Lider al mafiei din Reşiţa, Bogdan Bujor, prins de DIICOT după ce doi complici au fost arestaţi

Cei doi reşiţeni arestaţi săptămâna trecută, după ce în maşina lor poliţişti rutieri au găsit două pistoale, cartuşe, sticle incendiare, mănuşi, şepci prevăzute cu meşe şi ochelari de soare, făceau parte din gruparea lui Bogdan Bujor ce voia să-şi asigure supremaţia în lumea interlopă în Reşiţa.

Urmărește
2737 afișări
Imaginea articolului Lider al mafiei din Reşiţa, Bogdan Bujor, prins de DIICOT după ce doi complici au fost arestaţi

Lider al mafiei din Reşiţa, Bogdan Bujor, prins de DIICOT după ce doi complici au fost arestaţi (Imagine: Cristi Cimpoes/Arhiva Mediafax Foto)

Cei doi făceau parte din gruparea condusă de Bogdan Bujor - ridicat luni din Bucureşti de procurorii DIICOT -, care a pus la cale în 23 mai asasinarea patronului unor localuri din Reşiţa, Laurenţiu Cătălin Radu, căruia anterior i-au fost distruse autoturismele şi i-au fost sparte geamurile casei.

"La nivelul DIICOT Biroul Teritorial Caraş-Severin au fost demarate cercetări în cadrul dosarului penal 23D/P/2012 având ca obiect infracţiunile de constituire în grup infracţional organizat şi şantaj, în cauză efectuându-se cercetări sub coordonarea directă a procurorului DIICOT faţă de numiţii M.D.F., B.B. şi alte cinci persoane pentru comiterea infracţiunilor de constituire în grup infracţional organizat şi şantaj", au precizat, marţi, pentru MEDIAFAX, surse oficiale.

Activităţile de monitorizare şi documentare a infracţiunilor comise de grupul infracţional au fost făcute împreună cu Serviciul Român de Informaţii (SRI).

"Pe parcursul acestor activităţi au fost obţinute date certe privind modul de acţiune al grupării, fiind identificate elemente specifice grupărilor mafiote: reguli stricte de conspirativitate, organizarea grupării pe celule cu sarcini precise, efectuarea de activităţi specifice organelor de aplicare a legii pentru asigurarea operaţiunilor, impunerea executării de către noii membrii ai unor activităţi de iniţiere menite să demonstreze loialitatea faţă de grup etc", explică anchetatorii.

Astfel, în contextul ideii de a-şi asigura supremaţia în lumea interlopă din oraş, supremaţie ce atrage avantaje pecuniare ca urmare a implicării în profitul unor acte infracţionale desfăşurate de alte persoane şi, totodată, pe fondul unor conflicte de natură financiară avute cu Laurenţiu Cătălin Radu, Ion Gheorghe, zis Toma, şi persoane din anturajul acestora, Bogdan Bujor a organizat activităţi de intimidare şi ulterior anihilare a concurenţei folosindu-i în aceste activităţi în principal pe Randi Tokar, Ciprian Rîpanu, Florina Urziceanu şi Sorin Sonea, precum şi alte persoane folosite punctual.

Începând cu luna martie a anului 2012, această grupare a organizat şi executat mai multe acte de violenţă având ca ţintă pe Laurenţiu Cătălin Radu, patronul mai multor localuri publice din Reşiţa şi pe prietenul acestuia Ion Gheorghe, zis Toma, consideraţi de grupare ca fiind principalii lideri ai lumii interlope din Reşiţa.

Astfel la mijlocul lunii martie a anului 2012, într-o dimineaţă, în jurul orei 5.00, a luat foc autoturismul marca Porche aparţinându-i lui Laurenţiu Cătălin Radu.

Imediat după Sărbătorile de Paşti, tot într-o dimineaţă, în jurul orei 5.00, au fost sparte geamurile locuinţei lui Radu, fiind găsite trei bucăţi de cărămidă. La scurt timp au fost distruse trei autoturisme ale lui Laurenţiu Radu şi Ion Gheorghe, staţionate în benzinăria OMV din cartierul reşiţean Triaj.

Astfel, în contextul intimidării lui Radu şi Toma, Bogdan Bujor şi oamenii acestuia a desfăşurat începând cu luna martie şi până în prezent acte de intimidare, respectiv atragere de partea lor a unor persoane cunoscute ca fiind prieteni cu cei doi.

În cursul lunii aprilie 2012, Ciprian Rîpanu l-a contactat, sub pretextul unor zvonuri privind conflicte existente, pe Gabriel Bordea, zis Bitu, pe care l-a şantajat, solicitându-i să rupă orice legătură cu Radu şi Toma şi să treacă de partea grupării lui Bujor, în caz contrar urma să execute acte de violenţă asupra familiei sale.

La începutul lunii mai 2012, sub acelaşi pretext, Tokar Randi l-a contactat pe Remus Craiovan, zis Pufa, faţă de acesta executând acte de intimidare şi ameninţare şi cerându-i să treacă de partea grupului condus de Bujor, sa nu mai lucreze în localurile patronate de Radu (Bamboo şi Million), în caz contrar dându-i de înţeles că maşina personală îi va sări în aer.

Toate aceste activitati violente au culminat cu tentativa de asasinat asupra lui Laurenţiu Cătălin Radu din data de 23 mai 2012.

În urma investigaţiilor, anchetatori au stabilit că Bogdan Bujor, în 23 mai 2012, aflat în Bucureşti, a coordonat toate activităţile de pregătire a acţiunii, respectiv obţinerea datelor privind deplasarea ţintelor sale - Radu şi Toma -, planificarea misiunilor membrilor grupului aflaţi în Reşiţa, pregătirea autoturismului care urma să fie folosit pentru a fi evitată posibilitatea ca organele statului să-l identifice (un autoturism necunoscut în oraş cu numere false de Spania), asigurarea intrării în oraş fără a şti cineva acest fapt, având în vedere că din cauza evenimentelor anterioare el avea convingerea că va fi principalul suspect.

În dimineaţa de 21 mai 2012, Bogdan Bujor, împreună cu Tokar Randi, a venit în oraş luându-şi măsuri de precauţie. Florina Urziceanu s-a deplasat cu un autoturism în Gara Băile-Herculane de unde i-a preluat pe cei doi şi au venit toţi în Reşiţa pe drum ocolitor, respectiv pe ruta Bozovici-Anina. La Reşiţa au mers într-o garsonieră pregătită de Sorin Sonea.

În 22 mai 2012 Bujor Bogdan a pândit domiciliul lui Laurenţiu Cătălin Radu, potrivit indicaţiilor date în 23 mai 2012 lui Tokar Randi.

În cadrul activităţilor de monitorizare fiind certă intenţia grupării, a fost sesizată, de către SCCO Caraş-Severin, Poliţia Municipiului Reşiţa, care a procedat la verificarea autoturismului indicat ca fiind folosit de suspecţi. Astfel, în jurul orei 20.30, Ciprian Rîpanu şi Randi Tokar, cei doi dintre membrii grupării ce făceau parte din celula de executare a actelor cu violenţă, au fost depistaţi în autoturism în imediata apropiere a locuinţei ţintei atentatului.

Ei au fost duşi la sediul Poliţiei Municipiului Reşiţa pentru cercetării, asupra lor fiind identificate două pistoale - unul marca Zoraki, calibru 9, şi 12 cartuşe aferente şi unul M 57 calibru 7,62 cu opt cartuşe aferente -, două perechi de mănuşi, două perechi ochelari de soare, o perucă, un pumnal şi două pet-uri cu miros de carburant.

În cazul Rîpanu şi Tokar, procurori ai Parchetului de pe lângă Judecătoria Reşiţa au solicitat instanţei arestarea preventivă a lor, pentru nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, cererea fiind admisă, informează, vineri, 25 mai.

Judecătoria Reşiţa a emis mandate de arestare preventivă pe numele inculpaţilor pentru o perioadă de 29 de zile.

În urma cercetărilor, luni, 29 mai, din dispoziţia procurorului DIICOT- Biroul Teritorial Caraş-Severin, poliţiştii din cadrul SCCO Caraş-Severin şi BCCO Timişoara, au procedat la efectuarea a nouă descinderi domiciliare şi conducerea la sediul DIICOT- Biroul Teritorial Caraş-Severin a unui număr de şase persoane, membrii ai grupării precum şi persoane suspecte a fi sprijinit activitatea acesteia.

De asemenea cu sprijinul DCCO din cadrul IGPR a fost identificat şi reţinut pe raza municipiul Bucureşti unul din liderii grupării, numitul Bogdan Bujor, care a fost adus la Reşiţa pentru cercetări, susţin anchetatorii. La percheziţia locuinţei unde se ascundea aceasta s-au găsit un pistol cu gaz, patru cuţite şi un dispozitiv anti-interceptare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici