Licu susţine interviul pentru funcţia de prim-adjunct al procurorului general. De ce nu vrea să fie şef al PG: Nu am vrut să afectez imaginea instituţiei

Bogdan Licu şi-a prezentat, luni, proiectul de management în cadrul interviului pentru funcţia de prim-adjunct al procurorului general. În cadrul audierii, el a vorbit despre calităţile sale manageriale, dar şi despre faptul că a fost acuzat că şi-a plagiat teza de doctorat.

Urmărește
431 afișări
Imaginea articolului Licu susţine interviul pentru funcţia de prim-adjunct al procurorului general. De ce nu vrea să fie şef al PG: Nu am vrut să afectez imaginea instituţiei

Licu susţine interviul pentru funcţia de prim-adjunct al procurorului general

„Nu am fost nici cel mai bun procuror şi nici cel mai bun şef de la începutul carierei mele, dar cu siguranţă am evoluat în timp şi ca impact al activităţii la care am făcut referire şi astăzi, sunt cu certitudine, mult mai implicat profesional şi mai responsabil decât eram în urmă cu 20 de ani. Şi această creştere trebuie avută în vedere şi poate că în acest context mulţi s-ar fi aşteptat să candidez pentru funcţia de procuror general. Mi-am pus şi eu această problemă. Dar dacă decizia pe care o vedeţi astăzi este pusă în aplicare este şi pentru faptul că nu am vrut să afectez nici măcar conjunctural imaginea instituţiei pe care o conduc, dar nici imaginea factorilor de decizie în procesul numirii de procuror general”, a spus, luni, în cadrul interviului de la Ministerul Justiţiei.

Licu a spus că acuzaţia de plagiat este singulară şi nu are legătură cu activitatea sa profesională şi neîntemeiată pe care „o parte limitată a presei” i-a adus-o.

„Este vorba despre aşa-zisul plagiat al tezei mele de doctorat. (...) Am considerat încă de la început lucrarea de doctorat doar o modalitate de finalizare a unor cursuri de formare continuă într-un domeniu adiacent celui profesional. Nu am solicitat niciodată şi nu am obţinut vreun grad didactic în învăţământul superior, nu am utilizat niciodată acronimul „dr.” de la doctor, în vreun înscris oficial, singura menţiune despre obţinerea acestui titlu regăsindu-se în CV-ul meu. Nu am intenţionat ca prin obţinerea titlului să beneficiez de vreun avantaj material. Atât pe parcursul celor trei ani, cât am urmat cursurile Şcolii Doctorale, cât şi în momentul în care am susţinut teza de dectorat cunoşteam faptul că nu voi beneficia de acest spor material. Ca urmare a unor modificări legislative intervenite ulterior şi independent de voinţa mea, am beneficiat de acordarea acestui spor pentru o perioadă foarte scurtă de timp şi numai până la intrarea în vigoare a Legii 153/2017”, a mai spus sursa citată.

Actualul şef interimar al Parchetului General spune că nu a fost parte a unui dosar penal ce vizează plagiatul tezei sale de doctorat.

„Nu am fost niciodată suspect sau inculpat în vreun dosar penal în legătură cu obţinerea titlui de doctor, aşa cum o parte a presei încearcă a acredita ideea. Dosarul penal la acre se face referire a avut obiect un denunţ pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire de grup infracţional organizat, fals în declaraţii, instigare la plagiat şi plagiat. Acest denunţ nu mă privea, autorul denunţului precizând foarte clar acest lucru în momentul audierii sale de către procuror. În această cauză nu a fost dată o soluţie cu privire la persoana mea, ci a fost dată o soluţie de clasare cu privire la faptă, reţinându-se că fapta de plagiat nu este prevăzută de legea penală, iar nu ca urmare a intervenirii prescripţiei, aşa cum s-a vehiculat în spaţiul public. Unele din susţinerile presei, de altfel, sunt absurde la o primă lectură . (...) Se ignoră în totalitate caracterul standardizat al limbajului juridic atunci când se face referire la plagierea unor fragmente în care mă refer la elemente consitutive ale unei infracţiuni”, a mai spus Licu.

Bogdan Licu a explicat şi motivele care au stat la baza cererii sale de retragere a titlului de doctor, spunând că a făcut „erori”, dar nu vrea să fie „ţap ispăşitor”.

„Am formulat cererea de retragere a titlului de doctor dintr-un motiv foarte întemeiat. Privind în urmă îmi reproşez că nu eram suficient pregătit la momentul elaborării tezei pentru o asemenea etapă. Este cel mai mare regret pe care îl am în activitatea mea şi tocmai pentru că regret şi îmi reproşez că am tratat cu superficialitate această teză ştiinţifică, am iniţiat demersul de retrage a titlului. Subliniez clar că nu am intenţionat niciodată să-mi asum munca cuiva sau ideile cuiva şi să capăt ceva ce nu mi se cuvine. Da, recunosc, am realizat o teză cu unele erori , dar de aici până la a asusţine că am realizat un furt este o cale lungă şi nu pot admite aşa ceva. Nu pot admite să fiu un ţap ispăşitor pentru nişte comportamente înrădăcinate în viaţa academică din România, înainte de Legea 1. Salut eforturile celor care vor să recredibilizeze cu adevărat doctoratele din România. Prin recunoaşterea francă pe care am făcut-o sper că am contribuit şi eu la această recredibilizare”, conform sursei menţionate.

Actualul procuror şef interimar al Parchetului General, Bogdan Licu, susţine, luni dimineaţa, la sediul Ministerului Justiţiei, interviul pentru funcţia de prim-adjunct al procurorului general, care va fi organizat de o comisie a Ministerului Justiţiei, el fiind singurul candidat pentru această funcţie.

În prezent, Bogdan Licu ocupă funcţia de şef interimar al Ministerului Public, din luna aprilie 2019. La acel moment, procuror-şef plin, Augustin Lazăr, şi-a încheiat mandatul şi s-a pensionat. Lazăr a plecat de la PG în plin scandal legat de activitatea sa de procuror din perioada comunismului. El ar fi a respins eliberarea înainte de termen din Penitenciarul de la Aiud a disidentului Iulius Filip.

Presa a scris că, în 2011, Bogdan Licu ar fi plagiat teza de doctorat cu titlul “Corupţia - risc major la adresa securităţii naţionale”, obţinută la Academia Serviciului Român de Informaţii, sub îndrumarea lui Gabriel Oprea. Ulterior, în urma scandalului, a solicitat Academiei de Informaţii Mihai Viteazul retragerea titlului de doctor.

Interviurile pentru funcţiile de conducere din Ministerul Public au început marţi. Astfel, în faţa comisiei au ajuns, marţi şi miercuri, candidaţii pentru fotoliul de şef al Parchetului General. Joi a fost rândul celor care vor să fie şefi peste parchetul anticorupţie, iar vineri s-au prezentat procurorii care vor să conducă DIICOT.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici