Licu (PICCJ): Activitatea DNA în 2014, supusă la presiuni din partea politicienilor şi presei

Activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie în 2014 a fost supuse unor atacuri continue din partea oamenilor politici şi mass-media, a declarat marţi, la bilanţul DNA, prim-adjunctul procurorului şef al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), Bogdan Licu.

Urmărește
103 afișări
Imaginea articolului Licu (PICCJ): Activitatea DNA în 2014, supusă la presiuni din partea politicienilor şi presei

Licu (PICCJ): Activitatea DNA în 2014, supusă la presiuni din partea politicienilor şi presei (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

"2014 a fost un an în care activitatea dumneavostră a fost supusă în continuare unor presiuni exterioare sistemului judiciar, unor critici şi atacuri venite fie din partea unor oameni politici, fie din partea unor instituţii media. Aţi reuşit însă să păstraţi acelaşi ritm de lucru şi acelaşi nivel profesionist al anchetelor, dovedind că aţi înţeles pe deplin unul dintre principiile după care trebuie să se ghideze activitatea unui procuror: soluţia dată în sală de judecată de către un judecător este singura care validează, care recunoaşte calitatea muncii procurorului", a spus Bogdan Licu, în prezentarea mesajului transmis de procurorul general al României, Tiberiu Niţu, care nu a putut fi prezent la bilanţul DNA.

Bogdan Licu a adăugat că, din cauza competenţei legale pe care o are DNA în efectuarea investigaţiilor penale, atenţia publică a fost focalizată asupra procurorilor anticorupţie mai mult decât asupra oricărei alte structuri de parchet.

"În acest context, în cazul structurii dumneavoastră, lăsarea în nelucrarea a unor cauze poate naşte, mai mult decât în cazul altor parchete, suspiciuni lesne de speculat în spaţiul public. Procurorul general s-a bucurat însă să constate, parcurgând prezentul raportul de activitate, o evidentă îmbunătăţire a acestui indicator faţă de situaţia din anul 2013", a mai spus Bogdan Licu.

Prim-adjunctul procurorului general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a subliniat că fenomenul corupţiei trebuie privit ca fiind principala problemă internă de siguranţă naţională. În acest context, Licu a spus, transmiţând mesajul lui Tiberiu Niţu, că DNA ar trebui să găsească "soluţii de comunicare care să nu mai alimenteze speculaţiile".

"Vă bucuraţi de o cotă mare de încredere în rândul opiniei publice, obţinută în primul rând prin munca dumneavoastră. Rezultatele foarte bune ale activităţii dumneavoastră se bucură de o mediatizare pe măsură din partea instituţiilor de presă, lupta împotriva marii corupţii fiind o temă de real şi justificat interes. Cu toate acestea, conducerea Ministerului Public vă adresează invitaţia - dumneavoastră, dar şi celorlalte unităţi de parchet - de a găsi împreună cu Consiliul Superior al Magistraturii soluţiile de comunicare cele mai adecvate, care să nu mai alimenteze speculaţiile potrivit cărora organele de urmărire penală ar fi cele care transmit presei acte de urmărire penală care au caracter nepublic şi care pot afecta prezumţia de nevinovăţie. În acelaşi context, cred că trebuie acordată o atenţie sporită aspectelor reţinute de Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în mai multe hotărâri, drept temeiuri de încălcare a unor drepturi fundamentale", a conchis Licu.

La prezentarea bilanţului DNA au fost prezenţi preşedintele Klaus Iohannis, premierul Victor Ponta, şeful interimar al SRI, Florian Coldea, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, ministrul Afacerilor Interne, Gabrile Oprea, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Marius Tudose, vicepreşedintele CSM, Bogdan Gabor, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Livia Stanciu, şi reprezentanţi ai ambasadelor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici