.
La rândul său, şeful misiuunii FMI în România Jeffery Franks a declarat că procesul de ajustare a tarifelor la electricitate pentru consumatorii non-casnici va începe în lunile următoare, iar pentru populaţie din 2013, până în 2017, statul urmând să se asigure de protejarea categoriilor cele mai vulnerabile.
În privinţa preţurilor la gaze pentru populaţie, Franks a arătat că ajustarea ar trebui să înceapă gradual din 2013.
"În sectorul gazelor am convenit că sunt necesare consultări inclusiv cu reprezentanţii industriei de petrol şi gaze, iar în luna aprilie vom discuta o foaie de parcurs incluzând aspecte precum dereglementarea preţurilor şi mecanismele de protecţie a consumatorilor cei mai vulnerabili", a spus oficialul FMI.
Întrebat despre calendarul scumpirilor la gaze, Franks a firmat că foaia de parcurs va fi stabilită pe baza discuţiilor din aprilie, când va avea loc următoarea evaluare a acordului preventiv. În privinţa tarifelor la electricitate, se lucrează la o foaie de parcurs detaliată, a adăugat Franks.
"Pe partea de electricitate, acest proces ar trebui să înceapă mai devreme. Ceea ce ştim este că preţurile la energie electrică sunt sub standardele internaţionale şi pentru ca industria energetică să funcţioneze bine este nevoie de investiţii. Iar pentru aceste investiţii este nevoie de preţuri mai ridicate. Obligaţia României ca stat membru al UE este să ridice preţurile la nivel european. Asta se va întâmpla treptat pentru gospodării, cu sisteme de protecţie a gospodăriilor sărace. Gospodăriile sărace nu trebuie să se teamă de această creştere. Majoritatea gospodăriilor vor avea preţuri mai mari pentru că momentan se pierd resurse importante în subvenţiile pentru populaţie", a arătat Franks.
Oficialul FMI a adăugat că Guvernul încă lucrează la definirea profilului consumatorului vulnerabil, iar persoanele care vor avea dreptul al prestaţii sociale vor avea dreptul şi la subvenţii.
"Când va avea loc, ajustarea se va întâmpla mai lent pentru consumatorii casnici. Niciun consumator nevoiaş nu trebuie să se teamă că va plăti mai mult, pentru că sunt încă oameni cu venituri mari care sunt subvenţionaţi", a spus Franks.
Szekely a adăugat că, potrivit legislaţiei europene, fiecare stat membru trebuie să elimine preţurile reglementate.
"Este un scop comun de a asigura crearea unei pieţe competitive, de a oferi preţul cel mai scăzut pentru cosumatori, casnici sau non-casnici. Dacă nu au loc investiţii în acest sector, piaţa nu va putea să ofere energie la preţuri foarte avantajoase", a afirmat oficialul CE.
Conform înţelegerilor anterioare cu instituţiile internaţionale, tarifele reglementate la energie şi gaze trebuiau eliminate treptat până la finele 2013 pentru consumatorii industriali şi până în 2015 pentru populaţie.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la sfârşitul săptămânii trecute, în contextul referirilor la îndeplinirea angajamentelor României faţă de FMI, că se va încerca o replanificare a liberalizării preţurilor la energie şi gaze, atât pentru populaţie, cât şi pentru agenţii economici.
"Va trebui să încercăm o reprogramare la orizontul 2020 pentru populaţie şi 2015-2017 pentru agenţii economici (...)"Vom vedea dacă vom reuşi. Aceste termene au fost asumate de România la intrarea în UE şi, practic, le renegociem pornind de la realităţile de plată ale cetăţenilor români şi ale economiei", a afirmat Băsescu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO